fbpx
Klubrádió

Hónapokig néma lehet a Klubrádió frekvenciája február közepétől, ha a bíróság elutasítja a „zebrás rádió” azonnali jogvédelmi kérelmét

Könnyen 5-10 hónapra, de extrém esetben akár még tovább is néma maradhat a jelenleg még a Klubrádió által használt, pereskedés tárgyát képező fővárosi FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia, ha a törvényszék nem biztosít azonnali ideiglenes bírói jogvédelmet a Klubrádiónak, és így február 14-én, jogosultság hiányában le kell kapcsolniuk a sugárzást az utolsóként meglévő FM-frekvenciájukon.

Mint arról a Media1 még kedden beszámolt (és azóta ezt hivatalosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága is megerősítette lapunknak, valamint a Klubrádió tegnapi, a Fővárosi Törvényszéken elkezdődő bírósági tárgyalásán is elhangzott a médiahatóság jogi képviselőjének szájából), felfüggesztette az NMHH Médiatanács a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró, Budapest FM 92,9 MHz frekvenciájára vonatkozó pályázati eljárást, mivel a három, a frekvencia megszerzéséért versenyző szervezetből kettő, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Közösségi Rádiózásért Egyesület jogorvoslattal élt a kizárása miatt.

Ki kell várni minden jogorvoslat bírósági lezárultát

Az FM 92,9 MHz frekvenciapályázat szüneteltetése miatt a Klubrádió elől a keddi nappal teljesen elzáródott annak lehetősége, hogy február 14-ig pályázati úton visszaszerezhesse a Médiatanács által visszavett közösségi rádiós frekvenciát, amikor is jogosultság hiányában le kell kapcsolnia az adást. A pályázati eljárás leállása ugyanis könnyen 5-10 hónapokra, vagy még tovább is érvényben maradhat, mivel a Médiatanács most a médiatörvény alapján köteles kivárni, hogy az általa kizárni kívánt LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Közösségi Rádiózásért Egyesület jogorvoslatai kapcsán is jogerős bírósági ítélet szülessen.

Csak a jogorvoslatok bírósági elbírálását követően folytathatja az NMHH Médiatanács a pályázati eljárást: akkor fogja a grémium megvizsgálni a Klubrádió hiánypótlását a pályázati eljáráson, és csak ezután jöhet a következő forduló: a pályázatok tartalmi kiértékelése, majd az eredményhirdetés. Az eredmény ismét bírósági úton támadható, és az újabb időt vehet igénybe.

Klubrádió egy autórádión
Klubrádió egy autórádión. Fotó: Szalay Dániel / Media1

A 92,9 MHz-es frekvenciát addig sem a Klubrádió, sem más nem használhatná, hiszen a Médiatanáccsal való, tegnap megindult perük pont arról szól, hogy a grémium a rádió korábbi adminisztratív jogsértései (nem megfelelő adatszolgáltatási táblázatok beküldése) miatt a meglévő jogosultságot nem volt hajlandó meghosszabbítani, és az egyetlen frekvenciájukra szóló jogosultság lejár.

A Klubrádió egyetlen esélye ezért most már csak az lehet, hogyha február 14. utáni másnap is rádiózni szeretne az FM sávon, a 92,9-en, ha a Klubrádió szerdai azonnali ideiglenes bírói jogvédelmi kérelmét a bíróság pozitívan bírálja el.

Az azonban, hogy ezt az ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság biztosítására vonatkozó kérelmet elfogadja-e a bíróság, csak később, hetek múlva derül ki.

Mi ez az azonnali bírói jogvédelem?

A kért azonnali ideiglenes bírói jogvédelem lényege az lenne, hogy a médiavállalat az eddigi hatósági szerződésének megfelelő feltételek szerint egészen addig tovább használhassa átmeneti jelleggel a frekvenciát, amíg jogerős ítélet nem születik a rádió által indított bírósági perben, amellyel a Klubrádió azt akarja kimondatni a bírósággal, hogy a Médiatanács úgymond jogsértően vette vissza a rádió jogosultságát.  (Az azonnali jogvédelem lényege általánosságban, hogy már a jogerős ítélet meghozatala előtt bírói védelmet nyújt a bíróság. Ez azért fontos, mert megtörténhet, hogy az ítélet meghozatala előtt már visszafordíthatatlan helyzet áll elő.)

Hogy a bíróság az ideiglenes bírói intézkedésre vonatkozó kérelemben foglaltakat elfogadja-e, lényegében meghatározza, hogy a Klubrádió 2021. február 14-én 23:59-kor kénytelen lesz-e átmenetileg búcsút inteni az FM-rádiózásnak, és egy ideig csak internetrádióként tud-e majd működni.

Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója és Váci Tímea ügyvéd, a Klubrádió jogi képviseletét segítő TASZ jogásza a tegnapi első bírósági tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy az FM frekvencia elvétele komoly anyagi károkat okozhatna a Klubrádiónak, és ellentétes lenne a sokszínű, plurális médiapiac elvével, emellett korlátozná hallgatótáboruk tájékozódását a demokratikus közélet történéseiről, az információhoz való jutásukat.

Hogy a bíróság hogyan dönt a kérelemről, azt előreláthatólag 2021. február 9-én tudjuk meg, amikor egyébként ítélet is várható az FM 92,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításával kapcsolatban. Amint a Klubrádió jövőjével kapcsolatban újabb fejlemény lesz, a Media1 természetesen azonnal beszámol majd. Iratkozzon fel hírlevelünkre, RSS csatornánkra és Facebook-oldalunkra, ha szeretne értesülni a média világának fontos fejleményeiről!

Épp tegnap írtuk meg azt is, hogy a Mészáros Lőrinc közeli Radio Plus Kft., a Rádió 1 üzemeltetője az egyetlen pályázó Magyarország egyik legértékesebb kereskedelmi rádiós frekvenciájára, a korábban a Music FM által használt FM 89,5 MHz-re.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások