fbpx
Klubrádió

Klubrádió elhallgattatása: reagált az Európai Tanács jogi biztosa, az MSZP, a DK és többen mások

Dunja Mijatovic, az Európai Tanács emberi jogi biztosán és az MSZP-n valamint a DK-n és Hadházy Ákos országgyűlési képviselőn kívül megszólalt a Klubrádió ügye kapcsán a médiaszolgáltatót vasárnapról hétfőre virradó éjszaka elnémítani szándékozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. Az Európai Tanács illetékese a sajtószabadság újabb szomorú napjának nevezte a mai napot, míg a médiahatóságnál a Médiatanács korábbi döntésének jogszerűségét hangoztatják.

Mint arról elsőként a Media1 hírt adott, a Fővárosi Törvényszék mai, keddi ítéletében elutasította a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács elleni bírósági keresetét, így a kormányfüggetlen rádió várhatóan 5 nap múlva, február 14-én, vasárnap éjfél előtt néhány másodperccel kénytelen lesz beszüntetni a sugárzást az egyetlen még megmaradt rádiós frekvenciáján, a Budapest FM 92,9 MHz-en. A Klubrádió ezt követően webrádióként próbálja túlélni az előtte álló időszakot és eljuttatni hallgatóihoz tartalmait.

A Klubrádió megpróbál jogorvoslattal is élni a közigazgatási perben született ítélet ellen, a rádió lekapcsolási dátumáig a jogorvoslat már biztosan nem vezet eredményre, tekintettel arra, hogy még az ítélet indoklásának írásos változatát is csak később fogja a médiaszolgáltató jogi képviselője megkapni, az ítélethirdetésekor pedig mindössze pár mondatot mondott a bíró indokként.

A hírekre Twitteren reagált az Európai Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović. Úgy fogalmazott:

„A Fővárosi Törvényszék mai döntése megpecsételi Magyarország utolsó független rádióállomásának sorsát. A nemrégiben újratervezett médiatörvények nem hagynak lehetőséget arra a Klubrádiónak, hogy meghosszabbítsa sugárzási engedélyét február 14-ét követően. Egy újabb elhallgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú napja a sajtószabadságnak.”

A hírre az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes, a Kulturális Bizottság alelnöke és Hiller István, az Országgyűlés alelnöke reagált. Ebben a médiatörvény azonnali korrekcióját szorgalmazzák a párt politikusai, ennek érdekében pedig a parlamenti szakbizottság összehívását is felvetik.

„Egyetlen törvénymódosítással biztosítani lehet a Klubrádiót ért hátrányos megkülönböztetés megszüntetését. Az MSZP javaslatával fel lehet oldani a jelenlegi szabályozás ellentmondásait, amelyek sértik a jog előtti egyenlőséget. Úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés szakbizottságának kötelessége foglalkozni a Klubrádió ügyével és a Parlamentnek biztosítania kell a rádió számára az ideiglenes engedélyt. Az MSZP álláspontja szerint szükség van a szabad hangokra, szükség van az olyan kormánytól független tévékre, nyomtatott és online újságokra, rádiókra, mint a Klubrádió.”

A Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc így reagált a Klubrádióval kapcsolatos fejleményre:

„Vasárnaptól elhallgat a Klubrádió. Ez a hatalom a némaságot szereti, miközben azt hazudja, hogy »Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk«. Soha nem fognak jobb belátásra térni. Az életben nem lesz alattuk egy normális, polgári Magyarország. A csendet halljátok most harci kürtként. Véget kell vetni ennek a paranoiás rendszernek, hogy újra szabad legyen a szó. Hogy újra szóljon a Klubrádió” – zárult a volt miniszterelnök reagálása.

Hadházy Ákos független ellenzéki országgyűlési képviselő a Media1 mai hírének megosztásával kommentálta a történteket Facebook-oldalán. Azt írta:

„a Fidesz MINDENT meg fog merni tenni és mi SEMMIT nem fogunk elérni, amíg ez ellen csak panaszkodunk cselekedetek helyett. A Klubrádiót is kiiktatta a hatalom.  Ezzel a hétvégén (egy-két kis vidéki adótól eltekintve) az utolsó olyan rádió hagyományos sugárzása is megszűnik, amely a kormánytól független, valódi híreket ad. A Klubrádiónak jelentős szerepe lehetett abban, hogy a propaganda kevésbé tudta megtéveszteni az embereket, mint vidéken. Az utolsó független rádió kinyírása után már nem az a kérdés, hogy elérkeztünk-e diktatúra határáig, csak azon vitatkozhatunk, hogy mennyire távolodtunk el a demokráciától. Bízunk abban, hogy az internetes sugárzást is sokan fogják hallgatni. De nem elégedhetünk meg azzal, hogy emiatt beletörődünk a gyalázatba. Ha mindent megengedünk, el fogunk jutni addig, hogy nem csak rádióból, de tévéből, újságból és internetes újságból sem lesz független .”

Megszólalt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. Lapunkhoz is eljuttatott közleményükben azt írják, immáron ítélet erősíti meg, hogy jogszerű a Klubrádió hosszabbítási kérelmének megtagadása. Azt írják, a bíróság is egyetértett a grémium érvelésével, hogy törvényi kizáró ok áll fenn a Klubrádióval szemben a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelem teljesítésekor. Az NMHH közölte: a Fővárosi Törvényszék mai ítélete értelmében, mivel a Klubrádió a törvényi kizáró okot jelentő, ismételt jogsértései kapcsán nem élt annak idején jogorvoslattal, azok jogerőssé váltak, így a megújítás tárgyában nem volt más döntési lehetőség, mint annak megtagadása.

Régi rádiók a Klubrádió épületében.
Régi rádiók a Klubrádió épületében.

A Klubrádióval kapcsolatos történésekről a legfrissebb és korábbi írásainkat egyaránt megtalálhatja IDE kattintva.

A Klubrádió mellett állt ki korábban a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a MÚOSZ is. Mindkét szervezet Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt okolták a rádió várható elnémítása miatt. Ma újra megszólalt az IPI: igazgatóhelyettesük rendkívül csalódottan reagált az ítéletre, és azt mondta, a Klubrádióval kapcsolatos ítélet arra utal, hogy válságba került a média sokszínűsége Magyarországon.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel RSS csatornánkra, Facebook-oldalunkra és hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legfrissebb történésekről!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások