A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Az MTVA-s Pitbull olyan gyorsan adta utasításba a közmédiás szerkesztőknek, hogy az Indexet és a HVG-t mivel kell támadni, hogy megelőzte vele a kormány weboldalát

Megborult volna az idő az MTVA háza táján?
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Index birtokába jutott egy e-mail, amelyet az állami M1 tévécsatorna hírigazgatója, a médiában sokszor „Pitbull” néven is emlegetett Németh Zsolt küldött MTVA-s kollégáinak tegnap, azaz szerdán.

A levelet az Index állítása szerint Németh Zsolt 10:58 perckor küldte körbe a közmédiás szerkesztőknek „Toljuk légyszi!” tárggyal, a törzsszövegében pedig a „Hazudik az Index és a HVG! Álhír, hazugság!” felkiáltás szerepelt.

Az Index szerint meglehetősen érdekes az időpont, ugyanis mindez még azelőtt történt, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ honlapján 11:04-kor közleményt adott ki a kormány, melyben élesen támadta az Indexet és a HVG-t álhír közlésével. Az MTVA-s hírigazgató ráadásul pontosan azt a hírszöveget másolta az e-mailbe, amit csak percekkel később publikált a kormányzati tájékoztató oldal, így a lap szerint felvetődik, honnan tudhatta Németh Zsolt, mit fog közölni a kormány.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Közlöny kedd esti számában megjelent a kormány 505/2020. (XI. 17.) számú rendelete, mely a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól. E rendelet alapján írta meg az Index és a hvg.hu nagy port kavart írásait, melyben úgy fogalmaztak, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbítja a november 4-én kihirdetett rendkívüli intézkedések hatályát.

A Kormányzati Tájékoztató Központ ezt követően közleményt adott ki arról, hogy az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít és a jelenleg hatályban lévő veszélyhelyzeti intézkedések december 11-ig alkalmazandók. Ezt a közleményt küldte körbe már a KTK oldalán való megjelenés előtt az MTVA-s vezető a kollégáinak.

Az MTI oldalán 11:36-kor jelent meg Gulyás Gergely ezzel kapcsolatos bejelentése. A Media1 információi szerint a KTK a levelet nagyjából 10:57-kor, vagy ezt megelőzően néhány perccel küldte ki a médiának.

A Helsinki Bizottság szerint a kormánynak elnézést kellene kérnie a félreérthető jogalkotás miatt

A Magyar Helsinki Bizottság a közösségi oldalán ugyanakkor azt írta, valójában nem a hazugsággal megvádolt portálok hibáztak, hanem a kormány, ugyanis

„a kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig, márpedig a helyzet az, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítani nem lehet, a veszélyhelyzetről pedig az Országgyűlés nem dönthet. Az Alaptörvény szerint ugyanis sem a veszélyhelyzet kihirdetéséhez, sem a visszavonásához nem kell parlamenti jóváhagyás, és időben sincs korlátozva, hogy a veszélyhelyzet meddig állhat fent. A parlamentnek csak a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek meghosszabbítása kapcsán van hatásköre.”

Hozzátették, a kormánynak inkább elnézést kellett volna kérnie a félreérthető jogalkotás miatt.

„Ettől még igaz, hogy a nemrég bevezetett korlátozó intézkedések hatályát sem hosszabbították meg álláspontunk szerint sem. De a Kormányzati Tájékoztatási Központ jobban tette volna, ha ahelyett, hogy rémhírterjesztést és hazugságot kiált, inkább elnézést kér a jogalkotási szörnyszülöttért, vagy finomabban fogalmazva: a félreérthető kodifikációért. És megpróbálja közérthetően elmagyarázni a helyzetet, de főleg nem állítja valótlanul, hogy a rendelet az Országgyűlés döntése alapján a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól.”

Az MTVA-s vezető, Németh Zsolt neve az MTVA-ból nemrég kiszivárgó hangfelvétel kapcsán is előkerült. A felvételen először Németh Zsolt egyik beosztottja adott utasításokat a közmédia munkatársainak egy értekezleten arról, hogy a kormányt kell támogatni a 2019-es uniós parlamenti kampányban, és aki erre nem hajlandó, az mondjon fel Németh Zsoltnál, majd később a felvételeken maga Németh Zsolt is hallatszott, amint instrukciókkal látta el a munkatársakat.

A hangfelvételek miatt a Párbeszéd hivatali visszaélés, a Jobbik kényszerítés miatt tett büntetőfeljelentést. A Párbeszéd az MTVA-t működtető Papp Dániel vezérigazgató távozását és az érintett felelősök felelősségre vonását követelte, és a Médiatanácshoz is fordult, ahol egyelőre vizsgálódnak a panaszlevél nyomán. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szigorú szankciókat és a közmédiás hírszolgáltatás helyreállítását követelte. A Közszolgálati Kuratórium három tagja is vizsgálatot követelt a történtek miatt.

MTVA-s munkatársak korábban a maffiához hasonlították az állami működési rendjét.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a napokban parlamenti válaszában tagadta, hogy a kormánynak befolyása lenne egyes szerkesztőségek működésére, tartalmaira.

Update

A Media1 természetesen megkérdezte a történtek kapcsán az MTVA sajtóirodáját is, a közmédia azonban – ahogyan az esetek többségében lenni szokott – ezúttal sem adott írásos választ a megkeresésünkre. Később, az M1 Híradójában viszont foglalkoztak a Toljuk légyszi! üggyel. Azzal magyarázták Németh Zsolt (Pitbull) e-mailjét, hogy meg akarta előzni a pánikot. A riport az Indexet és a HVG-t bírálta, azok tudósítását álhírként emlegették. Azt mondták, Németh Zsolt minden percével el tud számolni, a riport szerint 10:54-kor beérkezett a közlemény, és ennek megjelenését sürgette 10:58-kor.

Megkérdeztük azt is, hogy a Szabad Európa által nemrég nyilvánosságra hozott hangfelvételek megjelenését követően az érintett közmédiás munkatársakat elbocsátással fenyegető vezető szerkesztő munkatárssal szemben indult-e fegyelmi vizsgálat, illetve ha nem történt, mi ennek az oka, de nem kaptunk választ, csak a levelünk a sajtóirodához történő megérkezését visszaigazoló tértivevényeket.

További hírek találhatók a Media1-en! Hírlevelünkre itt tud feliratkozni. Követhet bennünket Facebookon és RSS szolgáltatás segítségével is.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!