fbpx
Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1

Uj Péter: A magyar médiapiac több szereplője évek óta folyamatos válságban van, az Index körüli helyzet új lendületet adott a 444 gyűjtésének

A 444 alapító-főszerkesztője a Media1 műsorának nyilatkozott. Már visszahallgatható a beszélgetés, amelyben Baka F. Zoltán, az Mfor-Privátbankár főszerkesztője és Pásztor András, az Mfor ügyvezetőjét is kérdeztük.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint azt előzetesen jeleztük, Uj Péter, a 444 alapító-főszerkesztője, valamint Pásztor András, az Mfor ügyvezetője és Baka F. Zoltán, az Mfor-Privátbankár lapcsoport főszerkesztője volt a Media1 legutóbbi, augusztus 17-i műsorának vendége. Ebben többek között megbeszéltük, mire számíthatnak a távozó indexesek a magyar médiapiacon, és szó esett arról is, mi várható az eddigi Index.hu-val a folytatásban, túléli-e a lap története eddigi legsúlyosabb válságát.

A beszélgetés során Uj Péter szólt arról is, hogy milyen helyzetben van most a 444.hu.

A 444 főszerkesztője – aki szavai szerint 2011-ben sok szempontból hasonló okok miatt hagyta el az Index főszerkesztői székét, most mint a teljes stáb – azt mondta, hogy a magyar médiapiac nem kormánypárti szereplői közül többen évek óta folyamatos pénzügyi válsághelyzetben vannak, és ők a 444-nél sem álltak korábban túl jól, bár tavaly épp kezdett a helyzetük javulni, de a koronavírus gazdasági következményeként átlagosan 20 százalékos fizetéscsökkentést kellett végrehajtaniuk idén tavasszal, illetve negyedével csökkentették a költségeiket. Jól sikerült viszont az olvasók körében meghirdetett crowdfunding (közösségi pénzgyűjtő) programjuk: adott ennek egy új lendületet az Index körüli helyzet is.

Hozzátette, hogy már másfél éve dolgoznak fizetőkapus tartalomszolgáltatás bevezetésén, de az Index körüli helyzet egy olyasfajta rádöbbentést okozott az olvasókban, hogy ők is egyre jobban érzik, szükség van a hozzájárulásukra, máskülönben nem megy, nem tudnak majd tájékozódni.

Uj Péter elmondta azt is, hogy nem tartanak attól, hogy hirdetőpiaci bevételeket veszítenének a fizetőkapu bevezetése miatt, annak bevezetése ugyanis nem radikális módon történik majd, inkább egy fajta membership, azaz tagsági előnyökön alapú klub bevezetését tervezi a 444, vagyis nem minden tartalmat fognak lezárni lakattal, hanem csak bizonyos prémium cikkek lesznek fizetős formában elérhetők. Azt is mondta, a hirdetői piacon lévő torzulások miatt nincs igazán veszteni valójuk, meg kell ezt, a paywall bevezetését próbálni.

Az Mfor stúdióban lévő munkatársai, Pásztor András és Baka F. Zoltán a szlovák DennikN fizetőkapus szolgáltatásával kapcsolatos tapasztalatokról is beszéltek, és arról, hogy a szlovák példát használhatnák-e a távozó indexesek is, de felidézték azt is, amikor az ő korábbi munkahelyeiknél (Mediaworks, Figyelő) húzták ki alóluk a talajt.

Uj Pétert kérdeztük arról is, hogy mekkora a 444 „mentőhajó” mérete, vagyis a távozó indexesek közül hány embert tudnának felvenni a lapjukhoz, de elmondta a véleményét az Origo.hu-ról is.

A Media1 műsora teljes terjedelmében ITT tölthető le a vipcast.hu-ról, vagy az alábbi lejátszó segítségével hallgatható vissza.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánkra ITT tud feliratkozni, Facebook-oldalunkat ITT találja. Ha szeretné, hogy még sok hasonló beszélgetést készítsünk, ITT tud hozzájárulni a Media1 működési költségeihez.

Borító: Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján tavaly. Fotó: Czémán Anna / Media1 (archív)
Szóljon hozzá!