fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Négy év alatt lefeleződött az Index.hu Zrt. árbevétele és ötödére esett a profitja

2019-ben is folytatódott az Index árbevételének évek óta tartó csökkenése, de a profit szépen megemelkedett éves szinten, így az előző évihez képest magasabb osztalékot tudott kivenni a tulajdonos, mely azt azonban korábbi tartozás törlesztésére kénytelen fordítani. Négy év alatt azonban mind az árbevétel, mind a profit nagyon jelentősen leesett, feltehetőleg nem függetlenül az Index elleni politikai háborútól.

Bár a koronavírus-világjárvány miatt a kormány a vállalatok számára lehetővé tette, hogy ne tegyék közzé a megszokott május végi határidőig pénzügyi beszámolóikat, és ezzel a médiaszektor képviselőinek többsége él is (például a Mediaworks, a Magyar Jeti Zrt./444, vagy épp az M-RTL Zrt.), a TV2 Médiacsoporthoz, a Central Médiacsoporthoz és a Central Digitális Médiához hasonlóan az Index.hu Zrt. is jóval az őszre kitolt határidő előtt közzétette a 2019-es pénzügyi beszámolóját.

Ez alapján az Index.hu és a Velvet.hu portálok tulajdonosa 1,24 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el 2019-ben. Ez 4,54 százalékkal alacsonyabb a 2018-ban összehozott 1,3 milliárd forinthoz képest.

A vállalat árbevétele hosszú ideje esik. Az Index.hu Zrt. 2015-ben még 2,17 milliárd forint árbevételt tudott elérni, majd ezt követően 2016-ban 1,79 milliárd Ft, 2017-ben 1,43 milliárd forint volt az árbevétele. Négy év alatt tehát az árbevétel közel a felére (57%-ra) esett. (Lásd az alábbi ábránkon)

Az Index.hu Zrt. adózott eredménye 2019-ben 61,51 millió forint lett. Ez 40,84 százalékos pluszt jelent ugyan 2018-hoz képest, de jelentős visszaesést ahhoz képest, hogy 2015-ben még 275,25 millió forint volt a profit adózás után.

Az egy kormányzati ciklusnak megfelelő négy éves időszak alatt nagyjából ötödére (22,35%-ra) esett a profit.

 

Sok minden változott négy év alatt

Nem árt azonban hozzátenni, hogy 2015-ben még az Orbán-kormány egyes tagjaival, így különösen Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel kifejezetten jó kapcsolatokat ápoló Spéder Zoltán nagyvállalkozó vállalata, a CEMP volt az Index.hu Zrt. tulajdonosa, most pedig egy ideje az a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA), melynek elnöke Bodolai László. Az Indexet a tulajdonosváltások óta a kormány igyekszik megbélyegezni azért, amiért nem állt be az Origóhoz hasonló propagandatermékek sorába. Orbán Viktor kormányfő és kormányának több tagja korábban álhírgyárként emlegette az oldalt.

Növekvő osztalék és eredménytartalék, de az osztalékot törlesztésre kell fordítani

Az Index.hu Zrt. egyébként ezúttal 40 millió Ft osztalék kifizetéséről határozott a tulajdonos alapítvány, az MFA részére. Ez 10 millió forinttal több mint amennyit egy évvel korábban vett ki az MFA, mely az osztalékot információink szerint korábbi kölcsönének tartozására fordítja.

A növekvő osztalék ellenére a vállalat eredménytartaléka a 2018-as 91,4 millióról 100,1 millióra nőtt, így viszonylag jelentősnek mondható tartalékkal tudják végigcsinálni a 2020-as, a koronavírus miatt az ő számukra sem könnyű évet.

Továbbra is az élen

Az Index egyébként változatlanul az egyik vezető internetes hírsite. Az előző hónapban, 2020 májusában például 4.435.151 egyedi látogatójuk volt (real users / RU) és 255.925.046 oldalletöltést mért az oldal számára a DKT/Gemius (teljes forgalom, valamennyi eszközön), amivel a hírsite-ok versenyében első helyen végzett mind az oldalletöltések, mind pedig a látogatószám (RU) tekintetében.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en, ahol megtalálhatók a TV2 Médiacsoport, a Central Médiacsoport és a Central Digitális Média 2019-es pénzügyi eredményei is.

Frissítés 06.17.

Cikkünk eredeti változatát kiegészítettük azzal az információval, hogy a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) az Index.hu Zrt.-ből származó osztalékot korábbi kölcsönből származó tartozás törlesztésére használja.

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárati táblája. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások