fbpx
pfizer, vakcina, covid-19

Kötelezővé teszik az oltást az MTVA, a 168 Óra, a Pesti Hírlap és az ELLE munkatársai számára

Több más médiavállalatnál viszont elutasítják, hogy a kormány rájuk tolja a döntés felelősségét, vagy úgy vannak vele, hogy már olyan magas náluk az átoltottság, hogy nem szükséges elrendelni a kötelező oltást. Máshol még egyszerűen nem döntöttek.

A Media1.hu információi szerint kötelezővé teszi a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a COVID-19 elleni védővakcina beadatását: aki nem hajlandó beadatni az oltást az állami médiavállalat munkavállalói közül a kijelölt határidőre, fizetés nélküli szabadságra kényszerülhet a munkáját a következő időszakban. Erről egy körlevélben már értesítették is a közmédiásokat a napokban. Az intézkedést az MTVA-ban folyó munka sajátos jellegével magyarázták az M1, az M2, a Petőfi Rádió, a Kossuth Rádió, a hirado.hu és több más állami médium működtetőjénél a munkatársaknak.

közmédia, mtva, székház. fotó: Ladányi András, Media1
A közmédia székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Lapunk kereste az ügyben az MTVA sajtóirodáját is megerősítést kérve, valamint érdeklődtünk arról is, van-e adatuk arról, hogy mekkora munkavállalóik körében az átoltottság. Telefonon az MTVA Sajtó- és Marketingirodájának telefonszámán azt közölték, jelenleg nem tudnak válaszolni a kérdésünkre. Kérték, írásban küldjük el a kérdésünket, amikor viszont erre azt jeleztük, hogy ezt megtettük már több mint egy órája, majd megismételtük szóban is a kérdést, azt mondták, akkor ők most nem tudnak segíteni. Amennyiben később mégis reagálnak, arra még természetesen visszatérünk, de más, nem hivatalos forrásunk megerősítette az információt: ő látta is az e-mailt, amit a munkavállalók kaptak.

Az MTVA mellett a 168 Óra és a Pesti Hírlap kiadójánál is hasonló rendelkezés született

Eközben a  szeptemberben indult új napi előfizetéses hírlevél, a Gemist csütörtöki kiadásában található egy körkép arról, hogy a munkáltató által kötelezően elrendelhető oltásról szóló kormányrendelet nyilvánosságra hozását követően hogyan reagáltak a médiavállalatok a fejleményre, azaz arra, hogy elrendelhetik, hogy csak COVID-elleni vakcinával beoltottak végezhessék a munkájukat, és azon munkavállalók, akik ennek nem tesznek eleget, fizetés nélküli szabadságra küldhetők.

A részletes körképből többek között az derül ki, hogy az általuk megkérdezett médiavállalatok közül csak egyetlen helyről, a Milkovics Pál és Shabi Michaeli érdekeltségében lévő Michaeli, Schwartz & Brit Mediától jeleztek olyat, hogy elrendelik a kötelező oltakozást: a 168 Óra hetilapnál és a 168.hu-nál, a Pesti Hírlapnál, az ELLE és az Elle Decoration című lapoknál, valamint a Neokohn.hu-nál ezentúl csak a COVID-oltás beadását követően lehet dolgozni.

Trencséni Dávid hírigazgató azt mondta a Gemistnek, a döntés mindenkire érvényes, független attól, milyen munkakört tölt be. Azt mondta, ettől sem felmondásokat, sem egyéb problémákat nem vár. A hírlevél ironikusan felidézte, hogy nemrég a Pesti Hírlap főszerkesztője és két szerkesztője is távozott, de ők még a Márki-Zay Péterrel kapcsolatos címlap körül kialakult polémia kapcsán.

A 168 Óra hetilap három száma.
A 168 Óra hetilap három száma korábban. Fotó: Kasza János / Media1

Még nem mindenhol döntöttek

A Blikket, a Kiskegyedet, a Glamourt és a Noizz.hu-t kiadó médiamulti, a Ringier Axel Springer még egyeztetéseket folytat a munkavállalókkal. A Magyar Hangnál azt mondták, nem teszik kötelezővé oltást, hiszen a munkavállalók saját döntésük alapján már az év első felében beoltották magukat.  Hasonlóról beszélt a Telex kiadójának ügyvezetője, Kárpáti Márton is. A Klubrádiónál sem lesz kötelezőoltás, ahogy a Jelen című hetilapnál és a Magyar Demokratánál sem.  Az Átlátszó főszerkesztője is nyilatkozott arról, miért nem teszik kötelezővé a vakcinát. Bodoky Tamás azt mondta, szerintük nem szerencsés, ha egy munkáltató beavatkozik a munkavállalók ilyen jellegű döntéseibe, másrészt ha közérdekből mégis szükséges lenne, akkor a kormánynak kellene meghoznia ezt a döntést, nem pedig áthárítani a munkáltatókra, egyébként pedig Bodoky szerint a dolgozók túlnyomó többsége már eleve be van oltva.

A Mérce főszerkesztője is arról beszélt, nem értenek egyet azzal, hogy a munkáltatókra bízták a kérdést.

A Gemist körképe, benne mindez jóval részletesebben, például a Ringier Axel Springer Magyarország részletes nyilatkozatával itt található.

További hírek a Media1-en

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások