fbpx
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

A médiahatóság elnöke évente Balaton-parti nyaralót vásárolhat

Az eddigi összeg közel négyszerese, évente bruttó 48 millió forint, plusz gépkocsihasználat és szolgálati lakás is járhat hamarosan Karas Monikának, az NMHH elnökének fideszes javaslatra. Emelkedne az NMHH főigazgatójának fizetése is. Megnéztük, mire lehet elegendő Karas Monika fizetése.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság néha jogellenesen közérdekű adatokat zár el, máskor rádiós pályázatok körüli ügyeskedéseknél működik közre, máskor megakadályozza, hogy az RTL Magyarország 30 százaléknyi tulajdonrészt vásároljon a 24.hu-t is kiadó Central Digitális Média Kft.-ben túlzott erőkoncentrációra hivatkozva, a több száz médiaterméket, köztük rádiókat, tévéket, napilapokat is maga alá gyűrő fideszes médiatröszt, a KESMA létrejöttét azonban meg sem vizsgálta.

Hamarosan mégis (vagy épp ezért?) az eddiginél is magasabb, bruttó 4 millió forintos fizetésre számíthat az NMHH vezetője, Karas Monika.

Időszerűvé vált

A 24.hu írta meg ma reggel: azzal a nem túlságosan részletes indoklással, hogy „időszerűvé vált a Médiatanács elnöke és tagjai, valamint az NMHH vezetői illetményének rendezése”, a Parlament törvényalkotási bizottsága javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, hogy piaci körülmények között elképzelhetetlen mértékű fizetésemelést kapjanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetői, így Karas Monika eddigi havi 1 millió 296 ezer forintos fizetése 4 millió forintra nőjön. Ez évente bruttó 48 millió forintot jelent.

A 24.hu felidézte: a médiahatóság elnöke, aki 2013-as kinevezése előtt Simicska Lajos médiabirodalmának volt a jogásza, eddig miniszteri illetményre volt jogosult, és bár a miniszterek fizetését a közelmúltban jelentősen felemelték a korábbi bő egymillió forintos szintről, most bruttó 1,7 és 2,9 millió forint között keresnek, bár két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea és Süli János, akik havi 5 millióra jogosultak.

Matolcsy György fizetésének 80 százaléka

Karas Monika fizetése az emelést követően Matolcsy György jegybankelnök havi ötmillió forintos fizetését is megközelíti majd: Karas Matolcsy pénzének 80 százalékát kapja majd, ha az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslatot elfogadják. A portál megjegyezte: a parlament jóváhagyása alighanem formalitás, hiszen az indítványt benyújtó törvényalkotási bizottság is kormánypárti többségű, vagyis a Fideszben a politikai akarat nyilvánvalóan megvan a szokatlan mértékű fizetésemelésre.

Plusz juttatás

A cikkből kiderül az is, hogy az elnök a négymilliós fizetésen túl egyebekben miniszteri juttatásokra jogosult, ez a hivatali lakástól a személyes gépkocsi használatig terjed. Karas Mónika a médiatanács elnökeként további 400 ezer forint tiszteletdíjra számíthat, a médiatanács tagjai pedig – akiket egytől egyig a Fidesz jelölt a tisztségre – fejenként havi 1,6 millió forintra.

Megugrik az NMHH főigazgatójának fizetése is

Az NMHH-elnök fizetésével együtt a médiahatóság főigazgatójáét is jelentősen emelnék, Aranyosné Börcs Janka az elnök fizetésének 60 százalékára lesz jogosult a javaslat alapján, ami 2,4 millió forintot tenne ki.

Karas akár évente lakást vagy balatoni nyaralót vásárolhat

Az ingatlan.com ingatlanpiaci adatbázisa alapján, ha Karas Monika évente bruttó 48 millió forintot keres majd, akkor annak nettójából (ez körülbelül 32 millió forint adókedvezmények nélkül) a mai ingatlanpiaci árakat figyelembe véve és úgy kalkulálva, hogy más nagyobb beruházásra nem költ ebből, akár évente megvásárolhat majd egy, a Balaton partján fekvő nyaralót, de mai árakon évente vásárolhatna egy 2 szobás, 45 négyzetméteres lakást is Budapesten, méghozzá nem is külső kerületben, mert ott még jobb lehetőségei is lennének.

Az ingatlan.com adatai alapján Karas Monika a nettó 32 millió forinttal gazdálkodhat úgy is, hogy abból évente egy kedveltebb nagyvárosban egy jó családi házat vásárol magának.

Frissítés

Reagált az információk kapcsán a DK. A párt közleményében csodálkozik, hogy Kim Dzsong Un emlékérem nem jár a 4 milliós fizetés mellé Karasnak. A DK szerint júdáspénzről van szó, amiért Karas asszisztált a korábban sokszínű médiapiac agymosodává alakításához.

Megszólalt Hadházy Ákos és Szél Bernadett (független) is. Azt kérik, az ellenzék ne asszisztáljon a Médiatanács tagjainak megválasztásakor színjátékhoz, márpedig szerintük erre lehet számítani. (A testület tagjainak mandátuma hamarosan lejár, kivéve az elnököt, akit 2013-ban, Szalai Annamária halála után választottak meg 9 évre.)

Borító: Karas Monika, az NMHH elnöke. Fotó: NMHH
Szóljon hozzá!