Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára

MTVA-s hangfelvétel: Nem lát problémát a kormány

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkárt kérdezték az Országgyűlésben a múlt héten nyilvánosságra került leleplező hangfelvételek kapcsán.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„A média sokszínűsége érvényesül Magyarországon, minden vélemény megjelenik a nyilvánosságban, a kormány nem kíván szerkesztőségek munkájába beleszólni”

– ezt válaszolta a 444.hu tudósítása szerint hétfőn Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, amikor a jobbikos Brenner Koloman a hétfői parlamenti felszólalásában szóba hozta a közmédiából kiszivárgott hangfelvételek kapcsán a múlt héten kirobbant botrányt.

Orbán Balázs azt is mondta, szerinte ellenzékiek „randalíroztak a közmédiánál”, mert szerintük csak az beszélhet szabadon, aki velük egyetért, mindenki másnak kuss a neve.

A jobbikos képviselő felszólalása itt nézhető vissza.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten olyan hangfelvételek jelentek meg a Szabad Európa internetes oldalán, amelyeken az hallható, hogy Bende Balázs, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezető szerkesztője egy értekezleten arról beszél a közmédia munkatársainak:

„Biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Kiderült az is, hogy a közmédiában utasításba adták, hogy bizonyos, a kormány által kedvelt témákkal kiemelten kell foglalkozni: ilyen volt például a migránsok ügye. Akinek ez nem tetszett, azt Németh Zsolt hírigazgatóhoz küldték, hogy adja be a felmondását.

A közmédiában nyíltan kimondták azt is:

„Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írnia.”

A történtek után a Párbeszéd rendőrségi feljelentést tett és a médiahatóság fellépését követelte. A MÚOSZ súlyos szankciókat követelt és normális hírszolgáltatást. A Közszolgálati Kuratórium három tagja is vizsgálatot követel.

Magyarország tavalyig 64 helyet zuhant a Fidesz-kormány 2010-es létrejötte óta az RSF nemzetközi médiaszabadság-indexében. Az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában rosszabb a médiaszabadság helyzete mint Magyarországon. A közmédiát évek óta bírálatok érik, amiért a kormány szócsöveként működik és gyakoriak az intézmény műsoraiban a hírmanipulációk és az elhallgatott hírek.

Az MTVA jövőre közel 118 milliárd forint körüli összegből gazdálkodhat.

Múlt héten közmédiás források maffiához hasonlították az intézmény működését.

További híreket és cikkeket talál a Media1-en! Feliratkozhat a Media1 hírlevelére és az RSS-csatornánkra, valamint követhet bennünket a Facebookon is, hogy garantáltan ne maradjon le a tartalmainkról!

Borító: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban. Fotó: kormany.hu
Szóljon hozzá!