fbpx
Index.hu tüntetés, 2020.07.24.

Az EBESZ-hez fordult a magyar médiahelyzet miatt a Párbeszéd

A párt azért kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselőjétől, hogy vizsgálja meg a sajtó magyarországi helyzetét, a vizsgálat eredményét pedig továbbítsa az Európai Bizottsághoz. Úgy vélekednek: Orbán Viktor kormánya 10 éve háborút folytat a szabad sajtó ellen.

A Párbeszéd a Media1-hez is eljuttatott közleményben jelezte ma, pénteken, hogy az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselőjéhez fordul, a párt levelét angol és magyar nyelven közzé is tette.

A levél elküldését azzal indokolják, hogy Orbán Viktor kormánya 10 éve háborút folytat a szabad sajtó ellen.

„A közszolgálati médiumok mára már csakis a kormánypropagandát közvetítik, nyomokban sem felelve meg a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének.  A nyomtatott és online lapok jelentős részét, beleértve az összes vidéki, megyei napilapot a Fidesz oligarchái vásárolták fel, és állították át a kormánypropaganda-üzemmódra, de így járt a kereskedelmi szektor kiemelkedő elérésű médiuma, az Origo.hu, továbbá a második számú legnagyobb televízió, a TV2 is. A Népszabadságot pedig – több tényfeltáró cikksorozat után – egyszerűen megszüntette az Orbán Viktor köreivel is üzletelő osztrák stróman, az Ausztriában elítélt bűnözőként is nyilvántartott Heinrich Pecina.”

A Párbeszéd kitért az Index körüli helyzetre is:

„Az Index.hu évek óta védelmezte függetlenségét, amelyet úgynevezett barométerrel jelzett, a veszély pedig néhány hete beigazolódott: a szerkesztőség határozott kérése, egységes fellépése ellenére leváltották a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot, akinek személye garantálta számukra a független működést.”

Azt kérik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselőjétől, hogy vizsgálja meg a sajtó magyarországi helyzetét, a vizsgálat eredményét pedig továbbítsa az Európai Bizottsághoz, amelyhez az elmúlt években szintén több panaszt nyújtottak be a magyarországi médiahelyzet kapcsán.

A levelet Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke írta alá.

A levél magyar nyelven teljes terjedelmében itt olvasható el.

Érdemes követni a Media1 Facebook-oldalát, ahol napi hírlevelünkre is feliratkozhat. RSS-hírfolyamunk itt található. Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, ezt ITT tudja megtenni a legegyszerűbben.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Tömegtüntetés az Index.hu főszerkesztőjének elbocsátását követően2020.07.24-én Budapesten a magyarországi médiaszabadság helyreállításáért. Fotó: Bődey János és Huszti – Index.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások