fbpx
Újságos Budapesten

A hírlapárusok is megérzik a koronavírus-világjárvány miatti visszaesést, több árus a bezárás mellett döntött

A Relay/Inmedio hálózatot működtető Lapker illetékese ugyanakkor azt ígéri, hogy a kijárási korlátozások alatt is igyekeznek zavartalanul eljuttatni a nyomtatott lapokat az olvasókhoz. Most derült ki az is, hogy leáll a FourFourTwo valamint a Képes Sport, továbbá a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása is szünetel.

Nem kíméli a koronavírus a magyar médiaszektort sem. Érezhető forgalom-visszaesésről nyilatkozott a minap az Indexnek Szirtes Bernadett, a Lapker képzési, kommunikációs és marketingvezetője, elismerve, hogy több Inmedio/Relay újságos üzlet be is zárt.

Ennek ellenére a Lapker igyekszik a rendkívüli helyzetben, a kijárási tilalom alatt is fenntartani az újságok zavartalan árushelyi és bolti terjesztését – hangsúlyozta a vezető.

Szirtes Bernadett ezt nyilatkozta az Indexnek:

„A Lapker Zrt. munkatársai mindent elkövetnek, hogy a lapok, a megváltozott körülmények ellenére is, időben megérkezzenek az árushelyekre, hiszen egyrészt  sokan a nyomtatott sajtóból értesülnek az eseményekről, másrészt az otthon maradásra kényszerült olvasóközönség teljes körű kiszolgálása ilyenkor talán még fontosabb. Sajnos a home office nem kedvez nekünk, érezzük a forgalom visszaesését, ezért helyenként előfordul, hogy egy-egy saját boltunk már nem tud kinyitni, de még mindig több, mint 200 üzletünkben lehet a mindennapi sajtóhoz hozzájutni. Boltjaink a kormányrendeletekhez igazítottan tartanak nyitva maximum reggel 6 óra és 15 óra között. A boltot üzemeltető vállalkozók a kialakult helyzetben, gazdasági vagy egészségügyi helyzetéből kifolyólag vagy bérbeadói utasítás értelmében a törvényi kereteken belül, egyedi esetekben ettől eltérhetnek.”

A járvány alatt is fenntartják a terjesztést

Ennek ellenére nem maradnak print lapok nélkül a vásárlók, ugyanis a Lapker tájékoztatása szerint a nagy élelmiszerláncoknál (Lidl, Aldi, Spar, Auchan, Tesco, CBA, Coop stb.) a terjesztés és az árusítás továbbra is zavartalan, folyamatosan tudják biztosítani az újságokat a boltok polcaira.

sajtó, média, újság
Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

A járvány egyébként a Lapker belső életére is komoly hatással van.  Az Indexnek nyilatkozva Szirtes Bernadett erről ezt mondta:

„Ahogy szinte mindenkiét, a mi életünket, napi rutinunkat is teljesen megváltoztatta a kialakult helyzet. Az Operatív Törzs ajánlásait és utasításait fegyelmezetten betartva végezzük lapterjesztési tevékenységünket. Akit tudunk, távmunkában foglalkoztatunk, ehhez felszereltük a szükséges technikai eszközökkel a kollégáinkat. A csarnokban, ahol az újságok feldolgozását végezzük, megtettük a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket. Az alvállalkozóinkkal is egyeztettünk a szükséges változásokról. Folyamatosan egyeztetünk a lapok kiadóival a napilapok és magazinok megjelenéséről. Mi is látjuk, hogy a néhány héttel ezelőttihez képest kevesebben és ritkábban  közlekednek az emberek és ez a forgalmon is érzékelhető”.

A lapkiadókat sem kíméli a járvány, néhány újság máris szünetel

Egyébként a kiadókat sem kíméli a járvány. Arról rendszeres olvasóink már értesülhettek, hogy szünetel a VOX Magazin, a Pesti Hírlap és a Pesti Est nyomtatott kiadása, de épp ma számoltunk be arról, hogy még a miniszterelnök kedvenc újságját, a Nemzeti Sportot sem kímélik a járvány hatásai, hiszen ezentúl nem jelenik meg vasárnaponként az újság. Bár hivatalos kommunikáció erről egyelőre nem volt, de az informátorunk által elmondattak mellett a Sportposzt.com is foglalkozik a témával, és ők azt is írják, hogy a vasárnapi Nemzeti Sport mellett a FourFourTwo és a Képes Sport működését is felfüggesztették, az újságírókat pedig szabadságra küldték. E sportújságok kiadója a fideszes médiaholding, a Mediaworks/KESMA.

A héten a Media1 elsőként számolt be arról, hogy az egyik legnagyobb kiadóvállalat, a Central Médiacsoport (ők adják ki például a Nők Lapját, a Story és a Best magazinokat, a Marie Claire-t, a Színes RTV-t, a Meglepetést, a Kismama magazint, de hozzájuk tartozik például a 24.hu, az NLC és a Vezess.hu is) átmeneti megszorítóintézkedéseket vezetett be, ami a járványhelyzet miatt néhány hónapig azzal jár, hogy csökkentették a munkaidőt és ezzel összefüggésben kisebb fizetést tudnak adni a munkavállalóiknak, de egyéb intézkedéseket is fontolgatnak.

A Médiatanács egyelőre nem nyújtott mentőövet a rádióknak

Korábban már beszámoltunk róla, hogy sok hirdető halasztotta el vagy törölte teljesen a kampányát, emiatt például több rádió súlyos pénzügyi gondokkal szembesül most: az is problémát okoz némely médiaszolgáltatónak, hogyan fizessék ki az esedékes médiaszolgáltatási díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak.

Úgy tudjuk, van olyan rádió, ahol már a műsorvezetők béréhez is hozzá kellett nyúlni. A Médiatanács ennek ellenére semmit sem tett a médiaszolgáltatók érdekében, holott még március közepén rákérdeztünk, elengedik-e a médiaszolgáltatók esedékes médiaszolgáltatási díját. A médiahatóság csak kitérő jellegű választ adott, mondván, ha ilyen rendkívüli döntést hoznának, arról majd értesítést adnak. A kérdés óta többször is ülésezett már a Médiatanács, legutóbb most a héten, videókonferenciával, de még mindig nem dobott mentőövet a rádióknak, sőt a grémium felhívásban jelezte, hogy ellenőrzéseket tervez, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e a hatósági szerződéseikben foglalt vállalásaiknak.

A kormány sokakat kifelejtett a kedvezményezetti körből

A kormány ugyan járulékmentességet ígért a médiaszolgáltatóknak (például a rádióknak), de mint a Magyar Lapkiadók Egyesülete felhívta rá a figyelmet, ez nem érvényes például az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) szerinti keresetre. A héten beszámoltunk arról is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) azt kérte a kormánytól, hogy a kormány terjessze ki a katás újságírókra, korrektorokra, fotósokra is a koronavírus-járvány miatt a kata mentességet, mivel a médiamunkásokat is rendkívül hátrányosan érinti a világjárvány, és őket kihagyták a katás kedvezményezetti körből.

A Magyar Reklámszövetség pedig arra figyelmeztetett, hogy a reklámbevételek elapadása miatt a kommunikációs iparág is segítségre szorulna a jelenlegi helyzetben, ezért az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések kiterjesztését szorgalmazta azokra, akik például reklámbevételekből próbáltak működni eddig.

Borító: Lapkeres újságos Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások