Az új kétheti lap, az Országút borítója

Új kormányközeli lap a sajtópiacon: megjelent az Országút

A Media1 egyik olvasója küldött az első számról fényképet. Az Élet és Irodalomnak támasztanának vele a jobboldal ízlésének megfelelő konkurenciát, jelentős állami pénzből.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Még tavaly májusban a hvg.hu nyomán a Media1 is beszámolt róla, hogy várhatóan Országút címmel egy új, kormányközeli kulturális és közéleti, kéthetente megjelenő lappal bővül majd a magyar sajtópiac. Az Országúttal feltételezések szerint a kormánnyal kritikus Élet és Irodalom című folyóiratnak próbálnak versenytársat támasztani kormányközelből. A korábbi sajtóhírek alapján a lapra évente több száz, az első időszakban több mint 300 millió forintnyi állami pénzt fordítanak.

A tervekben az szerepelt, hogy az Országút egy szélesebb réteget megszólító lap lenne. Az erről szóló minisztériumi előterjesztés erről ezt írta:

„a hazai kulturális lapkínálat bővítése érdekében egy új, szélesebb rétegeket megszólító kétheti lap megalapítására és állami segítséggel történő elindítására van szükség.”

Az újságot olyan szakemberekre akarták bízni, akik

„tudatában vannak azoknak a nemzetstratégiai feladatoknak, amelyeket egy ilyen lapnak el kell látnia”.

A friss fejlemény most az, hogy olvasónktól fotót kaptunk, ami alapján már meg is jelent az új lap első száma. (A képet időközben lecseréltük Ladányi András kollégánk egy jobb minőségű saját képére, a borítóban már ez látható.)

A fotó alapján némi ízelítőt kaptunk az Országút tartalmáról. A lap borítójára azt emelték ki, hogy interjú olvasható benne Sir Roger Scruton angol konzervatív filozófus-esztétával, Kodolányi Gyula írta a beköszöntőt, Karácsony András és Navracsics Tibor pedig az európai identitásról fejti ki a véleményét.

A 48 oldalas Országút ára egyébként 490 forint, vagyis annyi, amennyi az előzetes sajtóhírekben is szerepelt.

Frissítés 13:33

Amerikai internetes címen az Országút

A 24.hu időközben felfedezte, hogy az Országút mostanra az interneten is elérhetővé vált. Ehhez egyébként az amerikai .com internetes tartományt, illetve az orszagut.com címet kezdte el a szerkesztőség használni. A lap főszerkesztője, Falusi Márton itt az Előttünk az Országút című cikkében azt írta:

„30 évvel a rendszerváltás után szükség volt egy olyan lapra, mely kiegyensúlyozottan, konzervatív nyugalommal képviseli a nemzeti gondolatot, holtak, élők és születendők szövetségét.”

Írt a főszerkesztő arról is, szerinte tévhit, hogy haza vagy haladás, nemzet vagy demokrácia.

További sajtópiaci hírek, cikkek találhatók a Media1 sajtó rovatában!

Borító: Az új kétheti lap, az Országút borítója. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.