fbpx
A Rádió 88 stúdiója Szegeden

A szorongatott Rádió 88 tulajdonosa másodjára szólalt meg

Tóth-Harasztos Géza, a Médiatanács törvénysértésének következtében már csak jövő hét szombatig médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező szegedi kereskedelmi rádió tulajdonosa azt kéri, ne sajátítsák ki a hírportálok a Rádió 88 ügyét.

„Kollégáimmal – változatlan tulajdonosi háttérrel – folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Rádió 88 szeptember 1-je után is az életünk része maradjon. Az elmúlt napokban több, a jövőnkkel kapcsolatos, légből kapott és valótlan hír látott napvilágot. Amellett, hogy az ebben szereplő információk hamisak, egyáltalán nem segítik a megmaradásunkat. Nagyon köszönjük hallgatóink, a szegediek töretlen szeretetét és támogatását. Egyúttal szeretnénk megkérni a politikai pártokat és hírportálokat, ne sajátítsák ki a Rádió 88 jelenlegi helyzetét saját céljaik eléréséhez. A rádió jövőjével kapcsolatban hiteles tájékoztatást kizárólag a tulajdonos tud és fog adni hallgatói számára”

Ennyi áll abban a közleményben, melyet Tóth-Harasztos Géza, a Rádió 88 tulajdonosa a 100.000-en a Rádió 88 – ért! elnevezésű, jelenleg közel 16 ezer tagot számláló Facebook-csoportban, valamint saját oldalán tett közzé néhány órával ezelőtt a bizonytalan helyzetbe került Rádió 88 kapcsán.

A konkrétumokat mellőző, a megjelent sajtóhíreket érdemben cáfolni sem próbáló közleményt a rádió tulajdonosa egy nappal azután tette közzé, hogy csütörtökön Tóth-Harasztos Géza NER-kapcsolatairól és a rádió iránt érdeklődő Fidesz-közeli emberekről jelentek meg hírek annak kapcsán, hogy a rádió fennmaradása teljesen bizonytalanná vált.

Már csak 8 napjuk maradt a túlélésre

A rádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága jövő héten szombaton, augusztus 31-én lejár a szegedi FM 95,4 MHz-en, az NMHH Médiatanács azonban a médiatörvény szerinti utolsó határidőre, június végéig sem bírálta el az 1990 óta talpon lévő, és ezzel Magyarország legrégibb kereskedelmi rádiója címmel büszkélkedő médiaszolgáltató hosszabbítást kérő kérelmét.

Azzal, hogy a Médiatanács sem elutasító, sem elfogadó végzést nem hozott, a grémium jogi szakértők szerint jogsértést követhetett el. Ráadásul az NMHH Médiatanácsa a testület júliusi ülésén sem próbálta meg korrigálni mulasztását. Később a Médiatanács tagjai elvonultak több mint egy hónapig, szeptember 3-ig tartó szabadságra. A médiahatóság a Media1 érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni, miért nem tartották be a törvény szerinti határidőt, mindössze azt közölte az NMHH, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. A probléma azonban épp az, hogy az ügy még folyamatban lévő, hiszen a törvény szerint a jogosultság lejárata előtt 2 hónappal kellett volna meghozni a döntést. Arra pedig kétértelmű választ adtak, visszatérnek-e a Médiatanács tagjai a szabadságról rendkívüli ülés érdekében.

Fidesz-közelből megvették volna a Rádió 88-at

A történtek miatt a Rádió 88 tulajdonosa, Tóth-Harasztos Géza (akiről tegnap az Országszerte Átlátszó nyomán mi is megírtuk, hogy milyen kapcsolatai vannak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) egyes prominenseivel, és akitől Fidesz-közeli figurák, Kubatov Gábor fideszes pártigazgató közeléből szerették volna megvenni a rádiót korábban, ám a vételáron elbukhatott a megegyezés) még július végén felmondott a rádió mintegy 30 munkatársának azzal az opcióval, hogy ha mégis megmenekülne a rádió, akkor várják a dolgozókat szeptembertől is.

A Media1 természetesen többször is kereste a tulajdonost a Rádió 88 jövőjével kapcsolatos cikkek kapcsán, de ő egyszer sem kívánt nyilatkozni július óta. Július elején csupán a rádió médiapartnerének, a Fidesz-közeli médiumokat tömörítő KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó szegedma.hu-n tett közzé egy nyilatkozatot, mellyel nyugtatni próbálta a rádió miatt aggódókat, valamint arra kérte a rádió megmentése érdekében tüntetést szervező pártokat (ez a Jobbik volt), hogy ne sajátítsa ki a rádió ügyét.

A Rádió 88 körül kialakult helyzet ellenére nyugalomra intő tulajdonos közleménye után a Jobbik ugyan lefújta a demonstrációt, de a hallgatók továbbra is nagyon aggódnak a Rádió 88 miatt, hiszen a médiaszolgáltatási jogosultság jövő héten szombaton, azaz mához 8 napra lejár, ezt követően, ha addig nem történik valami, le kell kapcsolni az adást.

A Rádió 88 ügyében megjelent eddigi cikkeinket ide kattintva érhetik el. További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A Rádió 88 stúdiója Szegeden fotó: 100.000-en a Rádió 88 – ért! / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások