fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Máris távozik az Index egy hete kinevezett vezérigazgatója

Az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét megismerve Ződi Zsolt arra jutott, hogy a szükséges változtatások véghez vitele túl nagy feladat lenne számára. Nem lesz utódja, vezérigazgató nélkül próbálják megoldani a cashflow problémákat.

Június 30-i hatállyal, azaz a mai nappal távozik a posztjáról és a cégtől Ződi Zsolt, az Index.hu Zrt. múlt héten Pusztay András vezérigazgató távozását követően kinevezett új vezérigazgatója.

Bodolai László a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke és egyben az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke a Kreatív című kreatív-ipari lapnak megküldött mai közleményében azt írja, hogy

„vezérigazgató nélkül, de továbbra is zavartalanul működik az Index”.

A zavartalanságnak némiképp ellentmond, hogy múlt héten az Index.hu Zrt. igazgatósságából visszahívták Dull Szabolcs főszerkesztőt, mivel Bodolai őt tartotta felelősnek, amiért a konkurens 24.hu az Index igazgatósági ülésén tárgyalt, de elutasított egyik koncepcióról, az úgynevezett Gerényi-tervről nyilvánosan beszámolt, és amelynek hatására az Index szerkesztősége a függetlenség veszélybe kerülését szimbolizáló riadólámpát kapcsolt.

Index vészjelző barométer
Az Index a szerkesztőség által kezelt vészjelző barométere már több mint egy hete jelez veszélyt

A most leköszönő vezérigazgató elnézést kér Bodolaitól

Az egy hete a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkező Ződi Zsolt jogász most így búcsúzott:

„Vezérigazgatói tisztségemről lemondok, de továbbra is hű olvasója maradok az Indexnek, melynek független tartalmait napi szinten fogom követni”.

Ződi Zsolt távozása okáról azt írta: miután megismerte az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét, arra jutott, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számára.

„Sajnálom, ha esetleg Bodolai László barátomat ezzel most nehéz helyzetbe hoztam” – tette hozzá Ződi.

Bodolai a cég pénzügyi helyzetéről azt írta közleményében, hogy „igyekszünk minél hamarabb tartós megoldást találni a fennálló cash-flow problémára, ugyanakkor szeretném megjegyezni azt is, hogy ez nincs hatással az Index napi szintű működésére, a lap független tartalomgyártására”.

Csökkenő profit és árbevétel, tartozás a NER felé

Mint arról a Media1 a múlt héten beszámolt, az Index.hu Zrt.  olvasói és hirdetési bevételekből keletkező profitját, osztalékát évek óta a Nemzeti Együttműködési Rendszeréhez (jelenleg 50%-ban Vaszily Miklóshoz, a TV2 elnöke) tartozó Indamedia Zrt.-nek mint hitelezőnek utalta el a Magyar Fejlődésért Alapítvány egy adósság miatt. Ez idén 40 millió forintot jelentett. A tartozásból még az idei törlesztéssel együtt is körülbelül 180 millió forint lehet hátra.

Az Indamedia szállítja az Index és az ugyancsak az Index.hu Zrt. portfóliójába tartozó Velvet.hu hirdetési bevételeit is, ezért valójában az Indamedián múlik, hogy mikorra tudja maga mögött hagyni az Indamedia felé az adósságát az Index tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Index árbevétele és profitja az elmúlt években jelentősen csökkent. A cég pénzügyi helyzetének nem tesz jót a koronavírus sem, ami miatt még az előző vezérigazgatónak, ahogyan arról a Media1 beszámolt, 5 százalékos létszámleépítést kellett végrehajtania.

Arról, hogy mi történik az Index körül, IDE kattintva érhetők el írásaink.

További hírek a Media1.hu-n.

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárata. fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások