99.5 Magyar FM

Megszűnt a Magyar FM vasárnap este, Best FM lehet a helyén

A kormányközeli rádió helyén kezdi meg műsorát később egy másik kormányközeli rádió, várhatóan Best FM néven. Vélhetően hálózatot is építenek.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Vasárnap pontban éjfélkor befejezi tevékenységét a budapesti 99,5 MHzen sugárzó Magyar FM.  (Frissítés: ez azóta meg is történt.) Az egyelőre kérdéses, hogy a helyén pontosan mikortól szólhat valami.

A Magyar FM mindössze 9 hónapon át volt jelen a magyar rádiós piacon, ahol ingyenesen használható közösségi frekvenciáján magyar zenéket sugárzott.

Így indult a Magyar FM 2018 júniusában:

A rádió története valójában ennél jóval messzebbre, a Rádió Q-ig és a Retro Rádióig nyúlik vissza. (Erről bővebben lent.)

Az elnémítás oka, hogy a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának lejártával kiírt médiatanácsi pályázaton a rádiót működtető Zene Rádió Kft. alulmaradt a másik pályázóval szemben. A pályázatot a Média Depo Kft. nyerte meg.

A győztes kft., a Média Depo Kft. tulajdonosa az Andy Vajna kormánybiztossal korábban a Retro Rádió név és egy nyíregyházi frekvenciát használó rádiós cég, a Center-Rádió Kft. eladása kapcsán is üzletelő nyíregyházi rádiós médiavállalkozó, Szakács Tibor.

Kereskedelmi rádió lesz belőle, nagy eséllyel Best FM néven

Érdekesség, hogy a frekvenciát az eddigiekkel ellentétben nem közösségi, hanem kereskedelmi rádióként használják majd, ugyanis a Média Depo Kft. kereskedelmi jellegű hasznosítást vállalva nyert a Médiatanács pályázatán. Ennek előnye a médiaszolgáltató számára, hogy több reklámot sugározhat, cserébe viszont frekvenciadíjat kell fizetnie.

A cég a frekvenciapályázatot CITY RÁDIÓ névvel nyerte meg, de a Media1 szerint meglehetősen nagy esély van rá, hogy idővel Best FM lesz belőle. Arra is számítani lehet több informátorunk szerint, hogy idővel hálózatba kapcsolják a több vidéki városban is létesülő, Debrecenben pedig már működő Best FM rádióval.

McFly is toborzott

Információink szerint az induló új rádió stábjának toborzásában a volt filmügyi kormánybiztos-médiaoligarchához köthető Bertók László (McFly), a Rádió 1 programigazgatója is részt vett. Azt még nem tudni, pontosan mikor kezdik meg a sugárzást, erre 120 napjuk van a törvény szerint, márpedig a pályázati eredményhirdetés még nem volt olyan régen.

Mivel a Magyar FM ideiglenes, 60 napra szóló frekvenciajogosultsága már lejárt, és ez már nem volt meghosszabbítható, most várhatóan egy darabig a 99,5 MHz még néma lesz.

Rádió Q-ból Retro Rádió, abból Magyar FM, ezúttal pedig Best FM?

Egyébként a Zene Rádió Kft., mely a Magyar FM-et működtette eddig a frekvencián, szintén kormányközeli vállalkozás.

Olyannyira, hogy a cég sokáig Andy Vajna kormánybiztoshoz volt köthető, de még jóval Vajna idén januári halála előtt a kft. egy Fidesz-közeli ügyvédhez, dr. Szabó Ivánhoz került. (Szabó a fideszes pécsi önkormányzat jogi képviselőjeként a Pécsi Vízművek visszavételében és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) cégfoglaló akcióiban is részt vett, illetve a BKV-ügyben is szerepet vállalt a botrányt kirobbantó Balogh Zsolt ügyvédjeként.)

A Magyar FM-et működtető kft. 9 hónappal ezelőtt még Retro Rádió néven működtette a rádióját a Budapest 99,5 MHz-en. Akkoriban a kft. neve is Retro Rádió Kft. volt. Ugyanaznap vették fel a Magyar FM nevet, hogy a kft. átpasszolta az eredetileg használt Retro Rádió nevet az akkor induló országos rádiónak, a Bakai Mátyás vezette, azóta már a fideszes médiaholdinghoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Hold Reklám Kft.-nek. (A Hold Reklám Kft. eredetileg POP FM néven nyerte meg az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, de a hatósági szerződés aláírását követően a Médiatanács azonnal hozzájárult a névváltáshoz. Így fordulhatott elő az, hogy egy ingyenesen használt frekvencián felépített márkából országos kereskedelmi rádió lehetett.)

A budapesti 99,5 MHz-es frekvencián korábban Rádió Q néven is működött rádió, itt volt hallható Fiala János műsora is, de a Rádió Q egy idő után elnémult, pontosabban néhány naponta visszakapcsolta az üzemeltetője és konzerv műsorokat adott, hogy a Médiatanács ne tudja elvenni a frekvenciát tőlük. Ezután került az akkoriban éppen Rádió Q Kft. néven működő cég Andy Vajna közelébe.

A közelségről annyit, hogy a budapesti Retro Rádió adása ugyanabból a budapesti helyiségből szólt a Hegyalja útról, ahonnan a Vajnához tartozó Rádió 1 is.

További érdekesség, hogy a frekvenciát most elnyerő vállalkozás, a Média Depo Kft. tulajdonosáé, azaz Szakács Tiboré volt a nyíregyházi Retro Rádió, ám Szakács a védjegyet eladta Andy Vajnának. (A védjegy körül egyébként jogvita van a Sláger FM-et működtető Tematic Media Group céggel, mely magát tartja a Retro Rádió védjegy tulajdonosának, ezért perre vitte az ügyet.)

A nyíregyházi rádiót működtető Center-Rádió Kft. épp azé a Vajna-közeli kft.-é lett, amelyik a budapesti Magyar FM-nek is tulajdonosa.

Szakács más néven rádiózott, mint kellett volna, mégsem járt el ellene a Médiatanács

Szakács egyébként ismert arról, hogy éveken át a hatósági szerződését és a médiatörvényt megszegve működtette a nyíregyházi rádióját, a Médiatanács ezt mégis eltűrte zokszó nélkül neki.

Szakács cége ugyanis nem a hatósági szerződése szerint, Retro FM néven sugárzott, hanem Retro Rádió néven. A médiahatóságot korábban hiába kérdeztem, miért voltak elnézők Szakács Tiborral, és miért nem léptek fel ellene.

A médiahatóság ugyanis erre csak annyit felelt, hogy azért, mert a Médiatanács nem folytatott ellenőrzést a Center Rádió Kft.-vel szemben a névhasználat kapcsán. Hozzátették, a testület és a hatóság saját maga által kezdeményezett ellenőrzési tevékenysége nem korlátlan, hiszen a teljes rádiós kínálat minden adásának monitoringozására a hatóságnak nincs kapacitása. Szakács egyébként még ennyit se válaszolt a neki küldött e-mailjeimre, miért nem tartotta be a hatósági szerződését és miért sugárzott a cége más néven.

Frissítés (21:46)

Cikkünk megjelenése után nem sokkal lecserélték a 99,5 Magyar FM elnevezésű Facebook-oldal profilképét a Best FM logójára, illetve azt tüntetik fel mellette, hogy hamarosan. Az nem világos, hogy ha ez a médiaszolgáltató oldala, honnan is tudná előre, hogy a Médiatanács tagjai engedélyezni fogják a névváltást a City Rádiós névről. A Médiatanács idei valamennyi napirendi pontját végignézve sem látni jelét, hogy névváltást engedélyeztek volna a győztes cégnek. (Küldünk az ügyben kérdést is a médiahatóságnak.)

Ez a több mint 2100 követővel rendelkező Facebook-oldal azonban nem hivatalos, hiába létezik rajta rengeteg Magyar FM-es tartalom és frissítik folyamatosan.

Létezik egy másik, jóval egyszerűbb kivitelezésű oldal is Magyar FM néven, aminek azonban csak mindössze 276 követője van, úgy tudni, valójában ez a hivatalos oldal.

A Best FM-es logó egyébként a magyarfm.eu internetes címen is megjelent, de az internetes végződésre vonatkozó nyilvántartásban (whois) nem lelni nyomát a rádiót működtető cégnek, úgyhogy kérdés, hogy ez tekinthető-e hivatalosnak. Elképzelhető, hogy nem.

A 99,5 Magyar FM nevű Facebook-oldalon már hirdetik is, hogy Best FM névre váltanak. A Facebook-oldal tulajdonosa azonban nagy eséllyel nem maga a rádió.
A 99,5 Magyar FM nevű Facebook-oldalon már hirdetik is, hogy Best FM névre váltanak. A Facebook-oldal tulajdonosa azonban nagy eséllyel nem maga a rádió.

Frissítés II.

A Hold helyett a csillagokig

A Magyar FM megszűnése előtt az utolsó dal a  „A bölcsődtől a sírodig” című szám volt.  Dominik Zsolt műsorvezető azzal búcsúzott a lekapcsolás előtt, hogy a Holdat célozták, de végül a csillagokig jutottak.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!