fbpx
Krekó Péter, a Political Capital

Jogerősen is pert vesztett a Figyelő, a 888 és az Origo Krekó Péterrel szemben

A Political Capital igazgatója még tavaly fordult bírósághoz a kormányközeli hírportálokon közölt hazugságok kapcsán. A Fidesz-közeli sajtótermékek azt állították, az elemző titkos brit pszichológiai hadviselési akció részese.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Krekó Péter azért fordult bírósághoz, mivel Kiszelly Zoltán neve alatt publikált, 2019. január 4. napján megjelent Kinek dolgozik Krekó Péter? című cikk valótlan állításokat közölt róla, ezt pedig más „sajtóorgánumok” is átvették. (A szerzőként feltüntetett Kiszelly nevét később eltávolították a cikk mellől.)

Idén a Fővárosi Törvényszék első fokon már kimondta, hogy e cikkek valótlan tényállítást tartalmaztak, amivel megsértették Krekó Péter jó hírnevét. A Fővárosi Ítélőtábla most jogerősen is megállapította, hogy a Figyelő (mely lap főszerkesztője akkor Lánczi Tamás volt) megsértette Krekó jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor a vonatkozó cikkben valótlanul azt állította, hogy

„Krekó Péter titkos brit pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt, amelynek lényege egy tudományos köntösbe csomagolt befolyásolási akció.”

A G. Fodor Gábor főszerkesztő által vezetett 888 és a Gábor László főszerkesző nevével fémjelzett kesmás Origo szintén lehozta a valótlan cikk állításait, ezért ezen oldalak kiadóját is elmarasztalta a bíróság – immár másodfokon is.

Az ítélet szerint félrevezető a cikkek azon feltételezése, amely szerint „az érintett tevékenységét nem a nyíltan vállalt saját meggyőződése, hanem egyéb olyan érdek vezérli, amely a nyilvánosság számára nem megismerhető”, tehát hogy a kormányzat külpolitikájának bírálatával egy másik állam által irányított titkos magyarországi akcióban vett volna részt.

A Fidesz-közeli nyilvánosságban rutinszerűen jelenik meg, hogy a kormányzati politika kritikája idegen érdekeket szolgál, a bírósági ítélet pedig éppen ezt az érvelést cáfolja.

A másodfokú döntés arra kötelezi mindhárom médiumot, hogy a cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetőleg a cikk elérhetőségéig. A bíróság ezen felül az alpereseket sérelemdíj megfizetésére kötelezte – derül ki a Political Capital a Media1-hez is eljuttatott pénteki közleményéből.

Az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Tóth Balázs képviselte az elemzőt.

Mindegyik érintett lap a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik.

Az ügy előzményeiről itt található a Media1 nyáron közölt írása.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol épp most számoltunk be arról, hogy pert vesztett a TV2 Tények című műsora is, melyet dr. Czeglédy Csaba DK-s ügyvéd perelt be, amiért az ügyvédről valótlanságokat közöltek.

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, kövessen bennünket Facebookon vagy RSS segítségével, hogy ne maradjon le a friss történésekről!

Borító: Krekó Péter, a Political Capital
Szóljon hozzá!