fbpx
99.5 Magyar FM

Megszűnt a Magyar FM vasárnap este, Best FM lehet a helyén

A kormányközeli rádió helyén kezdi meg műsorát később egy másik kormányközeli rádió, várhatóan Best FM néven. Vélhetően hálózatot is építenek.

Vasárnap pontban éjfélkor befejezi tevékenységét a budapesti 99,5 MHzen sugárzó Magyar FM.  (Frissítés: ez azóta meg is történt.) Az egyelőre kérdéses, hogy a helyén pontosan mikortól szólhat valami.

A Magyar FM mindössze 9 hónapon át volt jelen a magyar rádiós piacon, ahol ingyenesen használható közösségi frekvenciáján magyar zenéket sugárzott.

Így indult a Magyar FM 2018 júniusában:

A rádió története valójában ennél jóval messzebbre, a Rádió Q-ig és a Retro Rádióig nyúlik vissza. (Erről bővebben lent.)

Az elnémítás oka, hogy a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának lejártával kiírt médiatanácsi pályázaton a rádiót működtető Zene Rádió Kft. alulmaradt a másik pályázóval szemben. A pályázatot a Média Depo Kft. nyerte meg.

A győztes kft., a Média Depo Kft. tulajdonosa az Andy Vajna kormánybiztossal korábban a Retro Rádió név és egy nyíregyházi frekvenciát használó rádiós cég, a Center-Rádió Kft. eladása kapcsán is üzletelő nyíregyházi rádiós médiavállalkozó, Szakács Tibor.

Kereskedelmi rádió lesz belőle, nagy eséllyel Best FM néven

Érdekesség, hogy a frekvenciát az eddigiekkel ellentétben nem közösségi, hanem kereskedelmi rádióként használják majd, ugyanis a Média Depo Kft. kereskedelmi jellegű hasznosítást vállalva nyert a Médiatanács pályázatán. Ennek előnye a médiaszolgáltató számára, hogy több reklámot sugározhat, cserébe viszont frekvenciadíjat kell fizetnie.

A cég a frekvenciapályázatot CITY RÁDIÓ névvel nyerte meg, de a Media1 szerint meglehetősen nagy esély van rá, hogy idővel Best FM lesz belőle. Arra is számítani lehet több informátorunk szerint, hogy idővel hálózatba kapcsolják a több vidéki városban is létesülő, Debrecenben pedig már működő Best FM rádióval.

McFly is toborzott

Információink szerint az induló új rádió stábjának toborzásában a volt filmügyi kormánybiztos-médiaoligarchához köthető Bertók László (McFly), a Rádió 1 programigazgatója is részt vett. Azt még nem tudni, pontosan mikor kezdik meg a sugárzást, erre 120 napjuk van a törvény szerint, márpedig a pályázati eredményhirdetés még nem volt olyan régen.

Mivel a Magyar FM ideiglenes, 60 napra szóló frekvenciajogosultsága már lejárt, és ez már nem volt meghosszabbítható, most várhatóan egy darabig a 99,5 MHz még néma lesz.

Rádió Q-ból Retro Rádió, abból Magyar FM, ezúttal pedig Best FM?

Egyébként a Zene Rádió Kft., mely a Magyar FM-et működtette eddig a frekvencián, szintén kormányközeli vállalkozás.

Olyannyira, hogy a cég sokáig Andy Vajna kormánybiztoshoz volt köthető, de még jóval Vajna idén januári halála előtt a kft. egy Fidesz-közeli ügyvédhez, dr. Szabó Ivánhoz került. (Szabó a fideszes pécsi önkormányzat jogi képviselőjeként a Pécsi Vízművek visszavételében és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) cégfoglaló akcióiban is részt vett, illetve a BKV-ügyben is szerepet vállalt a botrányt kirobbantó Balogh Zsolt ügyvédjeként.)

A Magyar FM-et működtető kft. 9 hónappal ezelőtt még Retro Rádió néven működtette a rádióját a Budapest 99,5 MHz-en. Akkoriban a kft. neve is Retro Rádió Kft. volt. Ugyanaznap vették fel a Magyar FM nevet, hogy a kft. átpasszolta az eredetileg használt Retro Rádió nevet az akkor induló országos rádiónak, a Bakai Mátyás vezette, azóta már a fideszes médiaholdinghoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Hold Reklám Kft.-nek. (A Hold Reklám Kft. eredetileg POP FM néven nyerte meg az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, de a hatósági szerződés aláírását követően a Médiatanács azonnal hozzájárult a névváltáshoz. Így fordulhatott elő az, hogy egy ingyenesen használt frekvencián felépített márkából országos kereskedelmi rádió lehetett.)

A budapesti 99,5 MHz-es frekvencián korábban Rádió Q néven is működött rádió, itt volt hallható Fiala János műsora is, de a Rádió Q egy idő után elnémult, pontosabban néhány naponta visszakapcsolta az üzemeltetője és konzerv műsorokat adott, hogy a Médiatanács ne tudja elvenni a frekvenciát tőlük. Ezután került az akkoriban éppen Rádió Q Kft. néven működő cég Andy Vajna közelébe.

A közelségről annyit, hogy a budapesti Retro Rádió adása ugyanabból a budapesti helyiségből szólt a Hegyalja útról, ahonnan a Vajnához tartozó Rádió 1 is.

További érdekesség, hogy a frekvenciát most elnyerő vállalkozás, a Média Depo Kft. tulajdonosáé, azaz Szakács Tiboré volt a nyíregyházi Retro Rádió, ám Szakács a védjegyet eladta Andy Vajnának. (A védjegy körül egyébként jogvita van a Sláger FM-et működtető Tematic Media Group céggel, mely magát tartja a Retro Rádió védjegy tulajdonosának, ezért perre vitte az ügyet.)

A nyíregyházi rádiót működtető Center-Rádió Kft. épp azé a Vajna-közeli kft.-é lett, amelyik a budapesti Magyar FM-nek is tulajdonosa.

Szakács más néven rádiózott, mint kellett volna, mégsem járt el ellene a Médiatanács

Szakács egyébként ismert arról, hogy éveken át a hatósági szerződését és a médiatörvényt megszegve működtette a nyíregyházi rádióját, a Médiatanács ezt mégis eltűrte zokszó nélkül neki.

Szakács cége ugyanis nem a hatósági szerződése szerint, Retro FM néven sugárzott, hanem Retro Rádió néven. A médiahatóságot korábban hiába kérdeztem, miért voltak elnézők Szakács Tiborral, és miért nem léptek fel ellene.

A médiahatóság ugyanis erre csak annyit felelt, hogy azért, mert a Médiatanács nem folytatott ellenőrzést a Center Rádió Kft.-vel szemben a névhasználat kapcsán. Hozzátették, a testület és a hatóság saját maga által kezdeményezett ellenőrzési tevékenysége nem korlátlan, hiszen a teljes rádiós kínálat minden adásának monitoringozására a hatóságnak nincs kapacitása. Szakács egyébként még ennyit se válaszolt a neki küldött e-mailjeimre, miért nem tartotta be a hatósági szerződését és miért sugárzott a cége más néven.

Frissítés (21:46)

Cikkünk megjelenése után nem sokkal lecserélték a 99,5 Magyar FM elnevezésű Facebook-oldal profilképét a Best FM logójára, illetve azt tüntetik fel mellette, hogy hamarosan. Az nem világos, hogy ha ez a médiaszolgáltató oldala, honnan is tudná előre, hogy a Médiatanács tagjai engedélyezni fogják a névváltást a City Rádiós névről. A Médiatanács idei valamennyi napirendi pontját végignézve sem látni jelét, hogy névváltást engedélyeztek volna a győztes cégnek. (Küldünk az ügyben kérdést is a médiahatóságnak.)

Ez a több mint 2100 követővel rendelkező Facebook-oldal azonban nem hivatalos, hiába létezik rajta rengeteg Magyar FM-es tartalom és frissítik folyamatosan.

Létezik egy másik, jóval egyszerűbb kivitelezésű oldal is Magyar FM néven, aminek azonban csak mindössze 276 követője van, úgy tudni, valójában ez a hivatalos oldal.

A Best FM-es logó egyébként a magyarfm.eu internetes címen is megjelent, de az internetes végződésre vonatkozó nyilvántartásban (whois) nem lelni nyomát a rádiót működtető cégnek, úgyhogy kérdés, hogy ez tekinthető-e hivatalosnak. Elképzelhető, hogy nem.

A 99,5 Magyar FM nevű Facebook-oldalon már hirdetik is, hogy Best FM névre váltanak. A Facebook-oldal tulajdonosa azonban nagy eséllyel nem maga a rádió.
A 99,5 Magyar FM nevű Facebook-oldalon már hirdetik is, hogy Best FM névre váltanak. A Facebook-oldal tulajdonosa azonban nagy eséllyel nem maga a rádió.

Frissítés II.

A Hold helyett a csillagokig

A Magyar FM megszűnése előtt az utolsó dal a  „A bölcsődtől a sírodig” című szám volt.  Dominik Zsolt műsorvezető azzal búcsúzott a lekapcsolás előtt, hogy a Holdat célozták, de végül a csillagokig jutottak.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások