fbpx
Szabó László, a Mediaworks napokban távozó elnök-vezérigazgatója a Figyelő Top200 gálán - kollázs

Jogerősen pert nyert Szabó László volt Mediaworks-elnökkel szemben a Válasz Online

A Mediaworks napokban távozó vezetője, volt külügyminiszter-helyettes azt próbálta kérni a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Válasz Online megsértette a képmáshoz fűződő jogát. Nem jött össze.

Nem mindennapi ügyben nyert pert jogerősen a Válasz Online – a szerkesztőség beszámolója szerint Szabó László, a Mediaworks néhány napja távozó elnök-vezérigazgatója, volt washingtoni nagykövet nem valamely írásuk tartalmát kifogásolta, hanem az abban szereplő MTI-s, egyébként őt ábrázoló fotóját.

„Sok per van a hátunk mögött, de olyat, hogy egy expolitikus egyetlen állításunkat sem viszi perre, mindössze a róla készült – egyébként állami hírügynökségi – fotót akarja »levetetni«, még nem éltünk át korábban. Most ez is megtörtént, ám a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Válasz Online nem sértette meg a magyar jogszabályokat”

– írta a portál.

A Válasz Online kifogásolt cikksorozata azzal indult, hogy azonosították a lélegeztetőgép-biznisz haszonélvezőit, majd az akkor még a Mediaworks elnök-vezérigazgatói székét betöltő Szabó László sógorát is megtalálták a „Covid-bizniszben”. Később megírták azt is, hogy ugyanehhez az üzleti körhöz köthető a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég is.

Szabó László mindezek után azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Válasz Online megsértette a képmáshoz fűződő jogát, illetve kötelezze a lapot a jogsértés abbahagyására, a képmása törlésére, továbbá elégtételadásra.

dr. Szabó László volt washingtoni nagykövet, a Mediaworks új elnök-vezérigazgatója
Budapest, 2018. szeptember 4.
Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2018. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A keresetet jogerősen elutasító bíróság a következőképp fogalmazott indoklásában:

„A felperesről készült felvétel úgy kapcsolódik a közügyek vitatásához, hogy a világjárvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, ezen belül a közpénzek elköltésének részleteit a magyar közéletben a járvány megjelenése óta folyamatosan tömeges érdeklődés övezi, ezért az a társadalmi vita fogalmi körébe tartozik”.

Az ítélőtábla szerint a Válasz Online által meghatározott téma – az egészségügyi szolgáltatási piacon megkötött szerződések partnereinek személye, továbbá a cikkben „lobbikörnek” nevezett csoport tagjai által szerzett nyereség mértéke – egyértelműen a közügyek kategóriájába sorolható.

„Az említett szerződések közérdekű adatai nyilvánosak, a cégnyilvántartási adatokkal összevetésük pedig egyértelműen része a közpénzek elköltéséről folytatott társadalmi vitának. (…) Az ábrázolás módja tárgyilagos, a felperes emberi méltóságát nem sérti, a közügy megvitatásához pedig a felvétel és a képaláírás a felperes előadásával szemben hozzájárul, ezért a felperes a felvétel nyilvánosságra hozatalát megalapozottan nem sérelmezhette”.

Mint arról a Media1 beszámolt, Szabó László egy hete, november 15-én távozott a Mediaworks éléről, miután miniszteri biztossá nevezték ki. Szabó 2021 márciusa óta a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja is. Szabó Lászlót követően további legalább 5 igazgató is elhagyta a Mediaworks céget.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Szabó László, a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója a Figyelő TOP 200 gálaestjén a Bálna Budapestben 2021. november 4-én. MTI/Balogh Zoltán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások