fbpx
Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen

Szűkszavúan reagált a médiahatóság Bodolai László a Tilos Rádió frekvenciapályázatát érintő szavaira

Néhány napja Bodolai László ügyvéd, a Tilos Rádió egykori műsorvezetője, az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy egy adriai hajóúton egy Fidesz-közeli kapcsolat segítségét kérte a közösségi rádió néhány évvel ezelőtti frekvenciapályázatán, hogy ne bántsa a Tilost a Médiatanács. A médiahatóságot és a Tilos Rádiót Bodolai kijelentései kapcsán kerestük meg kérdésekkel.

A Media1 is beszámolt a napokban arról a videóról, amelyben Bodolai László ügyvéd, az Index.hu Zrt. nemrég lemondó volt igazgatósági elnöke, a Tilos Rádió Bádogdob című (jelenleg szünetelő) műsorának egyik műsorvezetője arról beszélt Gulyás Mártonnak és a Partizán nevű YouTube-os tévécsatornának, hogy néhány éve egy adriai hajóúton egy kormányközeli figura segítségét kérte, hogy ne vegye el a médiaszolgáltató frekvenciáját a Médiatanács.

A Fidesz-közeli kapcsolat Bodolai elmondása szerint nem utasította el a kérését, hanem épp ellenkezőleg: biztosította Bodolait, hogy minden rendben lesz a Budapest FM 90,3 MHz frekvenciapályázaton – sőt később információval látta el, hogy szükség lesz a Tilos részéről hiánypótlásra, de azután visszakaphatja frekvenciáját a rádió.

Bodolai állítása szerint neki a következő kérése volt a Nobilis Kristóf az adriai tengeren lévő hajóján vele utazó egyik Fidesz-közeli kapcsolathoz:

„Figyeljetek már, tudom, hogy itt nagyon rezeg a léc, de a Tilost azt nem kellene bántani” .

Bodolai szerint az illető erre azt mondta neki, ha beadták a pályázatot, jelezzék, és ha probléma merülne fel, majd szólni fognak. Így is lett. Bodolai az interjúban azt mesélte, ezután tudatták vele, hogy elsőre el fogják utasítani a pályázatot, de ne aggódjanak, mert majd a hiánypótlás után már minden rendben lesz.

A Media1 ennek az interjúnak a nyomán kereste meg a médiahatóságot a kérdéssel, hogy valóban segítette-e Fidesz-közeli összekötőember a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságának ügyét a 2014-es pályázat idején, amikor amúgy már Karas Monika vezette az NMHH Médiatanácsát és ő volt az elnöke a médiahatóságnak is. Rákérdeztünk arra is, hogy amellett, hogy állítólag információkat is megosztott a frekvenciáért pályázó médiaszolgáltató munkatársával az illető, próbált-e beleavatkozni magába az eljárás menetébe, annak alakulásába,

hiszen a hajóúton résztvevő személy szavai arra utaltak, előre tudta, mi fog történni a pályázat következő szakaszában, ott minden rendben lesz.

Rákérdeztünk arra is, nem merül-e fel, hogy megsérült a Médiatanács és a médiahatóság függetlensége, amikor a pályázó embere egy párt közeli emberen keresztül kapott információt a pályázattal kapcsolatban. Megkérdeztük azt is, ellenőrizték-e, az érintett személy kapott-e ellenszolgáltatást ezért a tevékenységéért, vagy egyszerű felebaráti szeretetből nyújtott-e segítséget.

„A hatóság anekdotákat nem kommentál. A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok alapján jár el, döntései nyilvánosak, azok ellen jogorvoslat kérhető”

– mindössze ennyit, azaz meglehetősen szűkszavúan reagált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága a Media1 érdeklődésére a napokban felmerült különös információkkal összefüggésben. Az NMHH állításával szemben a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott tagokból álló Médiatanács döntései ugyan valóban nyilvánosak, ám magukba a pályázati ajánlatok tartalmába még utólag is többnyire meglehetősen nehézkes, sokszor lehetetlen a betekintés, azokat a legtöbb esetben csak szűkítetten, a nem érdemi részein mutatják meg az érdeklődőknek, így a pályázati eljárások transzparenciája megkérdőjelezhető. (Azért persze teszünk egy próbát és az információszabadságról szóló törvény alapján ezúttal is adatigénylést nyújtunk be a 90,3 MHz frekvenciapályázatra beérkezett ajánlatokba, hátha ezúttal több sikerrel járunk, mint szoktunk.)

A jogorvoslati lehetőség említése is sántít, hiszen a médiatanácsi eljárásokban jogorvoslatra csak az ügyben ügyfélként érintett másik pályázók lehetnének képesek, ám a másik pályázó, a Műsor-Hang Zrt. az NMHH honlapja szerint már a pályázati eljárás alaki vizsgálatakor kihullott a pályázatból, tehát ha akart volna, sem tudott volna óvással élni a Partizán interjúban most felmerült különös fejlemények kapcsán.

A Media1 még a hétvégén kereste a Tilos Rádiót is. Onnan azonban még szűkszavúan sem reagáltak az elmúlt két napban azzal kapcsolatban, igazak-e Bodolai László, a Tilos Rádió volt műsorvezetőjének a 2014-es rádiós pályázatok tisztasága szempontjából aggasztónak tűnő szavai, ami alapján arra lehet következtetni, hogy jól jöhet egy Fidesz-közeli kijáróember, ha valaki rádiózni szeretne. (Update 2021.02.17. A Tilos Rádió irodavezetője végül iménti cikkünket követően elmondta, mit gondolnak a történtekről, erről szóló cikkünk ITT található.)

Egyébként a Media1 visszakutatta az előzményeket a médiahatóság oldalán, és az ott lévő információk alapján valóban történt hiánypótlás a Tilos Rádió pályázatán.

Épp tegnap közölt a Media1 interjút Rozgonyi Krisztinával, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2010-ben, a kormányváltáskor lemondó elnökével, aki élesen bírálta az NMHH tevékenységét, és egyúttal a brit médiaszabályozói modellhez hasonló rendszer bevezetését szorgalmazta Magyarországon, hogy a médiahatóság pályázatai átláthatók, a Médiatanács tagjai számonkérhetők és függetlenek legyenek.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke egy korábbi sajtóeseményen.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások