fbpx
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Az MTVA-s Pitbull olyan gyorsan adta utasításba a közmédiás szerkesztőknek, hogy az Indexet és a HVG-t mivel kell támadni, hogy megelőzte vele a kormány weboldalát

Megborult volna az idő az MTVA háza táján?

Az Index birtokába jutott egy e-mail, amelyet az állami M1 tévécsatorna hírigazgatója, a médiában sokszor „Pitbull” néven is emlegetett Németh Zsolt küldött MTVA-s kollégáinak tegnap, azaz szerdán.

A levelet az Index állítása szerint Németh Zsolt 10:58 perckor küldte körbe a közmédiás szerkesztőknek „Toljuk légyszi!” tárggyal, a törzsszövegében pedig a „Hazudik az Index és a HVG! Álhír, hazugság!” felkiáltás szerepelt.

Az Index szerint meglehetősen érdekes az időpont, ugyanis mindez még azelőtt történt, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ honlapján 11:04-kor közleményt adott ki a kormány, melyben élesen támadta az Indexet és a HVG-t álhír közlésével. Az MTVA-s hírigazgató ráadásul pontosan azt a hírszöveget másolta az e-mailbe, amit csak percekkel később publikált a kormányzati tájékoztató oldal, így a lap szerint felvetődik, honnan tudhatta Németh Zsolt, mit fog közölni a kormány.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Közlöny kedd esti számában megjelent a kormány 505/2020. (XI. 17.) számú rendelete, mely a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól. E rendelet alapján írta meg az Index és a hvg.hu nagy port kavart írásait, melyben úgy fogalmaztak, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbítja a november 4-én kihirdetett rendkívüli intézkedések hatályát.

A Kormányzati Tájékoztató Központ ezt követően közleményt adott ki arról, hogy az Index és a HVG alaptalanul rémhírt terjeszt és szándékosan hazugságot állít és a jelenleg hatályban lévő veszélyhelyzeti intézkedések december 11-ig alkalmazandók. Ezt a közleményt küldte körbe már a KTK oldalán való megjelenés előtt az MTVA-s vezető a kollégáinak.

Az MTI oldalán 11:36-kor jelent meg Gulyás Gergely ezzel kapcsolatos bejelentése. A Media1 információi szerint a KTK a levelet nagyjából 10:57-kor, vagy ezt megelőzően néhány perccel küldte ki a médiának.

A Helsinki Bizottság szerint a kormánynak elnézést kellene kérnie a félreérthető jogalkotás miatt

A Magyar Helsinki Bizottság a közösségi oldalán ugyanakkor azt írta, valójában nem a hazugsággal megvádolt portálok hibáztak, hanem a kormány, ugyanis

„a kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig, márpedig a helyzet az, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítani nem lehet, a veszélyhelyzetről pedig az Országgyűlés nem dönthet. Az Alaptörvény szerint ugyanis sem a veszélyhelyzet kihirdetéséhez, sem a visszavonásához nem kell parlamenti jóváhagyás, és időben sincs korlátozva, hogy a veszélyhelyzet meddig állhat fent. A parlamentnek csak a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek meghosszabbítása kapcsán van hatásköre.”

Hozzátették, a kormánynak inkább elnézést kellett volna kérnie a félreérthető jogalkotás miatt.

„Ettől még igaz, hogy a nemrég bevezetett korlátozó intézkedések hatályát sem hosszabbították meg álláspontunk szerint sem. De a Kormányzati Tájékoztatási Központ jobban tette volna, ha ahelyett, hogy rémhírterjesztést és hazugságot kiált, inkább elnézést kér a jogalkotási szörnyszülöttért, vagy finomabban fogalmazva: a félreérthető kodifikációért. És megpróbálja közérthetően elmagyarázni a helyzetet, de főleg nem állítja valótlanul, hogy a rendelet az Országgyűlés döntése alapján a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól.”

Az MTVA-s vezető, Németh Zsolt neve az MTVA-ból nemrég kiszivárgó hangfelvétel kapcsán is előkerült. A felvételen először Németh Zsolt egyik beosztottja adott utasításokat a közmédia munkatársainak egy értekezleten arról, hogy a kormányt kell támogatni a 2019-es uniós parlamenti kampányban, és aki erre nem hajlandó, az mondjon fel Németh Zsoltnál, majd később a felvételeken maga Németh Zsolt is hallatszott, amint instrukciókkal látta el a munkatársakat.

A hangfelvételek miatt a Párbeszéd hivatali visszaélés, a Jobbik kényszerítés miatt tett büntetőfeljelentést. A Párbeszéd az MTVA-t működtető Papp Dániel vezérigazgató távozását és az érintett felelősök felelősségre vonását követelte, és a Médiatanácshoz is fordult, ahol egyelőre vizsgálódnak a panaszlevél nyomán. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szigorú szankciókat és a közmédiás hírszolgáltatás helyreállítását követelte. A Közszolgálati Kuratórium három tagja is vizsgálatot követelt a történtek miatt.

MTVA-s munkatársak korábban a maffiához hasonlították az állami működési rendjét.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a napokban parlamenti válaszában tagadta, hogy a kormánynak befolyása lenne egyes szerkesztőségek működésére, tartalmaira.

Update

A Media1 természetesen megkérdezte a történtek kapcsán az MTVA sajtóirodáját is, a közmédia azonban – ahogyan az esetek többségében lenni szokott – ezúttal sem adott írásos választ a megkeresésünkre. Később, az M1 Híradójában viszont foglalkoztak a Toljuk légyszi! üggyel. Azzal magyarázták Németh Zsolt (Pitbull) e-mailjét, hogy meg akarta előzni a pánikot. A riport az Indexet és a HVG-t bírálta, azok tudósítását álhírként emlegették. Azt mondták, Németh Zsolt minden percével el tud számolni, a riport szerint 10:54-kor beérkezett a közlemény, és ennek megjelenését sürgette 10:58-kor.

Megkérdeztük azt is, hogy a Szabad Európa által nemrég nyilvánosságra hozott hangfelvételek megjelenését követően az érintett közmédiás munkatársakat elbocsátással fenyegető vezető szerkesztő munkatárssal szemben indult-e fegyelmi vizsgálat, illetve ha nem történt, mi ennek az oka, de nem kaptunk választ, csak a levelünk a sajtóirodához történő megérkezését visszaigazoló tértivevényeket.

További hírek találhatók a Media1-en! Hírlevelünkre itt tud feliratkozni. Követhet bennünket Facebookon és RSS szolgáltatás segítségével is.

Borító: A közmédia gyártóbázisa Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások