fbpx
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke.

Jogi eszközökkel akadályozná meg az Európai Bizottság, hogy megismétlődhessen, ami a magyar médiapiaccal történt

Jön az újságírók és szerkesztőségek függetlenségét védelmezni hivatott új uniós szabályozás. Többek között a magyarországi Közép-európai Sajtó és Média Alapítánynál kialakult médiakoncentrációkhoz hasonlók ellen is fel akarnak lépni, és a közmédiumokat is korrekt működésre kényszerítenék. Az állami reklámok ügyében is nagyobb átláthatóság várható, ha az Európai Bizottság elképzelései megvalósulnak.

Egy tervezetre hivatkozva vasárnap arról adott hírt a francia AFP hírügynökség és ennek nyomán a 444.hu portál, hogy már ezen a héten megtárgyalhatja az Európai Bizottság az újságírók és szerkesztőségek függetlenségét védelmezni hivatott új jogszabályi javaslatát.

A tervezett uniós rendelet célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban.

A rendelet lehetővé tenné az Európai Bizottság számára, hogy a szabályok be nem tartása esetén eljárást kezdeményezzen egyes tagállamok ellen az európai bíróságok előtt.

A kezdeményezés egyik motorja a cseh Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, aki többször is kifejezte elégedetlenségét, amiért a Bizottságnak nincs érdemi mozgástere a médiaszektorok szabályzásában.

Fellépnének a KESMA-hoz hasonló médiakoncentráció ellen

Az AFP külön említi Magyarország és a 2018-ban létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) példáját, amivel az európai versenyszabályok idáig tehetetlennek bizonyultak, jóllehet nyilvánvalóan és brutálisan eltorzítják a magyar médiapiaci viszonyokat.

Elismerték, az Európai Bizottság tehetetlen a KESMA ügyében

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha minden tagállamnak kötelessége lenne értékelni a médiapiaci koncentrációt a pluralizmusra és a szerkesztői függetlenségre gyakorolt hatásuk szempontjából, bizonyos számú kritérium alapján.

Jön az Európai Médiatanács

A tervezet szól egy új Európai Médiatanács felállításáról is, amely egy intézményben tömörítené az egyes tagállamok szabályozó hatóságainak képviselőit.

A „szupertanács” minden olyan esetben véleményt és ajánlásokat fogalmazna meg, ha egyes nemzeti piacokon bizonyos fuzionálások vagy politikai beavatkozás útján túlzott médiakoncentráció valósulna meg.

Átment az Alkotmánybíróságon, hogy a kormányfő zöld lámpát kapcsolt a fideszes médiaholding megafúziójához

Bizonyos kivételek figyelembevételével megtiltanák, hogy újságírók után kémkedjen az állam

A szöveg – a Pegasus kémbotrány nyomán – kitér a forrásvédelem biztosításának fontosságára, tiltja a kémkedést az újságírók és családtagjaik elleni megfigyelést – azzal a megengedéssel, hogy bizonyos körülírt helyzetekben ezek „nemzetbiztonsági szempontból” indokoltak lehetnek. (A megfigyelések Lengyelországban, Magyarországon és Görögországban is érintettek újságírókat.)

Foglalkozik a rendelet a közmédiával is

A rendelet foglalkozik a közszolgálati médiával is. Ezzel kapcsolatban előírnák, hogy minden esetben transzparens és megkülönböztetéstől mentes eljárások útján történjenek meg az intézményi vezetők kinevezései.

Szlovén példára hivatkozva a jelentés szól arról is, hogy a közmédia finanszírozását stabilan biztosítani kell. (2021-ben a volt szlovén miniszterelnök, Janez Jansa hónapokon át megvonta a pénzeket az STA nemzeti sajtóügynökségtől, mert nem értett egyet a szerkesztési irányelvekkel, emlékeztet a lap.)

Elítélte a szlovén kormányt a sajtószabadság elleni támadásai miatt az Európai Parlament

Átláthatóbb állami reklámok és tulajdonosi háttér

Az állami reklámok tekintetében szintén átláthatóságra van szükség a Bizottság szerint: a hatóságoknak nyilvánosságra kell hozniuk a költött összegeket és az ebből részesülő médiumokat. A tervezet szerint a nyilvánosságnak továbbá hozzá kell férnie az egyes médiumok tulajdonosainak nevéhez.

Az európai lapkiadók ellenzik a kezdeményezést: az Európai Magazinmédia Szövetség (EMMA) és az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA) szerint a tervezet sértheti a befektetés és a vállalkozás szabadságát is, és nem indokolt a médiaszabályozás európai szintű harmonizálása.

Kemény harcok várhatók

Věra Jourová azt nyilatkozta: kemény harcra számít, főleg azokkal a tagállamokkal szemben, akik azt mondják majd, hogy a Bizottság el akarja kobozni a hatalmukat, továbbá azokkal az oligarchikus médiatulajdonosokkal, akik uralják ezeket a piacokat.

(AFP/444 nyomán)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Věra Jourová. Fotó: Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások