fbpx
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára

MTVA-s hangfelvétel: Nem lát problémát a kormány

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkárt kérdezték az Országgyűlésben a múlt héten nyilvánosságra került leleplező hangfelvételek kapcsán.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„A média sokszínűsége érvényesül Magyarországon, minden vélemény megjelenik a nyilvánosságban, a kormány nem kíván szerkesztőségek munkájába beleszólni”

– ezt válaszolta a 444.hu tudósítása szerint hétfőn Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, amikor a jobbikos Brenner Koloman a hétfői parlamenti felszólalásában szóba hozta a közmédiából kiszivárgott hangfelvételek kapcsán a múlt héten kirobbant botrányt.

Orbán Balázs azt is mondta, szerinte ellenzékiek „randalíroztak a közmédiánál”, mert szerintük csak az beszélhet szabadon, aki velük egyetért, mindenki másnak kuss a neve.

A jobbikos képviselő felszólalása itt nézhető vissza.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten olyan hangfelvételek jelentek meg a Szabad Európa internetes oldalán, amelyeken az hallható, hogy Bende Balázs, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezető szerkesztője egy értekezleten arról beszél a közmédia munkatársainak:

„Biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Kiderült az is, hogy a közmédiában utasításba adták, hogy bizonyos, a kormány által kedvelt témákkal kiemelten kell foglalkozni: ilyen volt például a migránsok ügye. Akinek ez nem tetszett, azt Németh Zsolt hírigazgatóhoz küldték, hogy adja be a felmondását.

A közmédiában nyíltan kimondták azt is:

„Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írnia.”

A történtek után a Párbeszéd rendőrségi feljelentést tett és a médiahatóság fellépését követelte. A MÚOSZ súlyos szankciókat követelt és normális hírszolgáltatást. A Közszolgálati Kuratórium három tagja is vizsgálatot követel.

Magyarország tavalyig 64 helyet zuhant a Fidesz-kormány 2010-es létrejötte óta az RSF nemzetközi médiaszabadság-indexében. Az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában rosszabb a médiaszabadság helyzete mint Magyarországon. A közmédiát évek óta bírálatok érik, amiért a kormány szócsöveként működik és gyakoriak az intézmény műsoraiban a hírmanipulációk és az elhallgatott hírek.

Az MTVA jövőre közel 118 milliárd forint körüli összegből gazdálkodhat.

Múlt héten közmédiás források maffiához hasonlították az intézmény működését.

További híreket és cikkeket talál a Media1-en! Feliratkozhat a Media1 hírlevelére és az RSS-csatornánkra, valamint követhet bennünket a Facebookon is, hogy garantáltan ne maradjon le a tartalmainkról!

Borító: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban. Fotó: kormany.hu
Szóljon hozzá!