fbpx
Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, a Boom magazin főszerkesztője

„Elfogadhatatlan egy demokráciában a hazugságkampány” – a MÚOSZ elnökének 5 pontos követelése az újraválasztott Orbán-kormánynak

Öt pontban fogalmazta meg követeléseit Kocsi Ilona, a legnagyobb taglétszámú hazai újságírószakmai szervezet elnöke.

A magyar demokrácia jövője attól is függ, milyen minőségű a nyilvánosság, mennyire tényszerű, alapos a tájékoztatás, miként érvényesül az esélyegyenlőség a közmédiában, az aktuális hatalom betartja-e a vonatkozó szabályokat – kezdte írását Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke az újságíró-szervezet honlapján ma, csütörtökön publikált írásában.

Mint fogalmazott, a magyar parlamenti választást alapvetően befolyásolta a közmédia egyoldalú, a tényeket sokszor elferdítő tájékoztatása, a kormányzati túlsúly a médiában, az igazságot gyakran mellőző óriásplakát-tömeg.

Kocsi Ilona arra is felhívta a figyelmet, hogy

„a hazugságkampány elfogadhatatlan a demokráciában.”

A MÚOSZ elnöke hozzátette, hogy a választás után felálló új kormánynak megvan a lehetősége arra, hogy szakítson ezzel a gyakorlattal, valamint „visszaterelje a köztájékoztatást a demokráciában fontos nyilvánossági keretek közé”.

A MÚOSZ elnöke ezt követően öt pontban fogalmazta meg, hogy mit vár el az új kormánytól.

  1. Gondoskodjon arról, hogy a médiahatóság állítsa helyre a médiaszabadság kereteit, az Alaptörvény szellemét és betűjét kövesse működésében. Az Alaptörvény így fogalmaz: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. A Médiahatóság feladata e törvény betartatása, különösen a közmédiumoknál. Ez ma nem valósul meg. Így ilyen formában értelmetlen e hatóság létezése.
  2. Akadályozza meg, hogy a közpénzből finanszírozott közmédia propaganda eszközzé silányítva működjön az adófizetők pénzéből. A közszolgálati intézmények – televízió- és rádiócsatornák, Magyar Távirati Iroda – mintegy 130 milliárd forintnyi állami pénzből leplezetlenül pártpropagandát folytatnak, tájékoztatás helyett sokszor félretájékoztatnak. Demokráciában ez tarthatatlan!
  3. Teremtse meg a független közszolgálati hírügynökség garanciáit. A 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról leszögezi, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja a „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. Magyarországon a közpénzből fenntartott Magyar Távirati Iroda nem ezen elvek szerint működik. A társadalom demokratikus működése kerül veszélybe, amikor az MTI elhallgat fontos belpolitikai eseményeket, vagy éppen manipulálja a híreket, képeket. Ez elfogadhatatlan!
  4. Szakítson azzal a gyakorlattal, melyben a közérdekű kormánytájékoztatókról kizártak egyes médiumokat. A közérdekű információk a teljes nyilvánosságra tartoznak!
  5. Legyenek nyilvánosak, követhetők, ellenőrizhetők a közpénzekből fizetett hirdetések. Ne az állam legyen az egyik legnagyobb hirdető, a mégis szükségszerű ilyen típusú kiadásnál világos elvek, szakmai szempontok határozzák meg a költéseket.

Mindezek alapján Kocsi elvárja az új kormánytól, hogy transzparensen működjön, álljon helyre a demokratikus rend a tájékoztatásban, tájékozódásban.

„Nemcsak azért, mert ezzel a Magyarország ellen indított jogállamisági mechanizmusban teszünk egy lépést a megegyezés felé, hanem elsősorban azért, mert mindez az egész ország érdeke”

– zárta gondolatait Kocsi Ilona MÚOSZ-elnök, akivel még márciusban a Media1 készített egy podcast-interjút hasonló témákban. Az adást ide kattintva tudja meghallgatni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások