fbpx
MTI

Megtorpedózták a fideszes delegáltak, hogy az MTI-s hírhamisítások és cenzúrák miatt a Közszolgálati Közalapítvány a Médiatanács vizsgálatát kérje

Debreczeni József, a kuratórium egyik tagja abszurdnak nevezte a Media1-nek, ami a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának ülésén történt a Direkt36 oknyomozó cikkében feltártak ügyében.

Mint arról a Media1 néhány hete elsőként hírt adott, a Magyar Távirati Irodát (MTI) működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt., magyarán a közmédia ellenőrzésére, a Közszolgálati Kódex és a médiatörvény betartására hivatott Közszolgálati Közalapítvány ellenzéki szavazatokkal megválasztott három kuratóriumi tagja kezdeményezte, hogy a kuratórium haladéktalanul forduljon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához, mivel a Direkt36 nagyon súlyos dolgokat tárt fel azzal kapcsolatban, hogyan gyakorolnak befolyást az állami hírszolgáltató működésére kormányzati politikusok és hozzájuk közelálló személyek, beleértve Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen környezetét, például Havasi Bertalant, Orbán sajtófőnökét, valamint minisztériumi és egyéb embereket. Az MTI-s médiamanipulációk ügyében több belső levelezés is kiszivárgott.

A témáról egy podcastműsort is készítettünk Wirth Zsuzsannával, a Direkt36 újságírójával és Debreczeni Józseffel, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjával, amiből a hírmanipulációs esetekről további részletek is elhangzottak. A beszélgetésből, illetve az ennek tárgyát képező oknyomozó újságcikkből kiderült például, hogy

  • Megtiltották például az MTI munkatársainak az ellenzéki összefogás kifejezés használatát;
  • Nem jelenhetett meg több, az orosz vagy kínai vakcinák hatékonyságát megkérdőjelező információ;
  • Putyin karanténba vonulásával és Paks-2 orosz hitelével kapcsolatos híreket is megszűrték;
  • kötelező volt az MTI felső vezetésével egyeztetni a jogállamisági vitákkal, a gyermekvédelmi törvénnyel, a migrációval, egyházakkal kapcsolatos híreket;
  • sokszor tilos volt a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit szemlézni, nem lehetett írni a magyar sajtószabadság egyre romló helyzetéről, emberi jogi szervezetekről;
  • tilos volt a „szélsőjobboldali” jelző, az ellenzéki összefogás helyett „baloldalit” kellett írni;
  • hetekig nem lehetett elismerni, hogy Donald Trump elveszítette az amerikai elnökválasztást;
  • a hírügynökség munkatársait többször is egyértelműen a szakmai alapszabályokkal ellenkező hírek kiadására utasították.

Debreczeni József ebben az interjúban beszélt arról, hogy a Közszolgálati Közalapítvány három kuratóriumi tagja megpróbálja napirendre vetetni a témát a kuratórium következő ülésén, bár nem sok esélyt ad rá, hogy ez végül sikerül, mert a fideszes tagok várhatóan le fogják szavazni a javaslatukat.

Az MTI keresési találatai az előválasztás címszóra 2021. szeptember 30-án reggel 9 órakor.
Az MTI keresési találatai az előválasztás címszóra 2021. szeptember 30-án reggel 9 órakor. Az MTI teljesen elhallgatta a magyarországi előválasztást.

Nemmel szavaztak a fideszes delegáltak

A legújabb fejlemény, hogy ma, szerdán Debreczeni József arról értesítette a Media1-et, hogy a jóslata annyiban nem vált be, hogy legalább sikerült beszélniük a havonkénti kuratóriumi ülésen az MTI-s botrányról, csakhogy ezután a 8 tagú testületből 5-en, a fideszes delegáltak megakadályozták, hogy az ügy átkerüljön a Médiatanácshoz vizsgálatra, ahogy a 3 nem fideszes delegált azt kérte.

A kormánypárti kötődésű delegáltak Debreczeni elmondása szerint azt bizonygatták az ülésen, hogy a Direkt36 úgymond egy „bulvárlap”, úgyhogy nem kell komolyan venni, amiket közölt, és különben sincs bizonyíték mindarra, amit a Direkt36 megírt, valamint állítólag olyanokat is mondtak az ügy vizsgálata ellen szavazók, hogy az MTI a korábbi kormányokhoz is erősen kötődött, tehát nem látják kifogásolhatónak mindazt, amit a cikk bemutatott.

Debreczeni azt mondta a Media1-nek, teljesen abszurd, ami az ülésen történt. Ráadásul ha sikerült is volna elérni, hogy a Médiatanácshoz forduljon a testület, a Koltay András vezette grémiumnál még szintén elakadhatott volna az ügy feltárása, hiszen a Médiatanácsban kizárólag kormánypárti delegáltak ülnek.

Kérdeztük Debreczenit, hogy esetleg magánszemélyként nem tud-e ő vagy valamelyik más tag a Direkt36 által feltártak ügyében a Médiatanácshoz fordulni, de azt mondta, a hatályos médiatörvény szerint mindenki csak a róla közöltek ügyében, érintettség ügyében fordulhat panasszal a grémiumhoz. Ez az út tehát valószínűleg nem járható.

Debreczeni József, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja
Debreczeni József, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja

Nem először torpedózzák meg a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának kormánypárti tagjai a közmédiás botrányok feltárását

Nem ez az első eset, hogy közmédiás botrányok feltárását a Közszolgálati Közalapítvány kormánypárti tagjai megakadályoznak. Mint arról szintén a Media1 hírt adott, 2020-ban például a Karácsony Gergellyel készített elhíresült interjú ügyében felmerült anomáliák ügyét még csak napirendre sem engedték tűzni, pedig korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), azaz a legnagyobb múltú és taglétszámú hazai újságíró-szervezet közleményben jelezte, hogy az interjú során az M1 tévécsatorna megsértette a Közszolgálati Kódexet és a sajtótörvényt.

Épp ma került nyilvánosságra az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) a 2022. április 3-i választásokat megelőző előzetes, időközi jelentése, amely rendszerszintű problémákat azonosított az állami médiaszolgáltató hírszolgáltatásával kapcsolatban.

Ha szeretne azonnal értesülni a Media1 információiról, iratkozzon fel új Telegram-csatornánkra!

Követhet minket Facebookon és Twitteren is!

További hírekért kattintson ide!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások