fbpx
Szalai Annamária, az NMHH és a Médiatanács volt elnöke

Most akkor Szalay Annamária, vagy Szalai Annamária?

Stop, álljunk meg egy szóra, pontosabban egy i-re vagy y-ra! Nézzük, hogyan változhat meg valakinek a neve a halála után egyik pillanatról a másikra, jókora káoszt okozva a fejekben és a sajtóban. Közben pedig eláruljuk azt is, ki kapta az idei médiadíjat, amit a volt NMHH elnökről neveztek el.

Évről-évre, immáron 5 éve mindig beszámol az MTI a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács 2013-ban, azaz 6 évvel ezelőtt elhunyt volt elnökéről, Szalai Annamáriáról – pontosabban a nemzeti hírügynökség tudósítása szerint Szalay Annamáriáról – elnevezett és az ő emlékét tovább vinni szándékozó médiadíj átadásairól. Így történt ez tegnap is. (Az idei díjazottról cikkünk végén esik szó.)

Az MTI tudósításaiban 2014 óta mindig viszonylag hangsúlyosan szerepel a volt NMHH-elnök méltatása, épp ezért is tűnt különösnek, miért említik a volt elnököt Szalay Annamáriaként, holott biztos voltam benne, hogy ez helytelen. Ugyanis 2010-ben, amikor az NMHH és Médiatanács elnökének nevezték ki az egykori fideszes országgyűlési képviselőt, majd a kinevezését követő első sajtótájékoztatóján többek arcára mosolyt csaltam azzal, amikor Szalay Dánielként bemutatkozva kérdést tettem fel, hogyan tervezi Szalai távközlési múlt hiányában vezetni a hírközlési ügyekkel is foglalkozó hatóságot, többszörösen ellenőriztem, nehogy rosszul írjam a nevét. Akkoriban Szalai Annamáriaként szerepelt az NMHH weboldalán és a sajtóban mindenütt. Az NMHH elnöke rendeletalkotási jogot is kapott a fideszes kétharmadtól: 2011-ben hozott első rendeletét is Szalai Annamáriaként jegyezte.

Mielőtt elkezdtem volna megírni ezt a mostani pár sort, a biztonság kedvéért azért rámentem a 2013 áprilisi haláláig általa elnökölt Médiatanács honlapjára, ahol korabeli Médiatanács-ülésekről készített jegyzőkönyvekben is megtaláltam a nevét: egyértelműen Szalai Ananmáriaként szerepelt az elnök neve aláíróként. Igaz, az elnök a halála előtti ülésekről  már távol volt, azokat tehát már nem írhatta alá, de egyébként ezekben is azt írta a Médiatanács: „Szalai Annamária elfoglaltsága miatt nem vesz részt az üléseken”.

Szalai Annamária nevét a halála bekövetkezésekor is még pontos i-vel írták az NMHH honlapján, és ekkoriban még az MTI is a név ezen formáját használva közölte a gyászhírt. Ahogyan az azóta bezárt Népszabadság és a Népszabadság Online is „sima i”-t használt 2013. áprilisában. (De még ne csukják be az írást, mert a magyarázat és a fordulat még hátravan!)

Szalai Annamária
Szalai Annamária halálhíre az NMHH oldalán
Szalai Annamária halálhíre a Népszabadságban 2013-ban, megfelelő helyesírással
Szalai Annamária halálhíre a Népszabadságban 2013-ban, megfelelő helyesírással

Szalai halála után a legtöbb helyen Szalay-ként szerepel

Nem sokkal Szalai halála után hozták létre az új díjat, illetve jött létre Varga Mihály pénzügyminiszter elnökletével a közhasznúként bejegyzett Szalay Annamária Média Alapítvány (igen, így, y-nal írva!) és a Szalay Annamária Médiadíj. Az alapítvány létrejöttéről szóló MTI-hírben a díj neve y-nal szerepelt, és a méltatott volt NMHH-elnök is.

A díj átadásáról szóló hírt ebben a formában, betűhűen vette át számos sajtótermék, a Magyar Időktől kezdve az Sonline-ig, bár volt olyan médium is, mely észlelve, hogy eddig mindig simán, pontos i-vel szerepelt az egykori hírközlési és médiahatósági vezető neve, elírásnak vélte a dolgot, vagyis javította azt.

Orbán Viktor kormányának honlapja, a kormany.hu az MTI-féle új, y-os írásmódot vette át már 2014-ben. Az y-os verzióhoz láthatóan ragaszkodtak ezután is, hiszen így történt ez azután 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és tavaly, 2018-ban is.

Szalai Annamáriából Szalay Annamária a kormany.hu-n
Szalai Annamáriából Szalay Annamária a kormany.hu-n

Tovább nézelődtem, hátha találok még valamit, hogy mi történhetett Szalai/Szalay körül. Először is az alapítvány nevére kerestem rá a bíróságon. Ott azt láttam, hogy az elnök által használt névvel ellentétben y-nal jegyeztették be a szervezetet a Civil Szervezetek névjegyzékébe.

A Szalay Annamária Média Alapítvány bejegyzése a Civil Szervezetek névjegyzékében
A Szalay Annamária Média Alapítvány bejegyzése a Civil Szervezetek névjegyzékében

Gondoltam megkérdezem Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, az alapítvány kuratóriumi elnökét, mi ennek az oka. Még korán reggel fel is hívtam a sajtóirodáját, ahol telefonon azt mondták, küldjem el a kérdéseimet írásban. Arra kérdeztem rá, hogy ha egész életében máshogyan használta a médiahatóság egykori elnöke a nevét, és még az NMHH-s hivatalos utolsó jegyzőkönyveiben is i-vel szerepelt, akkor az alapítvány miért nem ebben a formában használja.

Válasz erre egy ideig nem érkezett (azóta igen), de időközben máshol mégis találtam egy egyébként kissé meglepőnek tűnő magyarázatot a történtekre.

Egy emléktáblával jutunk közelebb a magyarázathoz

2016 szeptemberében emléktáblát adtak át Zalaegerszegen a volt NMHH elnökre, a városi hangverseny- és kiállítóterem volt igazgatójára és a térség országgyűlési képviselőjére emlékezve. A zalai származású volt médiahatósági elnök nevét ezen ugyancsak Szalay Annamáriaként tüntették fel.

Szalai Annamária / Szalay Annamária emléktáblája
Szalai Annamária / Szalay Annamária emléktáblája

Az akkoriban még éppen létező (pár héttel később bezárt) Népszabadság Online munkatársa egy fotó közlése mellett nem sokkal később meg is írta, hogy elírták a táblán Szalai Annamária nevét. Később azonban úgy pontosították a hírt, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke, Varga Mihály szerint valójában nem elírásról van szó, hanem

a volt NMHH-elnök a halála előtt megváltoztatta a nevét Szalay-ra. A nemzetgazdasági miniszter szerint egyébként Szalai ezzel „visszatért a családja nevének eredeti, történelmi írásához”.

Jó kérdés persze, hogy ha elfogadjuk Varga Mihály magyarázatát, és az „y” kérdését tényleg annyira fontosak tartotta Szalai Annamária, hogy a halálát megelőző súlyos betegség, a rák mellett még a névváltásra fordította hátralévő idejének egy részét, akkor a gyászjelentésekbe, vagy épp az NMHH honlapján és a jegyzőkönyvekbe miért nem így írták. Erre egyelőre nem látok magyarázatot.

Frissítés 11:35 – Befutott a minisztériumtól is a válasz

Visszahívás érkezett időközben a Pénzügyminisztériumból, Varga Mihály sajtókapcsolati munkatársaitól. Elmondták, hogy ők Szalai Balázstól (igen, ő pontos i-vel írja), Szalay Annamária testvérétől kaptak azzal kapcsolatban jelzést, hogy a halála előtt megváltoztatta a nevét. Azt, hogy a halála előtt ez pontosan mikor történt, Varga Mihály sajtósai sem tudták megmondani, de elmondták, hogy tudatosan írják y-nal a díj nevét, a család, illetve Szalai Balázs kérésére.

És akkor az idei díjazott

Bakos Katalin televíziós főszerkesztő, rendező, sokoldalú közszolgálati médiaszakember kapta idén a Szalay Annamária-díjat. Az elismerést Varga Mihály pénzügyminiszter adta át kedden Budapesten – tudósított az MTI.

A tárcavezető, aki egyben a Szalay Annamária Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Klebelsberg Emlékházban rendezett eseményen a kitüntetettet méltatva örömtelinek nevezte, hogy évről évre olyan szakemberek részesülhetnek az elismerésben, akik munkájukkal képviselik a médiaalapítvány fundamentumait jelentő értékeket.

A 2013-ban elhunyt Szalay Annamáriáról megemlékezve Varga Mihály azt mondta: alkotó ember volt, aki mélyen hitt azokban az értékekben, amelyekért dolgozott, „nem követő, hanem útmutató volt”.  Szalay Annamária a magyar gyermekek és fiatalok egészséges lelki fejlődésére hatást gyakorló médiatartalmakat a gyermekek igényeihez igazodóvá tette, segítette fejlődésüket, megóvta őket a számukra káros hatásoktól – idézte fel. Varga Mihály kijelentette: Bakos Katalin a magyarság egységét, „közös kultúránk értékét és a közösségünkhöz tartozás örömét közvetíti”.

A mai médiavilágban nagy szükség van az általa képviselt hangra, szemléletre, szándékra és műveltségre, illetve útmutatásra – hangsúlyozta Varga Mihály, majd példaként említette Bakos Katalinnak az egykori kultuszminiszterről, Klebelsberg Kunóról készített filmjét. A pénzügyminiszter kiemelte azt is: „tiszta kommunikációs teret kell teremtenünk gyermekeink számára” egy olyan korban, amikor a gyerekek már nagyon fiatalon csatlakoznak a közösségi médiához. „A mi felelősségünk is, hogy milyen tartalmakat érnek el. Ebben kulcsszerepe van mindenkinek, aki értékeink mellett elkötelezett szakemberként vesz részt ezen folyamatok alakításában” – fogalmazott a miniszter. Bakos Katalin a díjat megköszönve a többi közt arról beszélt, hogy „amíg ilyen elődeink vannak, mint Klebelsberg Kuno és Szalay Annamária, nincs okunk a csüggedésre”. A méltatás szerint Bakos Katalin a Magyar Televíziónál (MTV) kezdte pályáját, több mint negyven éve. Az Iskolatelevíziónál indulva végigjárta a tévés ranglétrát. Lépésenként haladva első asszisztensként, a Családi kör című műsorban, majd rendezőként, szerkesztőként dolgozott. Figyelme középpontjában kezdetektől az összmagyar kultúrában, mint szellemi egységben való gondolkodás áll. 2000-ben Sára Sándor hívta a Duna Televízióba, ahol számos művészeti dokumentum- és portréfilmet készített. 2009-ben a Memento sorozatot már ismét az MTV-ben készítette, 2010-ben kulturális főszerkesztő-helyettes, majd a megalakuló közmédiában közéleti, dokumentum, határon túli, kisebbségi és vallási főszerkesztő, aztán az M1 intendánsa, majd a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főszerkesztője lett, közéleti és dokumentum területen – írta az MTI.

Borító: Szalai Annamária / Szalay Annamária volt NMHH-elnök. Fotó: NMHH.hu

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások