fbpx
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata

Az Index főszerkesztő-helyettese szerint még nem múlt el a veszély a lap körül

Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese a Media1 műsorának adott interjú során azt mondta, amíg például nincs vezérigazgatójuk és valaki, aki képviselhetné a szerkesztőséget a vállalat igazgatóságában, illetve nyilatkozatok jelennek meg arról, hogy át kell alakítani a céget, továbbra is veszélyben érzik magukat. Megkérdeztük azt is, nem volt-e elkésett a veszélyjelző barométer átállítása.

A Media1 múlt heti műsorának vendége volt Munk Veronika, az Index.hu főszerkesztő-helyettese, akit a beszélgetés elején arról kérdeztünk, hogyan élték meg az elmúlt heteket, amikor arról lehetett hallani, hogy veszélybe került az Index, amikor nyilvánossá vált, hogy a Gerényi Gábor által készített koncepció alapján felmerült a szerkesztőségi struktúra átalakítása, egyes rovatok önálló cégekbe történő kiszervezése, majd az ezzel kapcsolatos információk a versenytársnak történő szivárogtatására hivatkozva visszahívták Dull Szabolcs főszerkesztőt az Index.hu Zrt. igazgatósából, valamint távozott Pusztay András vezérigazgató, egy hétre rá pedig a helyére érkező Ződi Zsolt, az új vezérigazgató is lelépett.

Ez volt az első olyan interjú, amit a szerkesztőség egyik munkatársa adott az elmúlt hetek eseményei óta.

Együtt, egységben

Munk Veronika az alábbi linkre kattintva vissza is hallgatható interjú során azzal kezdte, hogy nagyon rég, már 2002 óta az Indexnél dolgozik, így több nehéz időszakot is megélt már, de ez az elmúlt hetek különösen is nagy feszültséget jelentettek a szerkesztőségi közösség számára, azonban a szerkesztőég most is összetartóan, egységesen lépett fel.

„Az Index egy igencsak összetartó, egységesen együtt mozgó közösség, dacára annak, hogy egy nagy, közel 100 fős szerkesztőségről beszélhetünk. Az elmúlt 18 évben, amióta itt vagyok, ugyan nagyon sokat változott a szerkesztőség összetétele, de valahogy mindig hasonló értékrendű emberek maradtak meg, és mindig is igaz volt, hogy ha valamiféle baj volt, illetve olyan történt a szerkesztőség körül, ami aggodalomra ad okot, akkor nagyon együtt lélegezve gondolkodunk. Ez most is így van, tehát a feszültség is egyezik, bár nyilván vannak különbségek vérmérséklet szerint, hogy ki mennyire ijedt meg. Összességében mindenki a munkájára szeretne koncentrálni, vagyis arra, amit igazán tudunk, hogy továbbra is csinálhassunk egy jó piacvezető újságot”

– mondta a lap főszerkesztő-helyettese.

Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese
Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese
Fotó: archív

Még tart a veszély, indokolt a barométer jelenlegi állása

A Media1 műsorvezetője felidézte, hogy az Index vészjelzőjének átállítása után egy szolgálati közlemény is megjelent arról, hogy veszélybe került az Index működése, és akár napokon belül nagy baj lehet, a szerkesztőség meg is szűnhet, de ez végül nem következett be. Arra, hogy tartanak-e még most is attól, hogy ez bekövetkezhet, illetve marad-e a barométer a veszélyjelző állásban, Munk Veronika azt mondta:

egyelőre továbbra is veszélyben érzi az Index jövőjét, ezért indokoltnak tartja a barométer jelenlegi állását.

Az újságíró felidézte: ezt a barométert nagyjából két éve alkották meg, hogy így segítsék az olvasók tájékozódását, hogy a szerkesztőség álláspontja szerint függetlenként tudnak-e dolgozni, vagy esetleg veszély van, vagy amire még nem volt példa, valamilyen iszonyatos nagy probléma van és megszűnt a függetlenség. Most ebből a középső állásban a veszélyérzetre utal a mutató, és ez a veszélyérzet jellemző most is a szerkesztőség hangulatára.

Ne egy partnercég tanácsadója mondja meg, mi legyen az irány

Az átalakítás kérdéséről, ami az elmúlt hetekben a Gerényi Gábor által felvetett kiszervezési ötlettel került elő, Munk Veronika ugyan azt a tájékoztatást kapta, hogy az lekerült a napirendről, de azért furcsának találja, hogy „Gerényi Gábor ezután is roadshow-zott” az ötletével a médiában. (Gerényi a Media1 műsorának is vendége volt, ami szintén visszahallgatható.)

Munk Veronika szerint aligha szokványos, amikor egy másik cég (az Indamedia Zrt., az Index nagy szerződéses partnere) külső tanácsadója az Index.hu Zrt. belső ügyeiről beszél nyilvánosan.

Kellene egy vezérigazgató az Index élére

Munk szerint aggasztó, hogy nincs a cégnek vezérigazgatója, illetve aki az Index.hu Zrt. igazgatóságában képviselné a szerkesztőséget.

„Azt gondolom, amíg nincs az újságunknak újra vezérigazgatója, addig az az állítás, hogy veszélyben vagyunk, nagyon is fennáll. Nagyon aggódom emiatt, hogy nincs egy erős, bennünket segítő menedzsment. Addig sem vagyok nyugodt, ameddig különböző emberek azt nyilatkozzák, hogy valamilyen átalakítási terv van napirenden az Index körül. Amiről nekem a szerkesztőség egyik vezetőjének eközben nincsen információm.

Például egy hétig volt egy vezérigazgatónk Ződi Zsolt személyében, aki miután egy hét után távozott rövid távú vezérigazgatói pozíciójából, azt nyilatkozta, hogy »egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számomra«. De például az egyik nagy szerződéses partnerünk, az Indamedia tulajdonosa, Vaszily Miklós a 444-nek azt nyilatkozta, hogy ha a szerkesztőségnek nem tetszett Gerényi terve, remélhetőleg egy másik terv majd tetszeni fog”.

Van saját stratégiai igazgatója és stratégiája az Indexnek

Az Index főszerkesztő-helyettese így folytatta:

„Amikor az a kérdés, hogy veszélyben érzi-e magát a szerkesztőség, illetve van-e feszültség bennünk emiatt, akkor ez abból adódik, hogy valamiféle átalakítás étosza leng körül bennünket, de nem ismerjük ennek az okát, természetét, miközben azt látjuk, hogy az oldal bárki számára elérhető auditált látogatottsági adatai alapján történelmi csúcsokat döntögetünk. Fura, hogy miért kell valamit megbomlasztani, ami az olvasottsági adatok alapján jól működik. Másfelől van nekünk egy stratégiai igazgatónk, Szabó Zoltán,

és van stratégiánk az elkövetkező időszakra, ami a piaci trendekre abszolút modern és reális módon reagál, tehát nem értjük, miért nem azt követjük, miért kérünk fel külső tanácsadókat erre”.

Szabó Zoltán (szaboZ), index
Szabó Zoltán (szaboZ), az Index stratégiai igazgatója. Fotó: Huszti István / Media1-archív

Munk Veronika úgy fogalmazott, nagy kérdőjel számára, miért egy szerződéses partner, az Indamedia készít koncepciót az Index átalakításáról, hiszen más szerződéses partnerek nem kerültek elő nagy átalakítási tervekkel.

„Mondom ezt álnaivan, mert közben magam azt is gondolom, hogy a tulajdonosunk, az Index.hu Zrt »béna kacsa« abban a tekintetben, hogy minden szolgáltatást egy másik partnertől vesz igénybe, az informatikai szolgáltatástól kezdve sok mindent. Ez egy nagyon szorosan összedrótozott viszony, nekem nagyon átláthatatlan, de hát én egy alkalmazott vagyok ebben a vállalatban, de mégiscsak az van, hogy egy szerződéses partnerünk tulajdonosa nyilatkozik, hogy itt valamiféle átalakításra szükség lesz, miközben előzőleg azt mondta, hogy az operatív dolgokban nincsen szerepe. Ezek szerintem aggodalomra adnak okot, engem ezek elgondolkodtatnak.”

Milyen garanciák kellenének a barométer visszaállításához?

Arra, hogy milyen garanciák kellenének ahhoz, hogy lekerüljön a vészjelző állás, hiszen az sem tesz jót, ha túl sokáig marad ebben a pozícióban a mutató, miközben a lap üzemel tovább, Munk Veronika azt mondta, nagyon konkrét gondolatok vannak a szerkesztőség fejében arról, amit Bodolai Lászlóval, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökével részletesen átbeszéltek, hogy mi tudná csökkenteni ezt a veszélyérzetet, de ezekről most nem szeretne nagyon részleteket elárulni.

„De szeretnénk például valamilyen szinten ezt az átláthatatlanságot jobban megismerni. Most az igazgatótanácsunkban nincsen senki, aki a szerkesztőséget képviselné, hiszen nincs vezérigazgatónk, a főszerkesztőnk pedig ki lett téve az igazgatóságból, miközben a szerződéses partnercégtől, az Indamediától többen is ott lehetnek az igazgatóságban. Ez például egy olyan érdekes helyzet, ami feloldásra vár és jó lenne, ha az Üzemi Tanács átláthatná ezt az eléggé nehezen átlátható helyzetet”.

Index vészjelző barométer
Index vészjelző barométer

Kapott a szerkesztőség és Bodolai László kapcsolata egy sebet

Arra, hogy milyen a hangulat odabent, megmaradt-e a viszony azért olyannak Bodolai Lászlóval (az Index.hu Zrt. és a tulajdonos alapítvány alapítvány elnökével), amilyen volt, Munk Veronika azt mondta, ez a viszony kapott néhány hete egy sebet, ugyanakkor folyamatos egyeztetésben vannak az elnökkel.

„Gyakran leülünk és igyekszünk – remélhetőleg kölcsönösen – azon dolgozni, hogy ez a helyzet megoldódjon. De én azért egy tartalmi ember vagyok főszerkesztő-helyettesként, aki tartalmi projektekért felel, amikor erre lehetőség van, cikkeket ír és szerkeszt, tehát nem szeretnék menedzsmentfeladatokkal foglalkozni, erre egy vezérigazgató alkalmas”.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke az ATV Startban korábban

Miért pont most?

Arra, hogy miért pont most készülhetett ez a Gerényi-féle koncepció az Index átalakítására, feldarabolására, az időzítésnek van-e köze az Indamediánál történt március végi tulajdonosváltáshoz, Vaszily Miklós megjelenéséhez, vagy a koronavírus játszik-e ebben szerepet, Munk Veronika azt mondta, ezt Bodolai Lászlótól kellene megkérdezni. (Bodolai László későbbi alkalomra ígért interjút a Media1-nek, így erre most nem volt módunk, de Bodolai eddigi megszólalásai alapján úgy tűnik, a gazdasági körülmények miatt kezdtek el átalakításon gondolkodni.)

„Amikor tájékoztatta a szerkesztőség egy szűk körét még az előtt az igazgatótanácsi ülés előtt, ahol ez a bizonyos határozat született, hogy meg kell fontolni a koncepciót, csak az hangzott el, hogy egy ilyen legyen. Arra csak ő tud válaszolni, hogy miért volt most olyan fontos, illetve miért külső tanácsadó bevonásával volt fontos, és a szerkesztőség vezetősége, stratégiai vezetése miért nem kapott lehetőséget megismerni, ha gond van, és ez alapján változtatásokat gyakorolni a működésünkben. Tudjuk, hogy a koronavírus járvány minden médiacégre, hirdetési bevételek csökkenésével hatással volt, nálunk is voltak nagyon fájdalmas és kevésbé fájdalmas megszorítások. Ezek után főleg furcsa volt, hogy pár hétre rá, hogy ez megtörtént és meg kellett válni munkatársaktól, ez hogy jött. Szóval igen, ez egy jó kérdés…”

Arra, hogy újságíróként mennyire van rálátásuk a saját cégük pénzügyi helyzetére, tudják-e, hogy hány százalékkal csökkentek a bevételek, Munk Veronika azt mondta,

„most a helyzet megoldásának folyamata talán elvezethet egy nyíltabb beszélgetéshez ez ügyben, ám most jelenleg erről csak annyit lehet tudni, ami a piaci jelentésekben, trendelemzésekben (pl. Whitereport) nyilvánosan megjelenik. Olvastuk, hogy a 30-20 százalékos bevételkiesési arány az átlagos körülbelül a piacon, de hogy nálunk ez hogyan volt, azt én tartalmi emberként, főszerkesztő-helyettesként nem ismerem pontosan. Azt viszont tudom, hogy mi vagyunk a piacvezetők, tehát ha valaki valahol hirdet, annak érdeke nálunk megtennie, és látom is, hogy fantasztikus szép hirdetések vannak az újságunkban”.

Nem elkésett a barométer állítása?

Arra, hogy vannak olyan nézetek, hogy ennek a függetlenségi barométernek az átállítása tulajdonképpen elkésett, hiszen az Index igazgatóságában már ott vannak egy ideje az Indamedia emberei, az Indamedia pedig fele részben a kormánypárthoz köthető, és ez már így volt Vaszily előtt is, ráadásul Vaszily Miklós sem most, hanem még március végén jelent meg az Indamediában, az Index főszerkesztő-helyettese így felelt a Media1 műsorában:

„Úgy vélem, annak, hogy hogyan lehet függetlenül, külső befolyástól mentesen újságot írni, vannak ismérvei. Például az, hogy kívülről ne szóljanak bele, hogy kivel dolgozunk együtt vagy kivel nem, tehát a szerkesztőség összeállítása legyen szakmai kérdés. Ez egy erősen hierarchikus rendszer, ahol erős szakmai értékelési rendszer van, (…) de amikor mi végigmentünk a szolgálati közleményünkben, hogy mik az általunk végigvett szabad működés ismérvei, akkor ez az egyik volt, hogy a szerkesztőség egységben és újságírószakmai szempontok szerint működjön”. Munk Veronika hozzátette: Vaszily Miklós az Index legnagyobb szerződéses partnerénél, az Indamediánál történő megjelenésére ugyan felfigyeltek annak idején, hisz ő korábban az Origo és az MTVA vezérigazgatója, majd az Echo TV vezére is volt, jelenleg pedig a TV2 elnöke, tehát erősen politikai kötődésű személy,

„de akkor tudunk a részünkre rendelkezésre álló eszközhöz, a nyilvánossághoz fordulni, amikor valami konkrétum történik. Ezért az az álláspontom, hogy amikor hozzá került a tulajdonrész, az önmagában véve még nem indokolta, hogy állítsunk a mutatón, mert akkor kell kiabálni, amikor egy konkrét történés látszik, hogy az általunk lefektetett értékrend szerint veszélyhelyzet van”.

Munk hangsúlyozta, most sem azt állítják, hogy valaki borzalmasan ráült az Index szerkesztőségének fejére és ott ide-oda utasítgatásokat ad, hanem csak, hogy veszélyhelyzet van.

Azt is gondolom, hogy ha most nem kiabálunk hangosan, tehát amit most csináltuk, akkor ez a terv megvalósult volna. Ezt persze nem tudhatjuk, mert azóta lekerült a napirendről, de továbbra is jó döntésnek tartom, ami történt”.

Gerényi Gáborról és a tervéről

Rákérdeztünk Gerényi Gábor személyére is, aki 2012-ig az Indexnél, illetve akörül dolgozott, illetve alapítója volt az oldalnak. Arra, hogy milyen volt vele annak idején, milyen benyomás alakult ki róla, Munk Veronika azt mondta, akkoriban Munk egyszerű újságíróként nem dolgozott vele közösen, és bár ismeri „GG-t”, de szakmai interakció nem volt vele igazán. „Tudom, hogy alapító volt, és részt vett stratégiai döntésekben, de már 2012 is nagyon régen volt. Az én vezetői pozícióim pedig jóval utána kezdődött.”

Arra, hogy Gerényit „politikai kavarónak” tartja-e, Munk Veronika azt mondta, nem szeretné minősíteni GG-t, a tervéről viszont Munk elmondta a véleményét.

„Nézd, ha jóindulatúan el is fogadjuk, hogy ez a kiszervezési ötlete, amit részletesen leírt, politikamentes, akkor is túl kockázatos és gazdaságilag veszélyes. Bár ez az első munkahelyem, de elég jól megismertem a médiapiacot az elmúlt közel 20 évben ahhoz, hogy lássam, hogy ez iszonyatosan kockázatos, vállalhatatlan ötlet volt a magyar, nagyon sok pénzzel és szabad lehetőséggel nem rendelkező piacon.”

Munk Veronika hozzátette:

„azt gondolom, hogy ha a terv megvalósul, akkor az könnyen lehetőséget biztosított volna arra, hogy esetleg a kis cégeken keresztül – hiszen a terve az volt, hogy az Index csak egy címlap legyen, ahová különböző külső beszállítók tartalmat adnak – valamilyen politikailag involvált dolog szüremkedjen be az Index címlapra, ha ez csak cégek laza szövedékeként létező valami”.

Arra, hogy Gerényi viszont azt írta blogjában és a Media1 műsorának is azt nyilatkozta, hogy egyes kiemelt rovatok, például a politika maradt volna házon belül, azt nem szervezték volna ki, illetve ez egész nagyon fokozatosan, apró lépésekkel történt volna, Munk Veronika azt mondta:

„Ez a terv már lekerült a napirendről, már nincs szó erről, sőt Bodolai László úgy tájékoztatott, hogy határozat van róla, hogy nem fog megvalósulni, de mivel ez már a múlté, már nem is érdemes nagyon beszélgetni róla.”

A nehezebb időszakban is keményen dolgoznak

Ami a hangulatot illeti, Munk Vera szavai szerint

„szerencsére mindenki dolgozik most is keményen, és ha az elmúlt időszakot balhésnak nevezzük, akkor nagyon büszke vagyok arra, hogy a kollégák most is jól dolgoznak, megőriztük a piacvezető szerepünket, nagyon sokan olvasnak bennünket, sokan szeretnek bennünket, miközben persze sokan nem.

Ezt is megmutatjuk az Index címlapján abban a kampányban, ahol az Index olvasói és ismert emberek, illetve maguk az indexesek mesélhetnek arról, milyennek látják az Indexet és mit gondolnának arról, ha az Index valamilyen úton módon nem lenne, vagy átalakulna”.

Merre tovább?

A „most akkor hogyan tovább?”-ot illetően Munk Veronika azt felelte, hogy jelenleg a vezérigazgató pótlása megoldásra vár. Ezenkívül többször is találkoztak a szerkesztőség részéről Bodolai Lászlóval, vele a beszélgetések, egyeztetések sorozata folytatódni fog.

„Hogy ennek mi lesz a kimenetele, én nem pontosan látom, de az biztos, hogy mindenféle cégnek kell, hogy legyen egy lelkes, elkötelezett és a cég ügyei iránt nagy ismerettel rendelkező vezetője. Bodolai ugye egy jogász, nem pedig egy menedzsment szakember, szerintem ez egy másik szakma. Épp ezért jó lenne, ha ez megoldódna. Amennyiben nem, akkor ezen a ponton a jövőkép bizonytalan számomra. Miközben kétesélyes, hogy ez hogy alakul, nagyon bízom benne, hogy valahogy megoldódik, főleg azért, mert nagyon-nagyon jó újságírók alkotják ezt a közösséget, akik tényleg csak annyit akarnak, hogy jó újságot írhassanak a magukénak érzett szakmai, szerkesztési érvek mentén. Mindig is így csináltuk, ennek eredményei vannak, és csak szeretnénk békében dolgozni”.

Arra, hogy zajlik-e Pusztay András, illetve Ződi Zsolt vezérigazgató utódjának megtalálása, Munk Veronika azt mondta, nem tud ilyesmiről.

Ha változna a főszerkesztő személye, az nagyon felkorbácsolná az indulatokat

Szóba került az is, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő miért került ki az Index.hu Zrt. igazgatóságából. (Erről korábban Bodolai László azt nyilatkozta a Media1-nek, azért, mert felelősnek tartja, hogy a versenytárs 24.hu-hoz kerültek az Index igazgatóságának üzleti információi.)

Arra, hogy hogyan értesült az Index-szerkesztőség arról, hogy készül egy koncepció, egy terv az átalakításra, Munk Veronika azt mondta, hogy

„a főszerkesztő adott tájékoztatást arról, hogy tanácsadók érkeztek az igazgatótanácsba Bodolai László meghívására az Index köré, már hetekkel korábban. Ezek a tanácsadók, GG és Superman először marketingtervvel érkeztek, én magam is részt vettem az egyik ilyen marketingtervnek a bemutatásán mint a szerkesztőség egyik vezetője, egy hosszú és intenzív meeting végén viszont arra jutottunk, hogy nem tartjuk igazán jó ötletnek, így aztán nem is folytatódott ennek a megvalósítása.”

„Én csak abban vettem részt, hogy értékeltem meghívásra az elhangzottakat, kérdéseket fogalmaztam meg az operatív részekre vonatkozóan, hiszen ez a munkám, majd Bodolai úr tájékoztatta a tulajdonossal és a lapvezetéssel érdekérvényesítő céllal rendszeresen leülő szerkesztőségi bizalmi választott csapatunkat. Ők kaptak tájékoztatást, és aztán én Dull Szabolcstól tudtam meg, hogy dacára annak annak, hogy a vezérigazgató és ő sem tartották megfelelőnek ezt a tervet, úgy tűnik, hogy ez a terv az asztalon van. Ez az én veszélyfaktoromat jelentősen megnövelte.”

Az interjú vége felé közeledve Munk Veronika azt hangsúlyozta, hogy a főszerkesztő személye, Dull Szabolcs nagyon fontos az Index stábjának.

„Ha változás lenne abban, hogy Dull Szabolcs-e a főszerkesztő, akkor ez egészen biztosan felkorbácsolná az indulatokat a szerkesztőségben, mert az ő személye kulcs abban, amit mi jónak gondolunk a lap vezetése szempontjából”.

Dull Szabolcs Fotó: Czémán Anna / Media1
Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője tavaly, a lap 20. születésnapján interjút ad a Media1-nek. Fotó: Czémán Anna / Media1

Arra, hogy van-e valamiféle „B” terv arra az esetre, ha ez mégis megtörténne, azaz megváltozna a főszerkesztő személye, a főszerkesztő-helyettes így felelt:

„Én optimista személyiség vagyok, ezért bizakodom. A tulajdonosunk is nyilatkozta és a nagy szerződéses partnerünk tulajdonosa, Vaszily Miklós is elmondta, hogy nem terveznek ebben változást. Utóbbi egyébként elég vicces, hiszen egy másik cég vezetője nyilatkozott arról, hogy ki legyen az Index főszerkesztője, akarnak-e ebben változtatást. De tényleg azt gondolom, hogy miért kellene leváltani, hiszen egy nagyon sikeres piacvezető újságot csinál, egy egységes és iránta nagyon lojális szerkesztőséget vezet. Szóval nagyon bízom benne, hogy ez még így is marad még jó sokáig.”

A Media1 július 6-i műsorának egyébként nem csak Munk Veronika, de Gerényi Gábor, a Gerényi-koncepció gazdája is vendége volt, ez utóbbiról az összefoglaló ITT olvasható el.

Mindkét beszélgetés meghallgatható, illetve akár le is tölthető podcastként. A műsorban ezenkívül a kata adónem körüli jelentős változásokról és annak következményeiről beszélt részletesen Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke.

A Media1 következő műsora július 20-án, 19 órától jelentkezik, addig is érdemes feliratkozni a podcastra az Apple iTunes-on, a Spotify-on vagy RSS segítségével, például a Google Podcastsban.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások