fbpx
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő

Máris támadja a Fidesz és egy kormányközeli lap a médiahelyzet tanulmányozására hamarosan hazánkba érkező uniós küldöttséget

Bár csak jövő héten látogat Magyarországra az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságának 9 főből, köztük egy fideszes tagból álló és német kereszténydemokrata politikus vezette delegációja, hogy egyebek mellett a magyar médiahelyzetet is megvizsgálják, Deutsch Tamás fideszes politikus, valamint a kormányközeli KESMA médiabirodalomhoz tartozó egyik médium, a Mandiner már most támadni kezdte a küldöttséget annak tervezett programja miatt.

Deutsch Tamás nyílt levelet írt Sabine Verheyennek, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága német kereszténydemokrata elnökének, amelyben a szakbizottság november 2-4. közötti budapesti látogatását bírálja, a fideszes EP-képviselő ugyanis úgy érzi „aránytalanul sok időt” tölt majd a delegáció a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetekkel.

A nyílt levelet a több száz Fidesz-közeli médiumot tulajdonló médiaóriás, a KESMA / Mediaworks egyik lapja, a Mandiner is publikálta, majd a lap ezt megtoldva maga is bírálta, hogy a delegáció a Direkt36 egyik szerkesztőjével, egy telexes újságíróval, a Tilos Rádió egy munkatársával, a Klubrádió főszerkesztőjével, végül pedig az Euronews nemzetközi hírcsatorna egyik munkatársával találkozik.

Mint arról a Media1 a Népszava nyomán már beszámolt, a delegáció programjában szerepel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterével egy találkozó, de az Orbán-kormány több miniszterével, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, valamint Navracsics Tibor területfejlesztésért is felelős miniszterrel is egy-egy órás találkozót folytatnak majd a képviselők, és találkoznak például a Nemzeti Média- és Hírklözlési Hatóság (NMHH) vezetésével is.

A médiahatósági találkozó tényéről a Mandiner cikke nem tesz említést, míg a miniszteri találkozókról azt állítják, „ezeket csak mutatóba” iktatta be a programjába küldöttség.

Deutsch Tamás a nyílt levélben azt állítja, hogy a delegációban tagként jelenlévő Bocskor Andrea fideszes képviselő és más jobboldali képviselők további személyeket, például jobboldali médiumok munkatársait is ajánlották a delegációnak a programba iktatásra, de velük Deutsch szerint úgymond nem akarnak találkozni.

A delegáció egyébként nem csak a magyar médiahelyzetet kívánja tanulmányozni, hanem mint arról beszámoltunk, a képviselők arra is kíváncsiak, hogyan érvényesül a médiaszabadság mellett a művészi, akadémiai szabadság Magyarországon, valamint milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek. A Népszavara arra is számít, hogy a tanárok helyzete is szóba kerül.

E témák miatt beiktatott találkozót a programjába a delegáció az ATRIUM és a FreeSZFE kötelékében dolgozó emberekkel, valamint a Független Színház Magyarország képviselőjével is, és egyetemi rektorokkal is találkozik a delegáció. A Mandiner azonban felrója, hogy az egyetemi rektorokkal folytatott találkozó jóval rövidebb lesz, mint a CEU-s találkozó.

Az elmúlt években az EP kulturális bizottságában többször napirendre kerültek a magyarországi fejlemények: a képviselők bírálták a CEU elüldözését Budapestről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának a megnyirbálását, a roma gyerekek szegregált oktatását és a kormányzati túlsúlyt mutató médiahelyzetet.

A látogatást egy sajtótájékoztató zárja majd jövő héten péntek délután a Mandiner szerint.

Elhallgatta a vasárnapi óriási tanártüntetést a Tények – Orbán Viktor oroszokat méltató és a Nyugatot bíráló beszédéről azonban ötperces riportban számolt be a TV2 műsora

Jogi eszközökkel akadályozná meg az Európai Bizottság, hogy megismétlődhessen, ami a magyar médiapiaccal történt

További hírek érhetők el a Media1-en, megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket már Telegramon is és RSS-hírcsatornánkra is feliratkozhat.

Borító:  Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. Fotó: deutsch.fidesz-eu.hu

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások