fbpx
EU-zászlók, Európai Unió, EU, zászló

A média helyzetét is tanulmányozó uniós küldöttség jön Magyarországra

A jövő hét második felében Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságának 9 főből álló delegációja. Az Orbán-kormány több miniszterével, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a médiahatóság vezetésével is találkoznak.

A látogatásról a Népszava értesült, brüsszeli forrásoktól. Az újság szerint a delegációt Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus, a parlamenti bizottság elnöke vezeti, és tagja lesz a Fidesz EP-delegációjának tagja, Bocskor Andrea is.

A november 2-tól 4-ig tartó vizit a testület rendes programjába illeszkedik, nincs köze az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokhoz.

A képviselők elsősorban arra kíváncsiak, hogyan érvényesül a médiaszabadság és a művészi, akadémiai szabadság Magyarországon, valamint milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek.

A képviselők eredetileg 2020 májusában is Magyarországra jöttek volna, de a koronavírus-világjárvány ezt meghiúsította. A Népszava szerint a küldöttség találkozik Csák János kulturális és innovációs, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Megbeszélést folytatnak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel, és felkeresik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) is. A napilap szerint a tárgyalásokon biztosra vehető, hogy szóba kerül a tanárok helyzete is.

Az elmúlt években az EP kulturális bizottságában többször napirendre kerültek a magyarországi fejlemények: a képviselők bírálták a CEU elüldözését Budapestről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának a megnyirbálását, a roma gyerekek szegregált oktatását és a kormányzati túlsúlyt mutató médiahelyzetet – emlékeztet a Népszava.

Máris támadja a Fidesz és egy kormányközeli lap a médiahelyzet tanulmányozására hamarosan hazánkba érkező uniós küldöttséget

Jogi eszközökkel akadályozná meg az Európai Bizottság, hogy megismétlődhessen, ami a magyar médiapiaccal történt

„Hiányzik az elszámoltatás és a reform Máltán Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében”

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások