fbpx
Kovács Zoltán államtitkár, kormánybiztos megnyitóbeszédet tart az 1971-es Vadászati Világkiállítás emléktárlatán

Súlyos csúsztatásokkal mentegeti a kormány a Klubrádió elnémítását

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár egy állami weboldalon arra hívta fel a figyelmet, hogy a Klubrádió elnémítása jogállami keretek között történik. Azt is állította, Orbán Viktornak nincs ráhatása a döntésre. Nézzük, mi a valóság.

A hvg.hu vette észre, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az Abouthungary elnevezésű állami weboldalon lévő blogjában azzal magyarázta a minap a Klubrádióval kapcsolatos legújabb fejleményeket, hogy „a Klubrádió súlyos szabálysértéseket követett el, nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor sértette meg az alapszabályokat”. Kovács hozzátette azt is, hogy ezeket a bírságokat a médiaszolgáltató elfogadta, kifizette, nem fellebbezett. Kovács tagadta, hogy a kormány és Orbán Viktor lenne a Klubrádió frekvenciájának elvétele mögött, mint ahogyan azt sokan sejtik: Kovács állítása szerint a kormánynak nincs joga és nincs akarata sem, hogy beavatkozzon.

Kovács azt is állította, hogy a Klubrádió lekapcsolása jogállami keretek között történik. Ám Kovács néhány dolgot elhallgatott, melyek az ügy szempontjából lényegesek. Nézzük ezeket.

1.: Orbán emberei ülnek a Médiatanácsban

Az államtitkár nem tett említést arról, hogy a Klubrádió ügyében döntést hozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 9 évre megválasztott tagjai (élükön Karas Monikával, a Fidesz-közeli sajtótermékek egykori jogászával, Magyarország egyik legjobban fizetett hivatalnokával) kizárólag a kormánypárt szavazataival kerültek be a testületbe, ellenzéki támogatottságú tag egyetlen egy sem, tehát még mutatóba, a látszat kedvéért sem található benne.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. Korábban a Fidesz-közeli médiatermékek jogásza volt.

Már ebből is látszik, nem igaz, hogy a kormánynak és Orbán Viktornak nincs ráhatása a Klubrádióval történtekre, hiszen a döntést hozó Médiatanács valamennyi tagját a Fidesz küldte a grémiumba, az ő emberei hozták a döntést, és a testület rendkívül részrehajlóan működik. A baráti médiumokkal a Médiatanács például gyakorta elnéző, amire számos esetben mutatott be példákat a Media1, kezdve az elcsalni próbált békéscsabai rádiós pályázattól odáig, hogy a Médiatanács valahogy sosem lép fel a közmédiában zajló állandósult hírhamisítások és hírmanipulációk kapcsán.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

Már a Médiatanács tagok kinevezésének körülményei is kiverték annak idején a biztosítékot ellenzéki körökben. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is célozgatott rá tavaly decemberben, hogy a Médiatanácshoz hasonló médiaszabályozói szervezeteknek a kormányoktól függetlennek kellene lennie, hogy így legyen garantálható a médiapiac sokszínűsége.

2. A bírságokról

Az ugyan valós, hogy a Klubrádió 2014-től tartó 7 év alatt alatt összesen hat alkalommal is kapott bírságot (magunk is írtunk róla korábban és vissza is kereshető), ám Kovács Zoltán bejegyzése mégis erős csúsztatásnak nevezhető, hiszen épp a Media1 érdeklődésére közölte azt a médiahatóság még tavaly szeptember 11-én (elérhető a közlésük teljes egészében ITT), hogy a Klubrádió frekvenciajogosultságának elutasítását valójában csak két konkrét jogsértés alapozta meg, mégpedig az, hogy a közösségi médiaszolgáltató 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint „nem csekély súlyú” mulasztást elkövetve egy alkalommal megsértette az úgynevezett műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, majd hasonló előfordult 2017-ben is.

Az adatszolgáltatásról és a kvótákról azt érdemes tudni, hogy a rádiókat a hatóság állandóan adatközlésekre kötelezi arról, hogy mikor milyen zenéket játszottak, hogy megállapíthassák, az adott rádió a hatóságilag elvárt arányban játszott-e magyar zenét, illetve mikor milyen típusú műsort sugároztak. Ha ugyanis nem elég magyaros a zenei kínálat (tekintettel arra, hogy Magyarországon a médiatörvény még abban is köti a médiaszolgáltatók kezét, szabadságát, hogy mennyire kell magyarosnak lennie a kínálatuknak), akkor ez például jogsértésnek, illetve a hatósággal kötött szerződés megsértésének minősül.

A Klubrádió elnémításához tehát valójában a médiahatóságnak az volt a magyarázata, hogy történt két azonos jogsértés, méghozzá az, hogy valami a két adatközlési táblázat kapcsán nem volt rendben, az nem érkezett be megfelelő formában.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa ennek kapcsán néhány napja elmondta, azért nem fellebbeztek a bírságok kapcsán, mivel egyszerűbbnek látták kifizetni az adminisztratív hibák miatt kirótt mintegy 30 ezer forintnyi bírságot, minthogy jogvitát kezdeményezzenek erről, hiszen a pereskedés jóval többe kerül, mint a kiszabott bírság maga, és mert nem volt egyértelmű számukra, hogy ebből a rádió elnémítása is bekövetkezhet később, hiszen nem lenne logikus és arányos egy rádió jogosultságát megvonni azért, mert lemaradt két táblázat.

„A dolog olyan súlyú volt, hogy a bírság mértéke 30 ezer forint volt. Nem tudom, van-e olyan médium, mely egy 30 ezer forintos bírságért elmenne a bíróságra, az első megjelenés már többe kerül” – mondta Arató András, aki azt is hangoztatta, hogy a két bírságra való hivatkozás csupán ürügy volt a rádiós társaság frekvenciájának elvételére.

Arató András (jobbra) válaszol a Fővárosi Törvényszék a Klubrádióval kapcsolatos ítélet kihirdetése után a Media1 kérdésére 2021. február 9-én
Arató András (jobbra) válaszol a Fővárosi Törvényszék a Klubrádióval kapcsolatos ítélet kihirdetése után a Media1 kérdésére 2021. február 9-én
Fotó: Klubrádió

3. Minden menekülőutat elzárt a Fidesz a Klubrádió elől

Ráadásul ha el is fogadjuk Kovács Zoltán államtitkár állításait a Klubrádió frekvenciajogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelem elutasítása kapcsán, hogy jogállami dolog egy rádiót elnémítani, mert az 7 éves működése alatt kétszer valamilyen táblázattal adósa maradt a hatóságnak, amely emiatt nem tudta vizsgálni, kellően hazafias volt-e a zenei kínálat, akkor is fontos hozzátenni, hogy a Klubrádiót a Médiatanács tavaly ősszel még azzal hitegette, hogy megpályáztatja a 92,9 MHz-es frekvenciát és a pályázati eljárás segítségével lehetősége lehet visszaszerezni azt, amennyiben az ő pályázata bizonyul a legjobbnak.

Csakhogy a pályázat (ahol két másik induló is volt a Klubrádión kívül, de őket a Médiatanács kizárta) egyelőre csak az alaki, formai vizsgálatnál tart, mivel a tavalyi alapítású, kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslata miatt felfüggesztették az eljárást és egyelőre szünetel a pályázati eljárás (korábban a másik pályázó, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület is jogorvoslatot nyújtott be, de ezt visszavonta így nem rajta múlik az ügy).

A pályázati eljárás mindaddig állni fog, amíg a kormányközeli kft. jogorvoslata le nem zárul a Médiatanács ellen: a pereskedés hónapokig is eltarthat, majd csak ezt követően kerül sor a 92,9-es pályázati eljárás folytatására. A folytatás során először is megnézik majd, hogy a Klubrádiótól a pályázaton kért hiánypótlás megfelelő-e, és csak ezután, ennek megfelelősége esetén következhet a tartalmi vizsgálat és később a hatósági szerződés megkötése a Klubrádióval az újbóli jogosultságra, már amennyiben a Médiatanács kihozza őket győztesnek.

A Klubrádiónak tehát február 14-ig, jogosultsága lejártáig valójában a Médiatanács esélyt nem hagyott, hogy tovább üzemelhessen a 92,9 MHz-en, ráadásul az NMHH épp tavaly szeptemberben kapcsoltatta le Magyarországon a DAB+ technológiájú digitális rádiós sugárzást, így mások mellett a Klubrádió DAB+ adása is elhallgatott, holott ha nem így történt volna, ez esetleg menekülőutat jelenthetett volna, pláne most, amikor kötelező szabvány lett az autókban Európában, így Magyarországon is a DAB+.

Klubrádió egy autórádión
Klubrádió egy autórádión. Vasárnap éjféltől a DAB+ adás után az FM adás is eltűnik. Fotó: Szalay Dániel / Media1

4. A Fidesz alkotta majd módosította a médiatörvényt

Fontos lehet az ügy megítélése szempontjából az is, hogy a Fidesz által megalkotott, majd többször is saját kénye kedve szerint megváltoztatott médiatörvény szerint jelenleg még ideiglenes frekvenciajogosultságot sem kérhet a Klubrádió Zrt. a 92,9-re, addig, amíg pályázati úton visszaszerezhetné a jogosultságot. A kormányzó Fidesznek lehetősége lett volna korrigálni a törvényt, ám ezt nem tette meg amikor az ellenzék kérte, így

ezzel a Fidesz közvetlenül is előidézőjévé vált a Klubrádió február 14-én, 23 óra 59 perckor bekövetkező határozatlan idejű elhallgattatásának az utolsó megmaradt frekvenciáján, vagyis az internetre való száműzésének.

Végül azt sem árt hozzátenni, hogy a Klubrádiót megelőzően a Médiatanács olyan rádiókat is tönkretett már mint a Music FM, a Class FM, és hasonlóan némította el a Civil Rádiót, valamint több más médiaszolgáltatót is. Több rádió, például a Music FM a Médiatanács döntésének következtében felszámolási eljárás alá került. A Music FM egykori frekvenciája máig kihasználatlanul áll, emiatt állami bevételektől esik el Magyarország, de hamarosan az Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető érdekeltség, a Rádió 1 üzemeltetője, a Radio Plus Kft. veheti birtokba a 89,5 MHz-et, ami az ország egyik legértékesebb frekvenciája.

További, a Klubrádióval kapcsolatos cikkeink ITT találhatók.

További híreket és cikkek talál a Media1.hu-n!

Borító: Kovács Zoltán államtitkár, kormánybiztos, a Nimród című állami vadászlap főszerkesztője megnyitóbeszédet tart az 1971-es Vadászati Világkiállítás emléktárlatán. Forrás: Hazai Vadász, YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások