fbpx
A Klubrádió stúdiója

Ítélet: le kell kapcsolni a Klubrádiót a 92,9-en

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni.

Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és továbbá 36 ezer forint illeték megfizetésére.

Mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását 2021. február 14-én 23:59-kor, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián. Bár a Klubrádió fellebbezést nyújthat be, amit várhatóan meg is fog tenni, de jogerős ítélet február 14-ig már nem várható.

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Klubrádió-tulajdonos: ez szégyen!

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, tette hozzá. Azt mondta, nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket.  Arra kérte a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten és támogassák a fennmaradását.

Arató András azt mondta, az ítélet valójában arról szól, milyen állapotban is van Magyarországon jelenleg a jogállam, és egy rádiót mondvacsinált indokokkal el lehet hallgattatni.

Arató András (jobbra) válaszol a Fővárosi Törvényszék a Klubrádióval kapcsolatos ítéletének kihirdetése után a Media1 és a sajtó többi képviselőjének kérdésére 2021. február 9-én
Arató András (jobbra) válaszol a Fővárosi Törvényszék a Klubrádióval kapcsolatos ítéletének kihirdetése után a Media1 és a sajtó többi képviselőjének kérdésére 2021. február 9-én
Fotó: Klubrádió

Neten próbálkozna a Klubrádió a túléléssel

A rádió a korábbi nyilatkozatai alapján úgy tervezi és hallgatóit is erre trenírozta előzetesen, hogy amíg valahogy vissza nem tudja szerezni frekvenciáját, az interneten próbálja majd átvészelni az előtte álló időszakot, hiszen a Klubrádió DAB+ sugárzását más digitális rádiókhoz hasonlóan már tavaly ellehetetlenítette a médiahatóság, amikor megszüntette Magyarországon a DAB+ technológiát, miközben a technológia épp most vált kötelezően támogatandó szabvánnyá az autórádiókban.

A Klubrádió frekvenciájának visszaszerzése hónapokig vagy még tovább, éven túl is eltarthat.

A Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette. elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Klubrádió
A Klubrádió rádióstúdiója (archív)

Az NMHH Médiatanács később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol elvi esélye lenne a Klubrádiónak a 92,9 MHz visszaszerzésére,  ám az NMHH Médiatanácsának pályázati eljárása jelenleg szünetel, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli vállalkozó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a Médiatanács pályázatán született, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. kizárását tartalmazó határozat ellen.

A Klubrádió korábban megpróbálkozott azonnali jogvédelmet kérni a bíróságtól, hogy addig is, amíg bírósági úton zajló jogvitája le nem zárul jogerősen a Médiatanáccsal, illetve a pályázati eljárás során jogerősen ki nem hirdetik a majdani győztest, úgy a frekvenciát tovább használhassa. A bíróság azonban az azonnali jogvédelemre irányuló kérelmet már néhány nappal ezelőtt elutasította.

Korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI /International Press Institute) is kiállt a Klubrádió mellett. Az IPI és a MÚOSZ is Orbán Viktort és a Fideszt tette felelőssé a Klubrádió körül kialakult helyzetért.

Frissítés 2021.02.09. 17:53

A sajtószabadság újabb sötét napjának nevezte a mai napot az Európai Tanács jogi biztosa. Dunja Mijatovic mellett reagált a történtekre az MSZP és a DK, valamint több ellenzéki politikus, de a rádió vasárnapról hétfőre virradó éjfélkor várható elnémításához vezető határozatot meghozó NMHH is megszólalt.

Frissítés 19:02

A Nemzetközi Sajtóintézet, az IPI is csalódottan reagált: szerintük a Klubrádióval történtek arra utalnak, hogy a magyar média sokszínűsége válságba került. Az IPI igazgatóhelyettese úgy véli: politika áll a háttérben, mely évtizede harcot folytat a Klubrádió az éterből való száműzése érdekében.

Frissítés 20:40

Franciaország „nagyon nyugtalanító jelnek” tartaná a Klubrádió felfüggesztését – közölte a francia külügyi szóvivő sajtótájékoztatón. Erről különálló hírünkben olvashatnak.

A Klubrádió ügyének előzményei itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 Facebook-oldalára, hírlevelére és RSS-csatornájára!

Borító: A Klubrádió stúdiója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások