fbpx
MTVA, híradó, közmédia

Hangfelvételek bizonyítják, hogy a Fidesz-kormány támogatására utasították a Közmédia munkatársait

Egy, a Szabad Európa birtokába került leleplező hangfelvétel szerint Bende Balázs, az MTVA egyik vezető szerkesztője kimondta: az európai uniós kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását a szakmai körökben csak Pitbullként emlegetett Németh Zsolt hírigazgatónak. A felvételen más érdekes kijelentések is elhangzanak.

Újabb erős, ezúttal rejtett módon készült hangfelvételeket is tartalmazó sztorival jelentkezett csütörtökön a Szabad Európa, mely a napokban már három informátor szavai alapján beszámolt arról, milyen módszereket alkalmaznak a jelentős (jövőre már 118 milliárd forintból gazdálkodó) Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA). (Az egyik forrás az előző cikkben maffiához hasonlította az intézmény működési elvét, illetve többen elmondták a lapnak azt is, hogy bizonyos témákról nem lehet beszámolni, vagy tompítani kell azok súlyát.)

Most olyan hangfelvételeket tett közzé a portál, mely vitathatatlan bizonyítékul szolgál arra, hogy a Közmédia egyik vezető szerkesztője hogyan szegi meg egészen durva módon a közszolgálati alapelveket.

A mintegy másfél órás hangfelvételen hallható, ahogy 2019. március 25-én az MTVA külpolitikai rovatának munkatársai előtt Bende Balázs (miután az értekezlet elején begyűjtötték a mobiltelefonokat, és azokat elvitték a Pitbullként is emlegetett Németh Zsolt hírigazgató irodájába), meglehetősen határozott utasításokat adott beosztottjainak azzal kapcsolatban, hogyan kell dolgozniuk az Európai Parlamenti kampány alatt.

A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Távozásra szólították fel, aki nem a kormány támogatója

Bende közölte kollégáival, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, az azonnal adja be a felmondását:

„A következő a szituáció. Mindenki tisztában van vele, hogy május végén Európa Parlamenti választások vannak. És biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy bizony ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés.”.

Migránsozni kellett

Bende Balázs más témákat is megadott a közmédiásoknak, mivel kell foglalkozniuk:

„Elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel és egyebek. Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rá kerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, le kell adni a felmondását, és el kell menni” – hangzik el a felvételen.

Hogy még egyértelműbbé tegye a felállást, az állami médiavállalat munkatársa hozzátette:

„Senkit nem tartok annyira értelmetlen és buta embernek, hogy ne fogja föl, hogy hol dolgozik, és mi az elvárás.”

Az értekezlet első negyven percében a vezetőség tagjai közül csak – az akkor még vezető szerkesztőként dolgozó – Bende Balázs volt jelen, de később megérkezett Németh Zsolt, a hírigazgató is. Ekkor már lehetett kérdéseket is feltenni. Pitbull az egyik kérdésre, mely azt firtatta, hogy mennyire lehet határozottan fogalmazni, lehet-e szélsőségesnek nevezni valamit, mire azt mondta, csak meg kell hívni egy megfelelő szakértőt, aki már fogalmazhat határozottan.

„És akkor el is mondtuk korrektül azt az adott szituációt, de le is egyszerűsítettük a népeknek, hogy na akkor ezt azért kell így vagy úgy értelmezni.”

Bende Balázs 15 éve dolgozik a közmédiánál. Az M1 hírcsatornává alakulásakor a külpolitikai rovat vezetője, kiemelt szerkesztő volt. 2016-ban ő felelt az idegen nyelvű hírműsorokért, egy évvel később pedig hírterületi vezető szerkesztő lett. Tavaly óta a közmédia külügyi kabinetjének vezetője. Bende Balázshoz tartozik minden, ami külpolitikai anyag, az MTI és a hirado.hu munkatársainak is egyeztetniük kell vele külpolitikai témákban.

A Bende Balázs előléptetését bejelentő e-mailben Németh Zsolt arra kérte a közmédia dolgozóit, hogy „Balu szerepeljen, szakértsen a műsorokban, a közmédia külpolitikai szakértője, újságírója címen”.

Hadházy Ákos független (ellenzéki) országgyűlési képviselő a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után csütörtökön ismételten lemondásra szólította fel Papp Dánielt, a közmédia vezérigazgatóját, valamint Bende Balázs leváltását is szorgalmazta. (Update: időközben a Párbeszéd is megszólalt: ők rendőrségi feljelentést is tesznek és az NMHH-nál is panaszt tesznek a történtek miatt, amellett hogy ők is Papp Dániel távozását követelik.)

A teljes hanganyagot a Szabad Európa oldalán lehet meghallgatni.

Nem először bukik ki, hogy valami nem oké az MTVA-nál

Nem először tapasztalhatók problémák a közmédia működésével kapcsolatban. Korábban például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ az M1 2018-as országgyűlési választások kampánya alatt nyújtott teljesítményét vizsgálva arra jutott, hogy

„ a  közszolgálati műsorszolgáltató az M1-en sugárzott tájékoztatásában részrehajlást tanúsított a kormánykoalíció és a kormány iránt, amelyekről a tudósítások a hírműsorok 61 százalékát tették ki. E tudósításoknak több mint 90 százalékban pozitív volt a hangvétele, míg az ellenzékről szóló tájékoztatás esetében a hírek 82 százalékában negatív volt.”

Egy közmédiás munkatárs, Balogh Krisztina tavaly névvel vállalva számolt be arról, milyen manipulációk folynak az állami pénzből üzemelő médiamonstrumnál. Baloghot Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója – aki egy bírósági illet szerint jogszerűen nevezhető hírhamisítónak – perrel fenyegette meg. Balogh Krisztina egyébként nemrég az Index munkatársa lett.

További hírek találhatók a Media1-en! Ha nem akar lemaradni híreinkről, iratkozzon fel a hírlevelünkre, vagy az RSS-csatornánkra!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások