fbpx
Klubrádió egy autórádión

Közzétette az NMHH a Klubrádió által használt frekvencia pályázatának tervezetét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadta és közzétette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, valamint felkérte az NMHH-t a hosszú ideje kihasználatlan Budapest 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz frekvenciák terveinek kidolgozására.

Az NMHH Médiatanács múlt hét pénteki ülésén elfogadta és az NMHH honlapján hétfőn véleményezésre közzétette a Budapest 92,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága hétfőn. A jövő februárban lejáró jogosultságon jelenleg a Klubrádió médiaszolgáltatója sugároz.

A felhívástervezet részét képező értékelési kategóriák között – egyebek mellett – szerepel a médiaszolgáltatási tapasztalat is, de a Klubrádió pályázat benyújtása esetén pluszpontot kaphat azért, mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát – tette hozzá az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Indul a 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz pályáztatása is

A testület pályázati eljárások előkészítése érdekében felkérte az NMHH-t a Budapest 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz frekvenciák tervének kidolgozására. Az előbbi frekvencián évekkel korábban a Klubrádió szólt, utóbbin pedig a Music FM működött tavalyig, amíg a Médiatanács el nem némította a rádiót, amely médiaszolgáltatási jogosultságának elvesztését követően, idén nyáron felszámolási eljárás alá került. (A régi klubrádiós és Music FM-es frekvencia hosszú ideje kihasználatlanul áll, mivel a Médiatanács nem írta ki a pályázatot az értékes nemzeti közvagyon hasznosítása érdekében – lásd erről a Media1.hu tegnapi cikkét.)

Az NMHH Médiatanács hétfőn bejelentette azt is, hogy megnyerte a Klubrádió által indított 1,2 milliárd forint értékű kártérítési pert, így most a Klubrádiónak kell megfizetnie 30 millió forint perköltséget. A bíróságon ugyanis nem tudta bizonyítani, hogy a Médiatanács által elkövetett korábbi jogsértéssel a grémium mekkora kárt okozott. Lásd ezzel kapcsolatban külön hírünk.

Pályázható egy győri és tihanyi frekvencia

Véglegesítette és közzétette honlapján a Médiatanács a Tihany 97,6 MHz helyi és a Győr 96,4 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi használatra. Az ajánlatokat november 10-én és 18-án lehet majd benyújtani.

Büntetés a TaVi Tv-nek

A marcali TaVi TV szolgáltatóját az első alkalommal és egy esetben elkövetett jogsértés miatt – pénzbírság kiszabása nélkül – figyelmeztette a Médiatanács, amiért a Creative chef című műsor egy augusztusi adása után a műsorvezető szakácskönyvének bemutatásával burkolt reklámot tett közzé. A szolgáltató ugyanis megtévesztő módon nem jelezte a nézőknek, hogy a népszerűsítés kereskedelmi célt szolgált, így a közönség nem reklámformában találkozott a hirdetési tartalommal.

Közel 62,5 millió forintot nyert huszonkét pályázó műszaki fejlesztésre

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában huszonkét pályázatot nyilvánított kedvezményezetté a Médiatanács. A nyertesek összesen 62,47 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Szentgál és a Tatai Televízió, a csabacsűdi Körös Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Régió TV Esztergom, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a Soltvadkerti TV, a tahitótfalui Danubia Televízió, a TV Szentendre és a TV Budakalász, valamint a fővárosban a Bonum TV, a Hegyvidék Televízió, a hatoscsatorna és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Völgyhíd és Mária Rádió Pápa jogosultsága, továbbá Budapesten a 90.9 Jazzy Rádió, a Trend FM, a Magyar Katolikus Rádió és annak 102,6 MHz-en szóló jogosultsága, míg a kisközösségi rádióknál a siófoki Balaton Rádió és a Rádió Szarvas fejlesztheti technikai berendezéseit. A pályázat második fordulójának beadási határideje október 16-a 16 óra.

Továbbra is 99,9 százalékos a televíziós akadálymentesítés

A Médiatanács elfogadta és a honlapján közzéteszi a televíziós akadálymentesítésről szóló legfrissebb tanulmányt. Ebben az NMHH azt vizsgálta, hogy 2020 első félévében hogyan és milyen arányban segíti hallássérült nézőit a hat országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió.

A több mint 4600 vizsgált órában a műsorok mintegy 85 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televízióknál 88,7 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 73,5 százalék volt. A hallássérült nézőknek nyújtott segítség 98,6 százalékban feliratot, döntő mértékben teletext átiratot jelentett. 1,4 százalékánál volt jelnyelvi tolmács: az M1, az M4, a Duna TV, a Duna World és a TV2 vallási, hír-, információs magazint és fogyatékkal élők számára készült műsorokat adott ilyen segédlettel, míg az M2-n jelnyelvi narrátorokkal tolmácsoltak egy ismeretterjesztő filmet és néhány animációt.

A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt 99,9 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak tartalmi problémák, például a feliratozás teljes hiánya vagy tartalmi pontatlansága, emellett gyakoriak voltak a szótévesztések és elírások is.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Klubrádió szól egy autórádión a 92,9 MHz-en. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások