fbpx
Bodolai László a Partizán vendégeként

Újabb gyanús ügy a Médiatanácsnál

Egy adriai hajóúton egy kormányközeli figura segítségét kérte a Tilos Rádió egyik műsorvezetője, dr. Bodolai László ügyvéd, hogy ne vegyék el a médiaszolgáltató frekvenciáját. Az illető nem utasította el a kérést, hanem biztosította Bodolait, hogy minden rendben lesz a Budapest FM 90,3 MHz frekvenciapályázaton, ahol végül hiánypótlás után visszakaphatta frekvenciáját a rádió.

A Gulyás Márton vezette Partizán című YouTube-műsor vendége volt Bodolai László ügyvéd, akinek a nevét nemrég az ország jelentős része akkor ismerhette meg, amikor még az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökeként elbocsátotta Dull Szabolcsot, az Index akkori főszerkesztőjét, de az Index körüli tavaly nyári botrány kibontakozásáig a Tilos Rádiónál is műsort vezetett (az indexes botrány miatt műsorvezetői szerepét szüneteltette, de maradt a rádió tagja.)

Bodolai alapvetően az Index körüli viharos történések kapcsán érkezett a Partizánba, hogy ott elmesélhesse a saját verzióját az Index kapcsán, amit már korábban a Media1-műsorában is megtett, amikor mintegy másfél órán át beszélt saját verziójáról. A korábbi nagy interjú óta sok minden történt: Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztőt az azóta történt tulajdonváltás után elbocsátották, és az Indexnek közvetlenül lett fele részben tulajdonosa Vaszily Miklós, valamint már nem Bodolai a médiavállalat igazgatósági elnöke, és a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány éléről is lemondott. Igaz, mint a Partizán-interjúból kiderült, maradt az Index, a Totalcar és a Velvet jogásza, hogy a folyamatban lévő sajtópereket még végigvigye, de ügyvédi irodáját már elvitte az Indextől.

Most egyrészt újabb érdekességek derültek ki az Indexről (erről cikkünk végén még esik szó), ám talán ennél is érdekesebb rész az volt, amikor a Tilos Rádióról és a médiahatóságról beszélt Bodolai László.

Fidesz-közeli kapcsolat segített a Tilosnak hét évvel ezelőtt

Bodolai elmondta ugyanis a Partizánnak, hogy néhány évvel ezelőtt Nobilis Kristóf (az Index.hu egykori dúsgazdag tulajdonosának) hajóján maga is részt vett egy adriai utazáson, amikor is Nobilis jelenlévő Fidesz-közeli barátjának (akivel közösen voltak beosztva, hogy megfőzzék az ebédet), azt mondta a Tilos Rádió kapcsán:

„Figyeljetek már, tudom, hogy itt nagyon rezeg a léc, de a Tilost azt nem kellene bántani” – hangzott el a hajón Bodolai szájából.

Bodolai szerint az illető erre azt mondta neki, ha beadták a pályázatot, szóljanak, és ha probléma merülne fel, szólni fognak. Így is lett:

tudatták vele, hogy elsőre el fogják utasítani a pályázatot, de ne aggódjanak, mert majd a hiánypótlás után már minden rendben lesz.

Már Karas Monika volt a Médiatanács elnöke

A történet egyébként egybecseng az NMHH Médiatanács weboldalán szereplő információkkal, ahol az látszik, hogy 2015. január 13-án hiánypótlásra szólították fel a pályázót, de azután végül átengedték a Tilos pályázatát és az alapítvány megnyerte a Budapest FM 90,3 MHz-re szóló hét éves jogosultságot.

A pályáztatás egyébként a Médiatanács honlapja szerint 2014-ben indult, amikor már egy ideje Karas Monika, a Fidesz-közeli médiumok egykori sajtójogásza, Habony Árpád volt jogi képviselője töltötte be az NMHH és a Médiatanács elnöki tisztségét. (Karast 2013-ban nevezték ki a grémium élére, Szalai Annamária halála után.)

Bodolai azt egyelőre nem nevezte meg, konkrétan ki volt az illető, aki segítséget nyújtott a Tilos Rádió ügyében.

Karas Monika, az NMHH elnöke
Karas Monika, az NMHH elnöke. fotó: NMHH

Nem ez az első gyanús ügy a Karas Monika vezette Médiatanácsnál

A Tilos Rádió ügye egyébként nem az első, amikor gyanús módon zajlanak médiatanácsi döntések. 2018-ban például a Karas Monika vezette médiahatóság azért kényszerült magyarázkodni, mert azt, hogy a Sirius Rádió hálózatba kapcsolódik Kiskunfélegyházán és Kiskunmajsán Andy Vajna filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatával, előbb kezdték el a rádióban előre legyártott szpotokkal népszerűsíteni, minthogy az összekapcsolódáshoz kötelező hatósági engedélyt a Médiatanács megadta volna, sőt még a testület napirendi pontján sem szerepelt a kérdés, amikor a rádió már magabiztosan hirdette azt.

2017-ben az Európa Rádió ügyében is történt hasonló, amikor a kormányközeli Rádió 1-nek lettek a partnerei hálózatba kapcsolódva.

Szintén 2017-ben derült ki az a meglehetősen gyanús, visszaélésre utaló történet is, amikor Andy Vajna filmügyi kormánybiztos vállalkozása érdekében a Médiatanács elhalasztotta egyik napirendi pontját, ahol a Vajna-féle Rádió 1 békéscsabai rádiós pályázatának alaki hibái miatt a Rádió 1 kizárására került volna sor, a halasztás után viszont nem sokkal később a grémium mégis Vajnának ítélte a frekvenciát.

Megkérdeztük az NMHH-t a legújabb ügyről

A Media1 még szombaton kérdést küldött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, hogy mit szólnak a Partizán című műsorban elhangzottakhoz, illetve normális-e, hogy a Bodolai Lászlóval készült interjú alapján úgy tűnik, a médiahatóság ezek szerint informális úton információkat osztott meg a pályázati eljárásával és a pályázat alakulásával összefüggésben egy kormányzó párthoz közeli személlyel, illetve rákérdeztünk arra is, mennyiben tekinthető függetlennek és részrehajlásmentesnek az NMHH Médiatanács működése, ahogyan azt pár napja Karas Monika elnök állította, ha külső felek, a kormányzó párthoz közeli emberek befolyásolhatták a pályázati eljárást, illetve előzetesen, a lezárást megelőzően információkat kaphattak a pályázatok alakulásával kapcsolatban.

rádió keverőpult, rádió stúdió
Fotó: Unsplash

Érdeklődtünk arról is, az ügy kapcsán nem merül-e fel a hatóságban a korrupció gyanúja. Rákérdeztünk arra is, a konkrét ügyben van-e tudomásuk arról, ki volt, aki bennfentes információkkal látta el Bodolai Fidesz-közeli kapcsolatát, ahogyan azt Bodolai állította.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága egyelőre nem válaszolt írásos kérdéseinkre, de ha megteszi, természetesen visszatérünk rá. Addig is idézzük Karas Monikának, az NMHH Médiatanács elnökének néhány nappal ezelőtti szavait a Klubrádió vasárnap éjjel bekövetkező elnémítása kapcsán, mi szerint a Médiatanács részrehajlásmentesen teszi a dolgát.

(Update: Az NMHH végül hétfőn délután megérkező szűkszavú válaszában arról írnak, anekdotákat nem kommentálnak – válaszuk ide kattintva olvasható bővebben. Kerestük a Tilost is, de ők egyáltalán nem reagáltak.)

Fenyegetések Bodolainak

Bodolai a Partizánnak adott interjújában egyébként néhány más érdekesség is elhangzott, így például az, hogy az Index.hu Zrt. elnökeként egy időben annyira fenyegetve érezte magát, hogy egy kisrepülő volt előkészítve számára egy Budapest-környéki kis repülőtéren, Farkashegyen, ahol klubtag volt, hogy ha menekülnie kellene, akkor egyből indulhasson Bécsbe. Azt is mondta, kapott is üzeneteket, hogy felmossák vele a padlót az Indexnél. Azt mondta, nem közvetlenül Schmidt Mária kormánybiztos, a Terror Háza főigazgatója fenyegette meg, de rá gyanakodott.

Az interjú – melyben Bodolai László titkosszolgálati múltjáról és sok egyébről is szó esett – teljes egészében itt látható.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen bennünket Facebookon, valamint RSS segítségével!

Borító: Bodolai László a Partizán vendégeként
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások