fbpx
rendőrség

Büntetőfeljelentést tett az Index

Nagy kárt okozó üzleti titoksértésre és személyes adattal való visszaélésre hivatkozott feljelentésében a portál a BRFK-n.

Mint arról a Media1 is beszámolt, olyan hangfelvételeket publikált a Direkt36 még márciusban, amelyen Fekete-Szalóky Zoltán, a lap főszerkesztője arról beszél, hogy 100 millió forintot kapott az Indamedia (az Index.hu Zrt. anyavállalata, melynek Vaszily Miklós és Ziegler Gábor a tulajdonosa) Mészáros Lőrinctől (Orbán Viktor miniszterelnök gázszerelőből lett milliárdos barátjától), és az összegért cserébe a főszerkesztő szerint elvárható, hogy ne foglalkozzanak bizonyos dolgokkal, vagy ne olyan hangsúlyosan.

A Direkt36-ot az Index jogi lépésekkel, sőt büntetőfeljelentéssel is megfenyegette a hangfelvételt tartalmazó cikkének publikálása előtt, erről Pethő András, a Direkt36 munkatársa, a cikk szerzője a Media1 podcastjában részletesebben is beszélt korábban, ami itt hallgatható meg.

Megkérdeztük, beváltotta-e az Index.hu, amit ígért

4 hónap elteltével a Media1 kíváncsi lett, hogy az Index beváltotta-e a fenyegetését, és ha igen, milyen státuszban van a büntetőeljárás az oknyomozó műhely ellen. Az Indexet tulajdonló Indamedia sajtóosztályához fordultunk kérdéseinkkel.

Ezeket kérdeztük:

  • Megtette a cégvezetés végül a feljelentést, beváltotta a fenyegetését? A rendőrség elrendelte-e a nyomozást vagy elutasította? Került-e sor nyomozati cselekményre, esetleg vádemelési szakba került-e a lap ellen az ügy? Tettek-e egyéb jogi lépéseket, akár a büntetőjogi mellett polgári jogi lépéseket?
  • Ha végül mégsem váltották be a fenyegetést és nem tették meg a feljelentést és a különböző jogi lépéseket, azért maradt-e ez el, mert akkor az felért volna egy beismeréssel a hangfelvételek eredetiségét, hitelességét illetően?

Az Index nevében az Indamedia Press, az anyavállalat sajtóosztálya válaszolt pénteken délután. Ezt írják:

„Az Index.hu Zrt. 2022. március 18-án büntető feljelentést tett a Btk. 219.§ szerinti személyes adattal való visszaélés, valamint a Btk. 418.§ szerinti üzleti titok megsértése bűncselekmény miatt a Budapest III. Kerületi Rendőrkapitányságon. Az ügyet áttették a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. Az ügyben a nyomozást elrendelték, a nyomozás folyamatban van. Az ügy jelenlegi állásával kapcsolatban a nyomozás lefolytatásában illetékes hatóság adhat felvilágosítást. Megjegyeznénk, hogy a feljelentést nem kifejezetten és kizárólagosan a Direkt36-on megjelent cikk kapcsán, hanem az elmúlt években történt, nagy kárt okozó üzleti titoksértésekre is kiterjedően tettük meg.”

Több a válaszból nem derül ki.

Frissítés

A  Media1 még pénteken kérdést küldött a BRFK sajtóügyeletére is, hogy megtudjuk, hogy hogy halad a nyomozás. Időközben megérkezett válaszuk, amiből kiderül, hogy jelenleg is tart a nyomozás, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor március óta, a teljes válasz itt érhető el.

Mint azt megírtuk, az Index tegnap már a Media1.hu-val szemben is jogi lépéseket helyezett kilátásba egyik cikkünk kapcsán, melyben részletesen megírtuk, hogy a lap egyik vezetője megakadályozta a Márki-Zay Péterrel készült interjú publikálását tavasszal, a választások előtt, valamint közzétettük, hogy néhány nappal ezelőtt elbocsátották Torkos Matildot, a védett korban lévő és súlyos betegséggel küzdő újságírót átszervezésre hivatkozva. Utóbbi miatt egyébként a Sajtószakszervezet elnöke a Media1-nek nyilatkozva azt javasolta Torkos Matildnak, beszéljen egy munkajogásszal, ugyanis szerinte az újságíró munkaügyi pert indíthat az elbocsátása jogszerűségét vitatva, ugyanis egy védett korban lévő, nyugdíjazáshoz közeli munkavállalótól nem lenne szabad megválni átszervezésre hivatkozva.

Ezt gondolja az Index a védett korú munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban

A Media1 a védett korú munkavállaló elbocsátásáról is megkérdezte az Indexet, ahonnan ezt a választ adták pénteken:

„Ahogy a korábbiakban többször is jeleztük, a személyügyi változásokat az Index belső ügyként kezeli, és nem kívánja kommentálni. Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató és a munkavállalók közötti esetleges jogviták a két félre tartoznak. Amennyiben egy munkavállaló sérelmezi a munkaviszonya megszüntetését, akkor a Munka Törvénykönyvében foglaltak szerint munkaügyi jogvitát kezdeményezhet, bírósághoz fordulhat. Ez a lehetőség a konkrét ügyben is nyitva áll a munkavállaló előtt.”

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: stock / Depositphotos.com (illusztráció)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások