fbpx
Steinmetz Ádám online sajtótájékoztatója 2020.11.18-án az MTVA épülete előtt Bende Balázs ügyében

Kényszerítés vádjával feljelentést tett a Jobbik a közmédiás hangfelvétel alapján

Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint Bende Balázs ellen el kell járnia a rendőrségnek a kiszivárgott hangfelvételek tartalma alapján, az ugyanis a büntetőtörvénykönyvbe ütköző bűntettet igazol.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Steinmetz Ádám, a Jobbik politikusa a köztévé budapesti, Kunigunda útján található épülete előtt tartott online sajtótájékoztatón jelentette be szerdán délután, hogy egy képviselőtársával közösen feljelentéssel élt Bende Balázs, az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezető szerkesztője ellen, aki az elmúlt napokban sem reagált a Szabad Európa által közzétett leleplező hangfelvételre, amelyen jól kivehetően hallatszik, hogy Bende egy értekezleten arra szólította fel a Közmédia jelenlévő munkatársait, hogy mondjanak fel, ha nem értenek egyet azzal, hogy az állami médiavállalat munkatársainak a kormányt kell támogatniuk a tavalyi európai uniós parlamenti kampányban.

Mint arról a Media1 is beszámolt, Bende a kiszivárgott leleplező hangfelvételeken a következőt mondta:

„A következő a szituáció. Mindenki tisztában van vele, hogy május végén Európa Parlamenti választások vannak. És biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy bizony ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés.”

Bende Balázs témákat is megadott a közmédiásoknak, mivel kell foglalkozniuk:

„Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, le kell adni a felmondását, és el kell menni” – hangzott el a felvételen.

A Jobbik politikusa szerint az MTVA-nál történtek és az M1 Híradó működése az 1950-es évek szellemiségét idézi. Szerinte a bűntett azért valósulhatott meg, mert a felvétel szerint a munkatársakat olyanra kényszeríthették, amivel jelentős érdeksérelem következett be.

Steinmetz idézte is a Büntetőtörvénykönyv 195. paragrafusát, mely így szól:

195. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Bende Balázs és az MTVA hallgat

Egyelőre sem az MTVA, sem Bende Balázs nem reagált a napokban kiszivárgott hangfelvételekre. A Médiatanács hivatalból nem, ám a Párbeszéd beadványa nyomán végül vizsgálódni kezdett a történtek miatt. A Párbeszéd egyébként szintén büntetőfeljelentést tett, de ők hivatali visszaélésre hivatkozva.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is szigorú szankciókat követelt állásfoglalásában.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára néhány napja a Jobbik kérdésére a parlamentben azt mondta, a média sokszínűsége érvényesül Magyarországon, minden vélemény megjelenik a nyilvánosságban, a kormány pedig nem szól bele szerkesztőségek működésébe.

A Fidesz-támogatók többsége is úgy látja, a kormánypárt uralja a magyar médiarendszer jelentős részét | Media1

A Mérték és a Medián által elkészített A politikai tájékozódás forrásai 2020 című kutatásból kiderül az is, hogy mely médiumokat tartják a leghitelesebbnek a magyarok, mit gondolnak az Index körül történtekről, ismerik-e, mi az a KESMA, vagy tudnak-e a Klubrádió frekvenciájával kapcsolatos döntésről.

További híreket és cikkeket talál a Media1-en! Feliratkozhat a Media1 hírlevelére és az RSS-csatornánkra, valamint követhet bennünket a Facebookon is, hogy garantáltan ne maradjon le a tartalmainkról! Ha alkalmilag vagy rendszeresen szeretne hozzájárulna a Media1 működéséhez egy tetszőleges összeggel, itt megteheti.

Borító: Steinmetz Ádám online sajtótájékoztatója 2020.11.18-án az MTVA épülete előtt Bende Balázs ügyében. fotó: képernyőkép / Facebook Live
Szóljon hozzá!