Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Négy év alatt lefeleződött az Index.hu Zrt. árbevétele és ötödére esett a profitja

2019-ben is folytatódott az Index árbevételének évek óta tartó csökkenése, de a profit szépen megemelkedett éves szinten, így az előző évihez képest magasabb osztalékot tudott kivenni a tulajdonos, mely azt azonban korábbi tartozás törlesztésére kénytelen fordítani. Négy év alatt azonban mind az árbevétel, mind a profit nagyon jelentősen leesett, feltehetőleg nem függetlenül az Index elleni politikai háborútól.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Bár a koronavírus-világjárvány miatt a kormány a vállalatok számára lehetővé tette, hogy ne tegyék közzé a megszokott május végi határidőig pénzügyi beszámolóikat, és ezzel a médiaszektor képviselőinek többsége él is (például a Mediaworks, a Magyar Jeti Zrt./444, vagy épp az M-RTL Zrt.), a TV2 Médiacsoporthoz, a Central Médiacsoporthoz és a Central Digitális Médiához hasonlóan az Index.hu Zrt. is jóval az őszre kitolt határidő előtt közzétette a 2019-es pénzügyi beszámolóját.

Ez alapján az Index.hu és a Velvet.hu portálok tulajdonosa 1,24 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el 2019-ben. Ez 4,54 százalékkal alacsonyabb a 2018-ban összehozott 1,3 milliárd forinthoz képest.

A vállalat árbevétele hosszú ideje esik. Az Index.hu Zrt. 2015-ben még 2,17 milliárd forint árbevételt tudott elérni, majd ezt követően 2016-ban 1,79 milliárd Ft, 2017-ben 1,43 milliárd forint volt az árbevétele. Négy év alatt tehát az árbevétel közel a felére (57%-ra) esett. (Lásd az alábbi ábránkon)

Az Index.hu Zrt. adózott eredménye 2019-ben 61,51 millió forint lett. Ez 40,84 százalékos pluszt jelent ugyan 2018-hoz képest, de jelentős visszaesést ahhoz képest, hogy 2015-ben még 275,25 millió forint volt a profit adózás után.

Az egy kormányzati ciklusnak megfelelő négy éves időszak alatt nagyjából ötödére (22,35%-ra) esett a profit.

 

Sok minden változott négy év alatt

Nem árt azonban hozzátenni, hogy 2015-ben még az Orbán-kormány egyes tagjaival, így különösen Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel kifejezetten jó kapcsolatokat ápoló Spéder Zoltán nagyvállalkozó vállalata, a CEMP volt az Index.hu Zrt. tulajdonosa, most pedig egy ideje az a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA), melynek elnöke Bodolai László. Az Indexet a tulajdonosváltások óta a kormány igyekszik megbélyegezni azért, amiért nem állt be az Origóhoz hasonló propagandatermékek sorába. Orbán Viktor kormányfő és kormányának több tagja korábban álhírgyárként emlegette az oldalt.

Növekvő osztalék és eredménytartalék, de az osztalékot törlesztésre kell fordítani

Az Index.hu Zrt. egyébként ezúttal 40 millió Ft osztalék kifizetéséről határozott a tulajdonos alapítvány, az MFA részére. Ez 10 millió forinttal több mint amennyit egy évvel korábban vett ki az MFA, mely az osztalékot információink szerint korábbi kölcsönének tartozására fordítja.

A növekvő osztalék ellenére a vállalat eredménytartaléka a 2018-as 91,4 millióról 100,1 millióra nőtt, így viszonylag jelentősnek mondható tartalékkal tudják végigcsinálni a 2020-as, a koronavírus miatt az ő számukra sem könnyű évet.

Továbbra is az élen

Az Index egyébként változatlanul az egyik vezető internetes hírsite. Az előző hónapban, 2020 májusában például 4.435.151 egyedi látogatójuk volt (real users / RU) és 255.925.046 oldalletöltést mért az oldal számára a DKT/Gemius (teljes forgalom, valamennyi eszközön), amivel a hírsite-ok versenyében első helyen végzett mind az oldalletöltések, mind pedig a látogatószám (RU) tekintetében.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en, ahol megtalálhatók a TV2 Médiacsoport, a Central Médiacsoport és a Central Digitális Média 2019-es pénzügyi eredményei is.

Frissítés 06.17.

Cikkünk eredeti változatát kiegészítettük azzal az információval, hogy a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) az Index.hu Zrt.-ből származó osztalékot korábbi kölcsönből származó tartozás törlesztésére használja.

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárati táblája. Fotó: Media1

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!