fbpx
Az MTVA székháza Budapesten

MTVA-botrány: A Közszolgálati Kuratórium elé viszi a kiszivárgott leleplező hangfelvételeket néhány kurátor

Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja vizsgálatot követel az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek tartalma alapján, mivel ezek szerintük súlyos törvénytelenségekre utalnak.

Előterjesztést nyújtott be a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának a testület három tagja, Debreczeni József, Kránitz László, Silhavy Máté, hogy tűzze napirendjére még novemberben a napokban nyilvánossá vált MTVA-s hangfelvételek ügyét, illetve indítson vizsgálatot a történtekkel összefüggésben.

A három kurátor úgy véli, a hangfelvételek újabb bizonyítékai annak, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – mely a Duna Médiaszolgáltató, azaz a Közmédia tartalmait gyártja – nem tartja be a törvényeket, ezért az ülésen át kell tekinteni a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését dokumentáló információkat.

Az előterjesztésben, melyet Debreczeni József kurátor juttatott el  a Media1-hez, a három kurátor úgy fogalmaz, ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a Szabad Európa napokban megjelent cikkeinek egyéb közlései azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait.

Aki nem akarja a kormányt támogatni, ne maradjon

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Szabad Európa olyan hangfelvételeket publikált a napokban, amelyeken egyebek mellett hallatszik, amint Bende Balázs MTVA-s vezető szerkesztő utasításokat ad egy értekezleten azzal kapcsolatban, hogy a munkatársaknak riportjaikkal támogatniuk kell a kormányt, majd közölte, hogy akinek ezek az elvárások esetleg nem tetszenek, adják be a felmondásukat Németh Zsolt hírigazgatónál. A felvételen egyebek mellett az alábbiak hangzanak el:

„Mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy bizony ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza (…) ennek megfelelően dolgozunk mindannyian (…) megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén (…) Senkit nem tartok annyira értelmetlen és buta embernek, hogy ne fogja fel, hol dolgozik, és mi az elvárás (…) akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, le kell adni a felmondását és el kell menni.”

Az ügyben a Párbeszéd büntetőfeljelentést tett, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordult. A legnagyobb hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ szintén tiltakozott a történtek miatt, illetve szigorú szankciókat és a szabad hírközlés helyreállítását követelt. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójának azonnali távozását követelte, valamint az érintett szerkesztő és a további felelősök elbocsátását.

Ellenzékiek az MTI-n keresztül egy közleményt is ki akartak küldeni, de annak publikálását a Duna Médiaszolgáltatóhoz tartozó állami hírügynökség megtagadta a közmédia jó hírnevének védelmére hivatkozva. Az ellenzékiek ezt cenzúraként értékelték.

További hírek találhatók a Media1-en! Feliratkozhat napi hírlevelünkre és RSS-csatornánkra, valamint követhet bennünket a Facebookon is, hogy ne maradjon le a legfrissebb történésekről. Ha hozzájárulna a Media1 működéséhez, itt olvashat arról, ezt hogyan teheti meg.

Borító: Az MTVA székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások