fbpx
Karas Monika, az NMHH elnöke néhány nappal ezelőtt

Eltaktikázta magát a Klubrádió a Médiatanács elnöke szerint, hogy jogosultsága meghosszabbítását kérte az FM 92,9-re

Karas Monika csütörtök esti közleményében azt állítja, ha a Klubrádió hajlandó lett volna lemondani médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításáról, akkor a hatóság le tudta volna bonyolítani a Budapest FM 92,9 MHz-es rádiós pályázatot időre, még a rádió működési jogosultságának lejáratáig, és így esélye lehetett volna a Klubrádiónak a frekvenciája visszaszerzésére. Karas azonban csúsztat, hiszen a Médiatanács pályázati eljárásai időigényesek, és volt olyan pályázati eljárás, amelynek lezárása bőven az egy évet is meghaladta.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Vélhetően az egyre sokasodó nemzetközi és hazai bírálatok hatására közleményt adott ki csütörtökön este Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke.

Hisztéria, jogállamiság, nem elveszik, csak lejár a frekvencia

Lapunkhoz is eljuttatott írásában (lásd cikkünk végén egészben) a Klubrádiót vasárnap éjszakától az FM frekvenciájáról az internetre száműző Médiatanács elnöke azt állítja, hogy

jogászként a jogállamiság híve.

Szerinte nem igaz, hogy a Klubrádió frekvenciáját elveszik, és – ahogy korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is állította – szerinte is csak „hisztériakeltés” az egész, valójában ugyanis a hatóság csak „kedvezményt” gyakorol azokkal szemben, akik megkapják a hosszabbítás lehetőségét egy újbóli pályázat nélkül, mivel a törvény úgy rendelkezik, a hosszabbítás nem jár automatikusan.

Az NMHH és a Médiatanács elnöke közölte: a Klubrádió a szerződése szerinti időt zavartalanul kitöltheti 2021. február 14-ig.

Közleményében a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott Karas – aki megválasztását megelőzően Fidesz-közeli sajtótermékeknél volt médiajogász – közölte, hogy a Klubrádiónak továbbra is megvan az esélye a működésre. (Valójában viszont csak az interneten keresztül lesz elérhető az adása, amivel várhatóan hallgatói egy részét elveszíti.)

Karas azt is állítja, hogy a rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, sőt azt hangoztatta, hogy „a Médiatanács több gesztust tett a rádiónak”.

A Médiatanács elnöke azt is közölte, hogy a Klubrádió ügyében meghozott döntésekben az általa vezetett testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következtek. Karas közölte továbbá, hogy a médiapiac feletti kontrollt gyakorló Médiatanács döntései ellen kérhető jogorvoslat.

Egyforma mérce

A grémium elnöke azt is állítja, hogy a Médiatanács minden rádiót egyforma mércével mér. Ennek azonban ellentmond, hogy a magát a jogállamiság híveként bemutató Karas Monika volt a Médiatanács elnöke, amikor például 2017-ben Békéscsabán súlyos jogsértéssel akart testülete frekvenciához juttatni egy olyan pályázót, mely történetesen  az azóta elhunyt Andy Vajna filmügyi kormánybiztosé volt, holott a győztessé nyilvánított pályázó még azt sem teljesítette, hogy létrehozza a pályázat benyújtásához szükséges kötelező speciális, úgynevezett célhoz kötött és zárolt bankszámlát, és erről igazolást nyújtson be a grémiumnak.

A Médiatanács azonban mindezek hiánya felett inkább félrenézett, sőt Andy Vajna embereinek érdekében még arra is hajlandó volt, hogy elhalassza egyik, előre meghirdetett napirendi pontját, ahol eredetileg a Rádió 1 kizárásáról esett volna szó, hogy azután egy héttel később győztessé nyilvánítsák az alaki hibás, tehát kizárandó pályázat benyújtóját.

A súlyos törvénytelenség, jogtalanság ellenére Karas Monika nem adta be a lemondását.

Karas szerint ha a Klubrádió nem kér hosszabbítást a frekvenciájára, akkor lett volna esélye visszaszerezni

Karas Monika levelének legérdekesebb része, ahol az elnök arról ír, hogy a Klubrádió most azért nem jutott frekvenciához február 14-ig, mivel korábban azt kérelmezte, hogy hosszabbítsák meg a jogosultságát a 92,9-re. Karas azt írta, ha a Klubrádió nem kérte volna a hosszabbítást, akkor a grémium február 14-ig le tudta volna folytatni a pályázatot a felszabaduló frekvenciára és azon a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.

Klubrádió riportszoba
Klubrádió

Karas arra utal, hogy a Klubrádió eltaktikázta magát azzal, hogy kérte a hosszabbítás lehetőségét, ugyanis ha nem kérte volna, hogy hosszabbítsák meg a jogosultságát, hanem vállalja, hogy az amúgy meglehetősen  kétes kimenetelű pályázaton megméretteti őt a Fidesz-küldte tagokból álló Médiatanács a többi versenyzővel szemben, akkor lehetett volna a folyamatosságnak is esélye. Karas egyébként ezzel kapcsolatban félrevezeti a közlemény olvasóit, hiszen valójában az NMHH Médiatanácsának pályázatai között előfordult, pályázati eljárások éven túlra is elhúzódtak.

Karas Monika is bizonyára emlékszik rá, hogy például a Velence Meleg-hegy rádiós pályázaton a frekvenciapályázat mennyi időn át is tartott, de azért nem árt felidézni:

2018 márciusában egy pályázó azon háborgott a Velence Meleg-hegy frekvenciapályázaton, hogy 137 nappal korábban pert nyert a folyamatban lévő pályázati eljárás kapcsán a Médiatanács ellen, de a grémium füle botját sem mozdítja az amúgy 2016 novemberében kiírt, velencei helyi kereskedelmi rádiós pályázat kapcsán, de még a grémiumnak küldött levelekre sem hajlandó válaszolni a testület, fittyet hányva a közigazgatási eljárás általános szabályaira is.

Ezt követően még újabb hónapok teltek el a végeredményig.

Csúsztatásai ellenére Karas Monika teljes csütörtöki levelét szó szerinti változatban is közöljük alább. (A közleményre a Klubrádió másnapi reagálása különálló hírben, ide kattintva található.)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Médiatanács elnöke a Klubrádió-ügyről: „jogászként a jogállamiságban hiszek”

A Médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, és továbbra is megvan az esélye a működésre. A rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, a Médiatanács több gesztust tett a rádiónak. A meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek. A szabad médiapiacot felügyelő Médiatanács minden döntése ellen kérhető jogorvoslat.

A Médiatanács elnökeként hangsúlyozom, a tanács minden rádiót egyforma mércével mér, így nem alkalmaz sem negatív, sem pozitív megkülönböztetést a Klubrádióval szemben sem. A sajtóban sok helyen megjelent megfogalmazással ellentétben a rádió jogosultságát nem „vette el” a Médiatanács: az határozott időre szólt, és ezt a határozott időt zavartatás nélkül kitölti a Klubrádió. A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé, ebben a Médiatanácsnak nem volt választása.

A megújítást kizáró jogsértések sem „mondvacsinált” okok, mert a jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen jogsértésnek milyen jogi következményei vannak – ebben szintén nincs mozgástere a testületnek, ha jogalkalmazóként jogszerű döntéseket kíván hozni.

A szóban forgó jogsértések – adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása – esetén a Médiatanács először felhívta a Klubrádió figyelmét kötelezettségének teljesítésére, majd az ismételt írásbeli felhívás eredménytelensége miatt került sor a jogsértés megállapítására és bírságolásra. A jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor.

Ugyanígy: a megújítás iránti eljárásban a Médiatanács több mint egy évvel ezelőtt írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét a rádió megkapja. Amennyiben a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-ig a Médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, melyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.

Elnöki mandátumom alatt számos, a Klubrádióhoz hasonló esettel találkoztam: a testületnek 12 rádió lejáró jogosultságának meghosszabbítását kellett megtagadnia, közülük volt rádió, amely elnyerte ugyanazt a frekvenciát egy új pályázaton, volt rádió, amely másik frekvencia pályázatát elnyerve új helyen szólt tovább, volt, amely internetre költözött és volt, amely befejezte működését. A rádiós piac mindig mozgásban van, mivel a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos, állami erőforrások, amelyeket időről időre újra kell pályáztatni.

A magyar médiapiac szabad, sokszínű és változatos: 393 televízió, 156 földfelszínen fogható rádió, 78 internetes rádió, 6731 nyomtatott és 3540 internetes lap kínál tájékozódási lehetőséget a magyar embereknek.

A hisztériakeltés ellenére nem várható el a Médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót, mégis, a testület több gesztust tett a rádiónak. A Klubrádió az egyetlen rádió, amely egy pályázattal nem hét éven, hanem tíz éven át szólt: 2011 és 2014 között a kereskedelmi 95,3 MHz-en, 2014 óta pedig az ingyenesen használható 92,9 MHz-en. A Klubrádió a frekvenciák közötti átköltözésről szóló megállapodás szerint az új frekvencia használatáról nem a hátralévő négy évre kötött szerződést, hanem tiszta lappal indulva, elölről kezdhette a jogosultság teljes hét évét, pályázat nélkül, és a korábbi díjfizetési kötelezettsége nélkül. Az elmúlt években a Klubrádió összesen 12.849.720 forint támogatásban részesült a Médiatanács támogatási programjának keretében.

A Médiatanács ugyanígy előnybe hozta a Klubrádiót azzal, hogy a jelenleg folyó frekvenciapályázat feltételei között szerepeltette: az a rádió, amely már ezen – tehát a 92,9 MHz – frekvencián korábban szólt, pluszpontot kap. Ilyen rádióból egyetlen van: a Klubrádió Zrt.

A Médiatanács minden döntése megtámadható bíróság előtt, a bíróság pedig minden szempontot mérlegelve hozza meg döntését. Egy jogállamban a jogszabályokat sem a Médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. A rádiónak továbbra is megvan a lehetősége, hogy sikeres pályázat esetén tovább szóljon ugyanazon a frekvencián vagy bármely másik frekvenciára kiírt pályázaton induljon.

Budapest, 2021. február 11.

Dr. Karas Monika, a Médiatanács elnöke

Karas Monika február 11-i közleményére másnap a Klubrádió reagált, elérhető IDE kattintva.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!