A Rádió 88 stúdiója Szegeden

A szorongatott Rádió 88 tulajdonosa másodjára szólalt meg

Tóth-Harasztos Géza, a Médiatanács törvénysértésének következtében már csak jövő hét szombatig médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező szegedi kereskedelmi rádió tulajdonosa azt kéri, ne sajátítsák ki a hírportálok a Rádió 88 ügyét.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„Kollégáimmal – változatlan tulajdonosi háttérrel – folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Rádió 88 szeptember 1-je után is az életünk része maradjon. Az elmúlt napokban több, a jövőnkkel kapcsolatos, légből kapott és valótlan hír látott napvilágot. Amellett, hogy az ebben szereplő információk hamisak, egyáltalán nem segítik a megmaradásunkat. Nagyon köszönjük hallgatóink, a szegediek töretlen szeretetét és támogatását. Egyúttal szeretnénk megkérni a politikai pártokat és hírportálokat, ne sajátítsák ki a Rádió 88 jelenlegi helyzetét saját céljaik eléréséhez. A rádió jövőjével kapcsolatban hiteles tájékoztatást kizárólag a tulajdonos tud és fog adni hallgatói számára”

Ennyi áll abban a közleményben, melyet Tóth-Harasztos Géza, a Rádió 88 tulajdonosa a 100.000-en a Rádió 88 – ért! elnevezésű, jelenleg közel 16 ezer tagot számláló Facebook-csoportban, valamint saját oldalán tett közzé néhány órával ezelőtt a bizonytalan helyzetbe került Rádió 88 kapcsán.

A konkrétumokat mellőző, a megjelent sajtóhíreket érdemben cáfolni sem próbáló közleményt a rádió tulajdonosa egy nappal azután tette közzé, hogy csütörtökön Tóth-Harasztos Géza NER-kapcsolatairól és a rádió iránt érdeklődő Fidesz-közeli emberekről jelentek meg hírek annak kapcsán, hogy a rádió fennmaradása teljesen bizonytalanná vált.

Már csak 8 napjuk maradt a túlélésre

A rádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága jövő héten szombaton, augusztus 31-én lejár a szegedi FM 95,4 MHz-en, az NMHH Médiatanács azonban a médiatörvény szerinti utolsó határidőre, június végéig sem bírálta el az 1990 óta talpon lévő, és ezzel Magyarország legrégibb kereskedelmi rádiója címmel büszkélkedő médiaszolgáltató hosszabbítást kérő kérelmét.

Azzal, hogy a Médiatanács sem elutasító, sem elfogadó végzést nem hozott, a grémium jogi szakértők szerint jogsértést követhetett el. Ráadásul az NMHH Médiatanácsa a testület júliusi ülésén sem próbálta meg korrigálni mulasztását. Később a Médiatanács tagjai elvonultak több mint egy hónapig, szeptember 3-ig tartó szabadságra. A médiahatóság a Media1 érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni, miért nem tartották be a törvény szerinti határidőt, mindössze azt közölte az NMHH, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. A probléma azonban épp az, hogy az ügy még folyamatban lévő, hiszen a törvény szerint a jogosultság lejárata előtt 2 hónappal kellett volna meghozni a döntést. Arra pedig kétértelmű választ adtak, visszatérnek-e a Médiatanács tagjai a szabadságról rendkívüli ülés érdekében.

Fidesz-közelből megvették volna a Rádió 88-at

A történtek miatt a Rádió 88 tulajdonosa, Tóth-Harasztos Géza (akiről tegnap az Országszerte Átlátszó nyomán mi is megírtuk, hogy milyen kapcsolatai vannak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) egyes prominenseivel, és akitől Fidesz-közeli figurák, Kubatov Gábor fideszes pártigazgató közeléből szerették volna megvenni a rádiót korábban, ám a vételáron elbukhatott a megegyezés) még július végén felmondott a rádió mintegy 30 munkatársának azzal az opcióval, hogy ha mégis megmenekülne a rádió, akkor várják a dolgozókat szeptembertől is.

A Media1 természetesen többször is kereste a tulajdonost a Rádió 88 jövőjével kapcsolatos cikkek kapcsán, de ő egyszer sem kívánt nyilatkozni július óta. Július elején csupán a rádió médiapartnerének, a Fidesz-közeli médiumokat tömörítő KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó szegedma.hu-n tett közzé egy nyilatkozatot, mellyel nyugtatni próbálta a rádió miatt aggódókat, valamint arra kérte a rádió megmentése érdekében tüntetést szervező pártokat (ez a Jobbik volt), hogy ne sajátítsa ki a rádió ügyét.

A Rádió 88 körül kialakult helyzet ellenére nyugalomra intő tulajdonos közleménye után a Jobbik ugyan lefújta a demonstrációt, de a hallgatók továbbra is nagyon aggódnak a Rádió 88 miatt, hiszen a médiaszolgáltatási jogosultság jövő héten szombaton, azaz mához 8 napra lejár, ezt követően, ha addig nem történik valami, le kell kapcsolni az adást.

A Rádió 88 ügyében megjelent eddigi cikkeinket ide kattintva érhetik el. További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A Rádió 88 stúdiója Szegeden fotó: 100.000-en a Rádió 88 – ért! / Facebook

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.