fbpx
rádió

Valami nem stimmel Győrben: ott szól a Rádió 1, ahol nem lehetne, azon a frekvencián viszont nem, ahol kellene

Annak ellenére szól a Rádió 1 a győri FM 103,1 MHz-en, hogy megszűnt a hálózatba kapcsolódási engedély, és el kellett volna költözni a 96,4 MHz-re. Eközben sem a várt Best FM, sem valamilyen más médiaszolgáltatás nem tudott elindulni augusztus 23-án a 103,1 MHz-en. Újabb különös történet a Médiatanács és a Rádió 1 kapcsán.

Mint arról a Media1 még július végén beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szeptember 3-ig tartó több mint egy hónapos nyári szünetét megelőző legutóbbi, július 23-án megtartott (egyébként mindössze 35 perc időtartamú) ülésén jó pár egyéb ügy mellett arról is határozott, hogy a Győr FM 103,1 MHz-en, a Lajta Rádió Kft. kérelmére megszűnik a Rádió 1 (Radio Plus Kft.) közötti hálózatba kapcsolódási szerződés.

A Rádió 1 hálózatból történő kicsatlakozásra a médiatanácsi határozat értelmében augusztus 22-i hatállyal, azaz most csütörtöktől kellett volna sort keríteni.

A médiaszolgáltatónak ez alapján augusztus 22-tól 24 órás helyi, önálló adást kellene készítenie, tehát jelenleg (augusztus 25-én) már több napja nem szólhatna a budapesti Rádió 1 adása a frekvencián. (A határozatról szóló jegyzőkönyv a Médiatanács honlapján ide kattintva érhető el.)

Egy másik győri frekvencián viszont már szólnia kellene a Rádió 1-nek

Beszámoltunk arról az ugyancsak július 23-i médiatanácsi döntésről is, mely szerint augusztus 23-tól a Győr 96,4 MHz rádiós frekvencián a Fehérvár Rádió Kft. a Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva Rádió 1-et lenne köteles sugározni. (Az ügy előzménye, hogy a 2018 júliusa óta Rádió 1 közeli tulajdonban lévő Fehérvár Rádió Kft. nyerte meg még júniusban a 96,4 MHz-et.)

Minden jel arra utalt, hogy a Médiatanács a július 23-i döntéseivel azt készítette elő, hogy a Rádió 1 az eddigi 103,1 MHz-ről át tudjon „költözni” a 96,4 MHz-re, a 103,1 MHz-en pedig helye legyen a néhai Andy Vajna kormánybiztos volt ügyvédjei és egy Fidesz-közeli ügyvéd által is segített, számos városban az elmúlt hónapban már megjelenő Best FM-nek.

A Best FM néhány napja jelent meg Zalaegerszegen, de egy ideje elérhető Egerben az FM7 helyén, továbbá Nyíregyházán, Székesfehérváron és Debrecenben is. Ezenkívül legkésőbb szeptember 17-ig Budapesten is meg kell kezdenie a Best FM-nek a fővárosi FM 99,5 MHz-en, az idén év elején elnémított Magyar FM helyén a sugárzást.

Hiába a médiatanácsi határozatok, a Rádió 1 közeli médiaszolgáltatók nem tettek annak eleget

A Médiatanács július 23-i határozataival ellentétben még most is Rádió 1 szól a régi frekvencián, a Győr 103,1 MHz-en, vagyis úgy tűnik, a Lajta Rádió Kft. nem csatlakoztatta ki a frekvenciát a Rádió 1 hálózatból, ahogyan arra a Médiatanács döntése értelmében köteles lett volna. A kicsatlakozást ráadásul a médiaszolgáltató maga kezdeményezte korábban.

A Radio Plus kft. által működtetett Rádió 1 központi adásával történő engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt nem teljesül az a médiahatóság felé tett vállalás sem, hogy 24 órában helyi, győri adást készít a Lajta Rádió Kft.

Rádió 1
A Rádió 1 már nem szólhatna a 103,1 MHz-en

Néma az FM 96,4 MHz

Ennél is érdekesebb, hogy nem szól Best FM, vagy valamilyen más egyéb új helyi adás sem a városban a 96,4 MHz-en.

Győriek is megerősítették a Media1 érdeklődésére: a Győr 96,4 MHz frekvencia jelenleg néma még most is.

Ezzel a Fehérvár Rádió Kft. nem tesz eleget a július 23-án született médiatanácsi döntésnek, mely szerint augusztus 23-tól Rádió 1-et kellene sugároznia a frekvencián.

Ráadásul mivel a Médiatanács nem ülésezett  július 23. óta a grémium szabadsága miatt, így az sem lehetséges, hogy a testület esetleg hozott időközben a július 23-án született határozatokat felülbíráló döntéseket.

Best FM
Arra lehetett számítani, hogy indul a Best FM Győrben is

Kérdéseket küldünk

A Media1 a győri éterben kialakult furcsa helyzet kapcsán kérdést küldött vasárnap reggel a médiahatóságnak, hogy a 103,1 MHz-en hogyhogy szemet huny jelenleg afölött, hogy a Médiatanács döntése ellenére a Rádió 1 adása szól.

Megkérdeztük azt is, tervezik-e, hogy a kihasználatlanul maradt 96,4 MHz-et odaadják egy másik médiaszolgáltatónak amiatt, hogy a Fehérvár Rádió Kft. végül nem tett eleget a vállalt határidőre a médiaszolgáltatás megindításának, így a frekvencia kihasználatlan maradt.

Kérdést küldtünk a Rádió 1 központjának, a Radio Plus Kft.-nek is, nem tartják-e aggályosnak, hogy a Médiatanács döntése ellenére szól a Rádió 1 a 103,1 MHz-en.

Ha a hatóság vagy a Rádió 1 reagál a megkeresésre, illetve bármi kiderül az említett ügyekben, arról természetesen cikkünk frissítésével beszámolunk még.

Frissítés 2019.08.30

Végül a cikkünket követő hét csütörtökén válaszolt az NMHH a győri frekvenciák ügyében. A válasz ide kattintva érhető el.

Más városokban is furcsán alakul a Rádió 1 helyzete

Egyébként nem ez az első furcsaság a Rádió 1 frekvenciái kapcsán mostanában.

Idén augusztus elején például több nagyvárosban is csak azután kapcsolták le a Rádió 1 kalóz (azaz illegális) adását, hogy a Media1 beszámolt róla, hogy ezeket engedély nélkül sugározzák.

Egy darabig a médiahatóság sem lépett fel a frekvenciák illegális használata miatt, de amikor kérdéseink nyomán a hatóság mérőautója Szekszárdon a helyi Rádió 1 felé vette az irányt, a médiaszolgáltató úgy döntött, mégis beszünteti a Rádió 1 engedély nélküli adását. Így aztán pár hete megszűnt a Rádió 1 adása Baján, Pakson, Dunaföldváron és Szekszárdon is. (A Balatonnál egyébként június elején szintén megszűnt a Rádió 1.)

Szegeden is izgalmasan alakul a helyzet, napjai maradtak a Rádió 88-nak a túlélésre

A most kezdődő hét egyébként rádiós berekben más szempontból is izgalmasnak ígérkezik. Kevesebb mint egy hét múlva, jövő szombaton, augusztus 31-én ugyanis lejár a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultsága Szegeden.

A Rádió 88 stúdiója Szegeden
A Rádió 88 stúdiója Szegeden. Fotó: 100.000-en a Rádió 88 – ért! / Facebook

Jelenleg néhányan még mindig abban reménykednek, hogy a Médiatanács esetleg megszakítja szeptember 3-ig tartó szabadságát, és esetleg az utolsó pillanatban (egyes találgatások szerint augusztus 27-én) mégis engedélyezi a rádió fennmaradását. Ez egyelőre nem tűnik többnek egy valaki által terjesztett pletykánál, az NMHH ugyanis korábban kétértelmű válaszokat adott a rendkívüli ülés kapcsán küldött kérdéseinkre. A rádió tulajdonosa mindenesetre azzal az opcióval mondott fel a Rádió 88 munkatársainak, hogy ha mégis maradhat a rádió az éterben, várja a rádiósokat szeptemberben is dolgozni.

Ha azonban nem ül össze a testület, augusztus 31-én éjfélkor megszűnik az 1990 óta talpon lévő kereskedelmi rádió médiaszolgáltatási engedélye, így le kellene kapcsolni az adást. A helyzet azután vált bizonytalanná, hogy a Médiatanács a médiatörvény szerinti június végi határidőig még csak napirendjére sem tűzte a Rádió 88 jogosultságának meghosszabbítására vonatkozó kérelmét. A napokban Tóth-Harasztos Géza, a  szorongatott helyzetbe került rádió tulajdonosa is újra megszólalt, bár túl sok konkrétumot nem mondott.

Korábbi hírek alapján egyébként a Rádió 88-at megpróbálták megszerezni Fidesz-közelből.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: Stefan Krilla / freeimages
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások