fbpx
Fábián Tamás (zöldben) megérkezik Bodolai László szobájába a felmondólevelével

Fábián Tamás, az Index.hu volt munkatársa szerint Bodolai László maga is terjesztette az információt, amelynek kiszivárogtatásával vádolta az elbocsátott főszerkesztőt

Az Index volt politikai újságírója szerint emiatt alaptalan Dull Szabolcsra, az elbocsátott főszerkesztőre tolni a felelősséget amiatt, amiért a 24.hu-hoz került az Index kiszervezésével kapcsolatos, az igazgatósági ülésen megvitatott elképzelés. Fábián Tamás a Media1 műsorának adott interjúban azt is mondta, éveken át úgy járt be dolgozni, hogy a Fidesz bármikor megnyomhatja a piros gombot és akkor vége a munkahelyének. Szerinte ilyesmi történhetett.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Interjút adott a Media1 hétfői műsorának Fábián Tamás, az Index.hu volt politikai újságírója, nem sokkal azután, hogy a minap – a távozó indexesek többségéhez hasonlóan – lejárt a felmondási ideje. (A beszélgetés meghallgatható ITT, vagy akár le is tölthető.)

Fábián Tamás a tömeges távozás körülményeiről, és arról a vádról is nyilatkozott, melyet korábban Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke fogalmazott meg többek között abban a rendhagyó, 90 perces interjúban, amelyet a Media1 műsorának adott korábban és amelyben Bodolai Dull Szabolcsot, az Index.hu júliusban menesztett főszerkesztőjét felelőssé tette azért, hogy a lap kiszervezésére vonatkozó, az igazgatósági ülésen elhangzott bizalmas információk, az úgynevezett Gerényi-terv a legnagyobb versenytárshoz, a 24.hu-hoz került.

Fábián Tamás a beszélgetés elején elmesélte, hogy személy szerint hogyan érzi magát most és hogyan élte meg a felmondási időt.

Déjà vu

Az újságíró utalt rá, hogy már egyszer átélt hasonlót 2014-ben az Origónál, miután Vaszily Miklós (az Origo Media akkori vezérigazgatója, az Indamedia mai társtulajdonosa) elbocsátotta Sáling Gergőt, az akkori főszerkesztőt, illetve szólt arról is, mi volt most más, mint akkoriban.

Fábián Tamás elmesélte, hogy a júliusi tömeges felmondásokat megelőzően már egy hónappal, a függetlenségi barométer veszélyt jelző állásba kapcsolásakor sokan úgy érezték, hogy valamilyen csodának kellene történnie a helyzet rendeződéséhez:

„Amikor átállítottuk a barométert több mint két hónappal ezelőtt, akkor nagyjából úgy tűnt, hogy ez az utolsó pont, hogy jelezzük a menedzsment, illetve a tulajdonosi oldal és elsősorban az Indamedia felé, hogy az a folyamat, ami részükről elindult irányunkba, tarthatatlan. Amikor átállítottuk a barométert, akkor azt éreztük viszonylag sokan, hogy itt csodának kellene történnie ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon.”

Fábián Tamás hozzátette, azért reménykedtek benne, hogy „a barométer jobb belátásra fogja bírni az indamediásokat, de aztán nem így történt.”

Egyből meghozta a döntést

A politikai újságíró (ő az, akit korábban Kövér László kitiltott az Országházból) azt mondta, hogy amikor Dull Szabolcs elbocsátása megtörtént, akkor azonnal megszületett benne az elhatározás, hogy távozni fog.

„Nyilván húz magában az ember vörös vonalakat, hogy meddig tud dolgozni egy szerkesztőségben. Teljesen egyértelmű volt, hogy ha kirúgják Szabolcsot, akkor számomra vége itt a történetnek. És ott voltunk egy nagy térben, ezért érzékeltem, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki ezt gondolja.”

Fábián Tamás azt mondta, azért is reménykedtek benne, hogy végül erre nem kell sort keríteni, mert bár a barométer átállítását követő hónapban nagyon sok pletyka volt arról, hogy hány embert kell leépíteni, milyen fizetéscsökkentések lesznek, viszont a Dull Szabolcs elbocsátását megelőző napokban már úgy tűnt, hogy ez a folyamat leállt.

„Akkor azt gondoltam, hátha belátták az Indamediánál, hogy nem avatkozhatnak be az Index belügyeibe, mert abból nagy botrány lesz, de aztán végül máshogyan dönthettek.”

Az Index stábjának bejelentése.
Az Index stábjának bejelentése. Fotó: Bődey János / Index

A Fidesz bármikor benyomhatja a piros gombot, elkerülhetetlen az origósodás

Arra, hogy a Dull Szabolcs leváltására irányuló döntés valójában esetleg már akkor megszülethetett, amikor az igazgatóságból június 22-én visszahívta Bodolai László üzleti információk kiszivárogtatására hivatkozva a főszerkesztő-igazgatósági tagot, Fábián Tamás azt mondta:  „pletykák már arról is voltak, hogy már az igazgatósági ülés előtt megszületett a döntés. Nagyjából Vaszily Miklós az Indamediához történő márciusi érkezésével egy időben, és a másik oldal deklarálta, hogy Dull Szabolcsnak mennie kell, lejjebb kell tekerni az Indexet, úgyhogy szerintem nem is abban a pillanatban született meg, hanem már előbb – már ha tehetek egy hipotetikus feltételezést. Vaszily érkezése ugyanis már arra utalt, hogy itt rendet kell tenni, és nem az Indamedia pénzügyi terén, hanem az Index háza táján.”

Szóba került a beszélgetés során az is, milyen érzés most azt látni, hogy már mások ülnek az Index egykori munkatársainak asztalainál, megérkeztek az új munkatársak és valamilyen szinten megy tovább az oldal, még ha másik stábbal is.

Távozó indexesek búcsúzkodnak 2020.08.31-én a szerkesztőség épülete előtt
Távozó indexesek búcsúzkodnak 2020.08.31-én a szerkesztőség épülete előtt. Fotó: Távozó indexesek

„Nagyon érdekes, hogy amikor a Szabolcs kirúgását követő napon tartott egy állománygyűlést Bodolai László, Szombathy Pál és a harmadik fickó, aki a Válasz Online-tól érkezett, Sztankóczy András, és itt kiderült a szerkesztőség álláspontja, hogy Dull Szabolcs visszahelyezését kérjük a főszerkesztői posztra, akkor Bodi azt mondta, hogy ő ennek nem tud eleget tenni, de ha mindannyian ezt akarjuk, akkor ők felállnak, mert mi vagyunk az Index és nélkülünk nem tudják és nem is akarják működtetni. Majd ehhez képest néhány órával később, amikor elküldtük a kérésünket, akkor azt mondták, hogy mégsem állnak fel. Elég erős ellentmondás volt. Egyébként Bodolai már a barométer átállításának napján is beírta azt, hogy ő akkor most lemond, aztán valamiért mégsem mondott le. Valami miatt ő ebből a pozícióból nem tudott felállni végül. De hogy a kérdésre válaszoljak, hogy milyen érzés látni…Azért, mert annyira hosszúra nyúlt az Index drámája, nem ért teljesen váratlanul, hogy el kellett jönni ettől a szerkesztőségtől.

Szombathy Pál, Bodolai László
Szombathy Pál, Bodolai László, Fotó: Bődey János/Index

Én tulajdonképpen az elmúlt években úgy jártam be, hogy tök jó, hogy most még ez van, de bármikor megtörténhet az, hogy a Fidesz megnyomja a piros gombot és el kell jönni. Most jött el ez a pont…

Látom, hogy még így-úgy-amúgy megjelennek hírek az oldalon, de hosszútávon nem gondolom, hogy elkerülhető lehet az Index elorigósodása. Úgyhogy különösen nem foglalkozom vele: úgy vagyok vele, hogy az életemben az Index.hu-s szakaszát lezártam és már valami más felé próbálok koncentrálni.”

Arra, hogy többféle ember is érkezett az új Indexhez, hisz jött olyan is, aki nagyon köthető Orbán Viktorhoz, ilyen például Balogh Ákos Gergely, akinek a cége korábban az orbanviktor.hu oldalnak is az üzemeltetője volt, egyébként pedig ő a Mandiner alapítója, de van egykori Nők Lapjás és olyan is, aki a Magyar Narancsnál dolgozott, szóval azért elég vegyes társaság jött össze, Fábián Tamás azt mondta:

„Szerintem azért nem volt egyszerű embereket találni. A Nők Lapjától kezdve kutyás magazinokon át hoztak embert, de ha jól tudom, van olyan munkatárs is, aki nemrég még kutyapanziót üzemeltetett. És ott van igen, Balogh Ákos Gergely is. Nem gondolom, hogy egy nagyon nagy koncepció van, inkább az, hogy akit meg tudtak győzni és nem volt pillanatnyilag olyan munkája, amit sajnált volna otthagyni, azt hozták el. Olyan nagynevű, jelenleg is aktív újságírók, akik jó helyeken lennének, olyat nem nagyon láttam…”

Jöttek, láttak, mentek

A beszélgetés során szóba került Tevan Imre is, aki kevesebb mint 24 órán át volt az Index.hu főszerkesztő-helyettese a tömeges távozásokat követően. Fábián Tamás Tevan esete kapcsán párhuzamot vont Ződi Zsolttal, aki nagyjából 6 napig volt vezérigazgatója a cégnek.

„Tevan Imre bement a szerkesztőségbe és egy munkanapot bent töltött a szerkesztőségben, így személyesen is látta, mi van odabent. Úgy lehetett vele, hogy ami a médiában megjelent, az egy dolog, de nem pont ugyanaz a helyzet valójában. Amennyire eljutottak hozzánk információk, Bodolaiék és az Indamediások azzal kerestek embereket, hogy majdnem mindenkinek azt mondták, hogy sokan azért maradni fognak… Az érintettek ezért azt gondolhatták, hogy nincs akkora krízis az Indexben, mint ahogy a sajtóhírekből kitűnt. Aztán megérkezve már láthatták, hogy itt tényleg a 90 emberből egy-két kivételtől eltekintve mindenki felmondott, és nem gondolta meg magát közben senki. Sok helyről ment a dezinformáció, hogy sokan maradnak végül, de ez nem bizonyult igaznak. Tevan Imre története mellé oda lehet tenni Ződi Zsolt történetét is, aki 6 napon át volt a vállalat vezérigazgatója Pusztay András vezérigazgató távozását követően”.

Fábián szerint nagyon érdekes volt látni, hogy egy hét alatt két vezérigazgató távozott, majd egy hónapig nem volt vezérigazgató.

„Ződi Zsolt megérkezett, adott egy interjút, igyekezett mindenkit megnyugtatni, majd közölte, hogy belenézett a cég pénzügyeibe, és átlátta a viszonyrendszert az Indamediával, illetve azt gondolom, hogy tudomást szerzett arról, hogy itt tulajdonképpen mi is a feladat, mit kellene levezényelnie, például egy 10 fős leépítés, anélkül, hogy ismerné a valós számokat. Ehhez pedig nem akarta a nevét adni. Tevan és ő is átláthatta a helyzetet, és azt mondta, hogy ez vállalhatatlan.”

Arra, hogy miután Dull Szabolcsot menesztették, miért nem próbáltak meg jelölni egy olyan főszerkesztőt a stáb tagjai közül, akit mindenki elfogadna, Fábián azt mondta, ez azért nem merült fel, mert

„Bodolai semmi megnyugtatót nem tudott válaszolni arra, hogy Szabolcsnak miért kellett elmennie. Ráadásul a barométer átállítása utáni napon, amikor Bodolai bejelentette, hogy kiteszi Szabolcsot az igazgatóságból, akkor még több kérdésre is határozottan azt mondta, hogy a barométer átállítása miatt más szankció nem fogja érni Szabolcsot. Ezt nem csak nekünk mondta, hanem itt-ott nyilatkozta is Bodolai. Ehhez képest ugyanarra az aktusra hivatkozva mégis kirúgta végül. (…) Szabolcs élvezte a szerkesztőség 100%-os bizalmát. Fél éve választottuk meg, szerettünk vele dolgozni, jól is dolgozott. Az sem lehet indok, hogy csökkent az olvasottság, mert a koronavírus járvány első 5 hónapja alatt olvasottsági csúcsokat döntött az Index, majd pedig Ziegler Gábor, az Indamedia vezetője és társtulajdonosa még el is küldte egy levélben a partnereknek, hogy a hirdetési bevételek is nőttek. Akkor viszont miféle indokai lehetettek Bodolainak, ha nem politikai?”

Hogyan kerültek az információk a 24.hu-hoz?

Szóba került, hogy Bodolai arra is hivatkozik, hogy Dull Szabolcs szivárogtathatott, míg Dull azt állítja, hogy nem ő volt a szivárogtató. Arra, hogy akkor ki adta át az információkat a 24.hu-nak az igazgatósági ülésen elhangzottakról, hiszen a főszerkesztő ült ott az igazgatósági ülésen, ahol az információk elhangzottak, Fábián Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy

„Bodolai már a barométer átállítása előtti héten beszélt a szerkesztőség több tagjának is a kiszervezési tervről. Tulajdonképpen miből is gondolja Bodolai, hogy Szabolcs szivárogtatott, hogyha ő maga is elmondta a szerkesztőség különböző tagjainak a tervet? Azt a tervet, ami üzleti titoknak minősül. Sőt még olyat is lehetett hallani, hogy még neki sem lenne rossz, ha kiszivárogna a kiszervezési terv.”

Fábián Tamás szerint az, hogy Bodolai László Dull Szabolcsra tolta rá a dolgot, még minimálisan sem áll meg.

„Rogán stábjában megszületett a döntés”

A beszélgetés során szóba került, hogy Bodolaira korábban egyfajta bizalmi emberként tekintett a szerkesztőség, aki menedzseli, hogy az Index működhessen, egyfajta védőbástya szerepe volt. Arra, hogy akkor ezek szerint Bodolait félreismerték-e, hiszen ő bocsátotta el a főszerkesztőt, Fábián azt mondta:

„Szerintem Bodolai nem egy fekete-fehér ember, nem lehet azt mondani, hogy ő csak a szerkesztőség embere vagy a NER strómanja, hanem egyszerűen belesodródott ebbe a helyzetbe. Bodiban tényleg nagyon sokáig megbíztunk, sokáig a szerkesztőség érdekeit képviselte. Tett ő is utalást rá, hogy a politikai nyomás állandó dolog, nyilván ezen nem is kell meglepődni, mert ha valaki egy közéleti újságnál dolgozik vagy annak a tulajdonosa, akkor az a normális, ha van ilyen politikai nyomás, mert ha nincsen, akkor azt jelenti, hogy nem jól végzi a munkáját, mert annyira irreleváns, amit csinál. De szerintem a harmadik kétharmad és az önkormányzati választások eredménye vezetett oda, hogy Rogán Antal stábjában megszületett az a döntés, hogy itt szűkíteni kell a médiának és azon belül az online médiának a terét, és az Index lett az első áldozata a történetnek. Innen datálható az a nyomás, ami Bodolaira helyeződött és ő ezt megpróbálta valamilyen formában kimozogni. Azt gondolta, hogy ha ki is rúgja Szabolcsot, bízunk benne annyira, hogy nem lesz belőle akkora botrány, legfeljebb feláll 10-20 ember, de fenn tud maradni az Index.”

A távozó indexesek jövőjéről

A hogyan tovább? kérdésére Fábián azt mondta, tartják magukat ahhoz, amit kommunikáltak már a felmondásunk napján is, hogy szeretnének minél többen együtt dolgozni.

„Kárpáti Márton volt főszerkesztő-helyettesünk oszt meg arról információkat, hogy lesz másik, és nekem személy szerint ez szimpatikus vonalnak tűnik. Ezért szívesen csatlakoznék ehhez az oldalhoz, ha úgy alakul.”

Arra, hogy olvasói bevételekből el tudná tartani magát egy ekkora nagy csapat, Fábián Tamás így felelt:

„Az biztos, hogy valamilyen formában támogatnia kell az olvasóknak a sajtótermékeket. Az Index története is arra világított rá, hogy csak hirdetési bevételekből, illetve abból, hogy egy tulajdonos tartson el valamit, óriási kockázatot látok. Ez most egy tök jó pillanat arra, hogy az emberek ráébredjenek arra, hogy nekik is támogatniuk kell, fizetniük kell a tartalomért. Hogy ez hány embert tud eltartani, arra nekem nincsenek információim. Ugye én nem vagyok ennek a projektnek a szervezője, ezért erről nem tudok mit mondani.”

Fábián reményét fejezte ki, hogy a távozó indexesek új médiumának elindulása tényleg hamarosan megvalósulhat, de többet az indulás időpontjáról sem tudott mondani.

Az idő előtt elhagyott „várról”

Arra a felvetésre, hogy néhányan írtak olyat a tömeges felmondások kapcsán, hogy túl korán elhagyták az indexesek a „várat”, Fábián Tamás azt mondta a Media1 műsorának:

„Nagyon egyértelmű volt abban a helyzetben a döntés. Egyrészt azért, mert nem volt értelmezhető indok arra, hogy miért rúgják ki a Szabolcsot. De jó, hogy tegyük fel, ott maradunk. Ugye azért az elmúlt hónapokban elég világossá vált az, hogy az Indamediának komoly befolyása van arra, hogy az Indexnek mennyi pénze van, azt ő teljesen önkényesen meghatározhatja. Nincs egy olyan mérőszám a kezünkben, hogy látjuk, hogy hogyan alakultak a hirdetési bevételek, és akkor ahhoz képest többől vagy kevesebből gazdálkodhatunk. Teljesen önkényes folyamat indult volna be, illetve indult is, csak korábban nem szóltak bele a szerkesztőség összetételébe. Most viszont ugye kirúgták a Szabolcsot. Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy ha ottmaradunk, akkor mondjuk két hónap múlva az történik, hogy jó, akkor most ki kell rúgni öt embert. De mire hivatkozva, hogyha nem ismerjük a cég pénzügyi helyzetét?! Akkor nem fogadhatjuk el azt, hogy ki akarnak rúgni öt embert.”

Fábián Tamás teljes mértékben meg van győződve arról, hogy ha maradtak volna a cégnél, fokozatos elsorvasztás következett volna, szép csendben építették volna le az egészet. Ezt az elmúlt évek, hónapok, hetek fejleményei alapján biztosnak tartja.

A beszélgetés végén szóba került az is, hogy történt-e tartalmi beavatkozás, tehát voltak-e témák tiltva, esetleg olyan helyzetek, hogy ezt vagy azt csak finomítva szabad megírni.

„Én erről nem tudok, de a tartalomba való beavatkozás és a szerkesztőség összetétele között nagyon szoros a kapcsolat. Tehát hogyha azt mondják, hogy 10 emberrel kevesebb állítja elő ugyanazt az anyagmennyiséget, akkor az már beleszólás a tartalomba, mert kevesebb időd lesz egy-egy cikkre, bizonyos témákra, például arra, ami több utánajárást igényel, időigényesebb” – mondta Fábián Tamás.

A teljes beszélgetés meghallgatható ITT, vagy akár le is tölthető.)

Iratkozzon fel a Media1 RSS csatornájára! Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, ITT megtalálja, hogyan teheti meg.

Borító: Fábián Tamás (zöldben) megérkezik Bodolai László szobájába a felmondólevelével. Fotó: Bődey János // Index (szabadon felhasználható) / Media1-archív
Szóljon hozzá!