Klubrádió egy autórádión

Közzétette az NMHH a Klubrádió által használt frekvencia pályázatának tervezetét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadta és közzétette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, valamint felkérte az NMHH-t a hosszú ideje kihasználatlan Budapest 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz frekvenciák terveinek kidolgozására.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az NMHH Médiatanács múlt hét pénteki ülésén elfogadta és az NMHH honlapján hétfőn véleményezésre közzétette a Budapest 92,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága hétfőn. A jövő februárban lejáró jogosultságon jelenleg a Klubrádió médiaszolgáltatója sugároz.

A felhívástervezet részét képező értékelési kategóriák között – egyebek mellett – szerepel a médiaszolgáltatási tapasztalat is, de a Klubrádió pályázat benyújtása esetén pluszpontot kaphat azért, mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát – tette hozzá az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Indul a 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz pályáztatása is

A testület pályázati eljárások előkészítése érdekében felkérte az NMHH-t a Budapest 95,3 MHz és a Budapest 89,5 MHz frekvenciák tervének kidolgozására. Az előbbi frekvencián évekkel korábban a Klubrádió szólt, utóbbin pedig a Music FM működött tavalyig, amíg a Médiatanács el nem némította a rádiót, amely médiaszolgáltatási jogosultságának elvesztését követően, idén nyáron felszámolási eljárás alá került. (A régi klubrádiós és Music FM-es frekvencia hosszú ideje kihasználatlanul áll, mivel a Médiatanács nem írta ki a pályázatot az értékes nemzeti közvagyon hasznosítása érdekében – lásd erről a Media1.hu tegnapi cikkét.)

Az NMHH Médiatanács hétfőn bejelentette azt is, hogy megnyerte a Klubrádió által indított 1,2 milliárd forint értékű kártérítési pert, így most a Klubrádiónak kell megfizetnie 30 millió forint perköltséget. A bíróságon ugyanis nem tudta bizonyítani, hogy a Médiatanács által elkövetett korábbi jogsértéssel a grémium mekkora kárt okozott. Lásd ezzel kapcsolatban külön hírünk.

Pályázható egy győri és tihanyi frekvencia

Véglegesítette és közzétette honlapján a Médiatanács a Tihany 97,6 MHz helyi és a Győr 96,4 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi használatra. Az ajánlatokat november 10-én és 18-án lehet majd benyújtani.

Büntetés a TaVi Tv-nek

A marcali TaVi TV szolgáltatóját az első alkalommal és egy esetben elkövetett jogsértés miatt – pénzbírság kiszabása nélkül – figyelmeztette a Médiatanács, amiért a Creative chef című műsor egy augusztusi adása után a műsorvezető szakácskönyvének bemutatásával burkolt reklámot tett közzé. A szolgáltató ugyanis megtévesztő módon nem jelezte a nézőknek, hogy a népszerűsítés kereskedelmi célt szolgált, így a közönség nem reklámformában találkozott a hirdetési tartalommal.

Közel 62,5 millió forintot nyert huszonkét pályázó műszaki fejlesztésre

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában huszonkét pályázatot nyilvánított kedvezményezetté a Médiatanács. A nyertesek összesen 62,47 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Szentgál és a Tatai Televízió, a csabacsűdi Körös Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Régió TV Esztergom, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a Soltvadkerti TV, a tahitótfalui Danubia Televízió, a TV Szentendre és a TV Budakalász, valamint a fővárosban a Bonum TV, a Hegyvidék Televízió, a hatoscsatorna és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Völgyhíd és Mária Rádió Pápa jogosultsága, továbbá Budapesten a 90.9 Jazzy Rádió, a Trend FM, a Magyar Katolikus Rádió és annak 102,6 MHz-en szóló jogosultsága, míg a kisközösségi rádióknál a siófoki Balaton Rádió és a Rádió Szarvas fejlesztheti technikai berendezéseit. A pályázat második fordulójának beadási határideje október 16-a 16 óra.

Továbbra is 99,9 százalékos a televíziós akadálymentesítés

A Médiatanács elfogadta és a honlapján közzéteszi a televíziós akadálymentesítésről szóló legfrissebb tanulmányt. Ebben az NMHH azt vizsgálta, hogy 2020 első félévében hogyan és milyen arányban segíti hallássérült nézőit a hat országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió.

A több mint 4600 vizsgált órában a műsorok mintegy 85 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televízióknál 88,7 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 73,5 százalék volt. A hallássérült nézőknek nyújtott segítség 98,6 százalékban feliratot, döntő mértékben teletext átiratot jelentett. 1,4 százalékánál volt jelnyelvi tolmács: az M1, az M4, a Duna TV, a Duna World és a TV2 vallási, hír-, információs magazint és fogyatékkal élők számára készült műsorokat adott ilyen segédlettel, míg az M2-n jelnyelvi narrátorokkal tolmácsoltak egy ismeretterjesztő filmet és néhány animációt.

A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt 99,9 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak tartalmi problémák, például a feliratozás teljes hiánya vagy tartalmi pontatlansága, emellett gyakoriak voltak a szótévesztések és elírások is.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Klubrádió szól egy autórádión a 92,9 MHz-en. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!