fbpx
rádió

Titokként kezeli a médiahatóság a „klubrádiós frekvencia” pályázatából kizárt pályázók hibáit

Megkérdezte a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, konkrétan milyen olyan hibákat vétettek a pályázók a budapesti közösségi rádiós pályázaton, amelyek kizárásukat indokolták az eljárásból. Hétfőn késő éjszaka végül ugyan érkezett egy válasz, de érdeminek aligha neveznénk.

Mint arról hétfőn a Media1 már beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kizárta a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázatból a Közösségi Rádiózásért Egyesület által működtetett, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et, valamint a kormányközeli pályázót, a dr. Biró Balázs ügyvéd által idén tavasszal létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t.

A Médiatanács döntése kapcsán az NMHH a sajtóval mindössze annyit közölt, hogy a két pályázót a pályázataikba becsúszott alaki, azaz formai hiba miatt zárták ki.

Konkrétan miféle hibákról van szó?

Miután az NMHH weboldalán is közzétett közleményben sem esett szó róla és a 92,9 MHz pályázati aloldalán sem található erről információ, a Media1 azonnal kérdést küldött a médiahatóság kommunikációs igazgatóságának arról érdeklődve, milyen konkrét hibákat követtek el a pályázók, amelyek esetében nem biztosít a hatóság a hiánypótlásra lehetőséget úgy, mint a harmadik pályázó, a frekvenciát jelenleg is használó Klubrádió esetében.

A Media1 érdeklődésére hétfőn késő este, 22:24-kor érkező NMHH-s válaszban az szerepel, nem adnak felvilágosítást erről. Arra hivatkozva tagadták meg a tájékoztatást, hogy folyamatban van az eljárás, de az a válaszból nem derül ki, miféle problémát okozna, ha elmondanák, milyen konkrét hibákról van szó.

Az NMHH válasza a 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárásával kapcsolatos kérdésre
Az NMHH válasza a 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárásával kapcsolatos kérdésre

Az értékes nemzeti közvagyon, a 92,9 MHz rádiós pályázati eljárás folyamatát tehát a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott tagokból álló Médiatanács nem kívánja transzparenssé tenni, és nem árulja el, miféle súlyos hibákat vétettek a pályázati eljárásból kizárt pályázók.

Korábban több frekvenciát szerzett a Rádió 1-nek, most mégis formai hibás pályázatot adott be az ismert médiajogász?

A Media1 felhívta dr. Biró Balázst, a kormányközeli pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. tulajdonosát, mit szól, hogy a Médiatanács kizárta cégét a pályázatból, fordulnak-e jogorvoslattal bírósághoz.

A jogász-médiavállalkozó érdeklődésünkre annyit mondott, még nem tudja, mit tesz, egyebekben pedig nem kívánt nyilatkozni.

Arról egyelőre még más forrásból sem sikerült információt szereznünk, hogy a korábban a Rádió 1 hálózatot is több frekvenciákhoz juttató, számos frekvenciapályázati anyagot maga összeállító, több fideszes politikusnak is dolgozó médiajogász-médiavállalkozó pályázatába milyen, a kizárásához vezető hibák kerültek.

A pályázókat is titkolózásra kötelezik

A másik kizárt pályázó, a Spirit FM esetében Németh S. Szilárd, a rádiót működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület elnöke (egyben az ATV Zrt. vezérigazgatója) a Media1.hu érdeklődésére telefonon azt közölte, hogy a kizárásuk indokát nem mondhatják el a pályázat szövegében szereplő feltétel miatt, mely korlátozza a pályázókat, hogy pályázatuk tartalmáról nyilvánosan beszéljenek, de Németh S. Szilárd annyit elmondott lapunk érdeklődésére, hogy a Spirit FM rádió jogászával közösen már áttanulmányozták a Médiatanács határozatát, és úgy határoztak, bírósági úton jogorvoslattal fognak élni az NMHH Médiatanács határozata ellen, mivel nem értenek egyet annak tartalmával, azt jogilag vitathatónak tartják.

Németh S. Szilárd hozzátette lapunknak, szomorúan értesültek a Médiatanács a Spiritet kizáró döntéséről, de reménykednek egyrészt a bírósági út sikerességében, vagyis abban, hogy végül visszakerülhetnek a pályázók közé, másrészt arra az esetre is van „B” tervük, ha netán sikertelenül járnak a 92,9 MHz kapcsán, mivel épp az ilyen helyzetek miatt tervezik azt, hogy elindulnak a grémium által hamarosan meghirdetendő valamelyik másik közösségi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázaton.

Korábban a rádió úgy tervezte, hogy ez a 98,0 MHz (a régi Civil Rádiós frekvencia) lesz, de amióta a Media1 híreiből értesültek arról, hogy az évek óta üresen álló 95,3 MHz-et is megpályáztatja a testület hamarosan, inkább a 95,3 MHz-ért való indulást tervezik. Ez utóbbi frekvencia ugyanis lényegesen jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Civil Rádió egykori frekvenciája, az FM 98,0 MHz, sőt jobb a 92,9 MHz-hez képest is, így Németh S. Szilárd reméli, ha a 92,9 MHz-es rádiós pályázaton esetleg nem sikerül meggyőzniük a bíróságot az igazukról, akkor a másik frekvencia esetében több szerencséjük lehet majd.

A Médiatanács nem tudta értelmezni, mi az, hogy zene

A Media1 más forrásból egyébként megtudta, hogy a Spirit FM pályázatát arra hivatkozva zárták ki, hogy a rádió pályázatában a műsorrendjét tartalmazó műsorrácsban több időpontnál azt jelezte, az adott sávban zenét kíván sugározni, ám mivel nem fejtették ki mondatba is foglalva, hogy a műsorrácsban lévő zene szó azt jelenti, hogy zenét sugároznak az adott időpontban, a Médiatanács úgy tekintette, hogy a zene szó egy műsorszám címét jelöli, és a pályázó nem adott leírást a „műsorszámról”. Hiánypótlásra ilyen esetben nincs mód a testület szerint.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre, kövessen bennünket Facebookon vagy RSS segítségével!

Borító: Freeimages
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások