fbpx
Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata

A TV2 elnöke állítja, nem akar második Origót az Indexből

Vaszily Miklós azt is nyilatkozta, szeretné, ha az Index normális maradna. Szerinte a szerkesztőség hisztérikusan reagált az elmúlt napokban, és neki nincs baja az Index stábjával, inkább a stábnak van vele. Hozzátette: elkerülhetetlen az Index átalakítása, de a főszerkesztőt nem akarja leváltani és Bodolai Lászlót, az Index és a Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökét sem szeretné visszahívni.

Megszólalt az Index körül kialakult helyzet kapcsán Vaszily Miklós, a kormányközeli TV2 Média Csoport Zrt. elnöke, a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV, illetve az MTVA és az Origo Zrt. volt vezérigazgatója, illetve az Index.hu Zrt. hitelezőjeként és hirdetési bevételeinek szállítójaként is ismert Indamedia Zrt. 50 százalékos társtulajdonosa, akiről a napokban derült ki az is, hogy a felsoroltak mellett a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozóhoz is köthető Pesti TV nevű kábelcsatorna egyik tulajdonosa is.

Vaszily állítja, nincs köze a helyzethez

A 444-en a témáról megjelent hosszú cikk megszólalójaként Vaszily Miklós először is azt állítja, neki semmi köze az Indexnél kialakult helyzethez. A blog.hu-t és a napi.hu-t is tulajdonló Indamedia társtulajdonosának szavai szerint ő csak a stratégia megalkotásában, és a cég regionális terjeszkedéséről szóló döntésekben vesz részt. Állítása szerint csak a sajtóból értesült arról, hogy az amúgy fele részben az ő tulajdonát képezi Indamedia leszerződött Gerényi Gáborral, az LMP-s kötődésű piactárs, az Azonnali.hu társtulajdonosával, az Index egykori egyik alapítójával tanácsadásra. (Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke szerint Gerényivel megszakították az együttműködést, miután a koncepcióját az igazgatóság elutasította.)

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, az induló Pesti TV 50%-os tulajdonosa
Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, az induló Pesti TV 50%-os tulajdonosa

Vaszily azt mondta saját helyzetéről, hogy nem vesz rész napi ügyekben, ezért távol áll a történésektől, nincs jelen az Indamedia működésében sem, ugyanis azt Ziegler Gábor vezeti, és még szerződéseket sem ír alá. Ennél is kevésbé van jelen az Index életében.

Nem politikai megbízásból szállt be az Indamediába

Vaszily Miklós a 444-nek tagadta, hogy politikai megbízásból vásárolt volna részesedést az Indamediában (idén márciusban derült ki, hogy átvette a KDNP-s kötődésű Oltyán József 50%-os üzletrészét), és azt mondta: nem várható változás a cég tulajdonosi szerkezetében.

Nem akarnak második Origót az Indexből

Vaszily kijelentette, hogy nincs szándék az Index irányultságának megváltoztatására:

„Nincs szándék második Origót csinálni, de arra sincs szándék, hogy az Index átsodródjon a túloldalra, és harciaskodjon, akár az Indamediával, vagy a lapvezetéssel szemben, és állandósuljon a mostani állapot. Annak üzleti kára lesz, ami senkinek sem jó. Az lenne jó, ha maradna, ami volt, normális újság.”

Ha Gerényi-terv nem is lesz, Vaszily szerint elkerülhetetlen az Index átalakítása

Vaszily Miklós utalt arra is, hogy nem biztos, hogy az Index el tud kerülni valamilyen szintű átalakítást vagy racionalizálást, és ha a szerkesztőségnek nem tetszett Gerényi terve, remélhetőleg egy másik terv tetszeni fog. Az Indamedia társtulajdonosának szavai alapján úgy tűnik, továbbra sem tettek le az Index valamilyen módon történő átalakításáról.

Vaszily kijelentette azt is, hogy

„Az elmúlt napokban, ami az Indexen ment, az nem a normális kerékvágás. Nem az, amiről beszélgettünk a lapvezetéssel, amikor márciusban átvettem a céget Oltyán Józseftől. Jó lenne, ha visszatérnénk a normális működéshez.”

Vaszily szerint a szerkesztőség hisztérikusan reagált

A kormányközeli médiavállalkozó hozzátette:

„Nincsen semmi gondom az Indexszel, néha inkább úgy látom, az Indexnek van gondja velem”

– mondta még Vaszily, aki szerint a szerkesztőség hisztérikusan reagált egy kétségtelenül szerencsétlenül alakult helyzetre.

Vaszily szerint az Index hisztérikusan reagált egy kétségtelenül szerencsétlenül alakult helyzetre. Az Indamedia társtulajdonosa hozzátette, nem igaz, hogy új főszerkesztőt keresnek a lap élére, de elismerte, hogy egyeztetett Bodolai Lászlóval, az Index.hu Zrt. elnökének és a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökével a nemrégiben történt személycsere előtt.

A vezérigazgató azt is mondta még, hogy direkt nem akart beszélni a szerkesztőség előtt, nehogy bárkiben felmerüljön, esetleg befolyásolni akarná a kiadó működését.

Vaszily állítása szerint nem akarják leváltani Bodolai Lászlót sem.

Továbbra is veszélyjelző állásban az Index függetlenségi barométere

Az Index június 21-én kapcsolta át a függetlenségének mértékét szimbolizáló barométert a veszélyt jelző állásra, miután piactársuk, a 24.hu megírta, hogy feldarabolhatják az Indexet.

Később azonban Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke és a Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke azt állította a Media1-nek, hogy a versenytárs egy olyan koncepcióról közölt cikket, amit az igazgatóság végül nem fogadott el. Nem sokkal később távozott Pusztay András, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, akinek a helyét rögtön Ződi Zsolt vette át, de ő kevesebb mint egy hét után a napokban szintén távozott arra hivatkozva, hogy a cég pénzügyi helyzetét megismerve nem vállalkozik a feladatra. Dull Szabolcs főszerkesztőt az Index.hu Zrt. igazgatóságából egyébként a múlt hét elején visszahívták, mert Bodolai László szerint felelősség terheli őt azért, mert a versenytárshoz jutottak belső tervek, koncepciók. A főszerkesztő ennek ellenére a lapvezetői pozícióját megtarthatta.

A barométer jelenleg is vészállásban van.

Az Indexről szóló korábbi írásaink ITT találhatók.

Borító: Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások