Balaton, mentőmellény

Néma marad a Rádió 1 a Balatonnál, nem segített a Médiatanács

Ha csak az nem jelent némi segítséget, hogy a Rádió 1 szempontjából igencsak kellemetlen döntést egyébként kihagyták a Médiatanács ülésének múlt heti összefoglalójából.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Úgy tűnik, amióta nem Andy Vajna a Rádió 1 tulajdonosa (azt továbbra sem árulják el, hogy ki van a Rádió 1 központi adását készítő Radio Plus Kft.-t tulajdonló, adóparadicsomi hátterű Cinergi cég mögött), a Médiatanács már nem olyan elnéző a Rádió 1 sokszor hibás pályázataival szemben, mint korábban, amikor például a grémium még attól sem riadt vissza, hogy súlyosan formai hibás Rádió 1-es pályázatot nyilvánítson győztessé például Békéscsabán és Velencén, sőt ha kellett, az ülése napirendi pontjait is módosította az utolsó pillanatban a Rádió 1 érdekében a Médiatanács.

Hogy már nem olyan „jó fej” a Médiatanács a Rádió 1-el szemben, abból most arra is következtethetünk, hogy hiába szeretett volna nagyon visszatérni a Balaton térségébe a Rádió 1  partnercégen keresztül, ez most nem jött össze. A Médiatanács ezúttal nem nézett félre a pályázaton.

Két céggel is pályáztak, mégis néma marad a Tihany 105,7 MHz

Hogy mindent megpróbált a Rádió 1, azt jól mutatja, hogy két, azonos székhelyű és azonos tulajdonosi körhöz (Oxygen Media Group) köthető cég, a győri Rádió 1-et működtető Lajta Rádió Kft. és a a hevesi Rádió 1-et működtető Hello Rádió Kft. is beadott rádiós pályázatot a Tihany FM 105,7 MHz frekvenciára vonatkozóan, ám a Médiatanács végül a múlt héten, május 28-án eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, vagyis a két cégből egyik sem kapta meg a médiaszolgáltatási jogosultságot. Igaz, a győri Lajta Rádió Kft. már az eljárás során visszavonta a pályázatát, hisz nem sok értelme volt beadni a pályázatot, mivel gyakorlatilag ugyanaz a tulajdonosi kör volt mindkét pályázó cég mögött.

A frekvenciáért folyó, ezek után már csak egyetlen cég részvételével zajló „versenyben” a Hello Rádió Kft. pályázatát azonban ezután tartalmilag hibásnak találta a Médiatanács, mely emiatt kizárta a pályázót a pályázati eljárásból. Nem maradt tehát egyetlen versenyző sem, a frekvencia kihasználatlan marad most egy darabig.

Érdekes az is, hogy ezúttal nem alaki, hanem tartalmi hiba okozta a gondot. Ez meglehetősen ritka a Médiatanács praxisában, a testület inkább alaki (formai) hibával szokott pályázókat kizárni.

Érdemes lett volna visszaszerezni a balatoni frekvenciát

Pedig a Rádió 1 sokáig jelen volt a Balatonnál, és a terület kiemelt jelentőségűnek számít a nyári turisztikai csúcsszezonban, amikor sokan töltik a szabadságukat a tó körül. Így azonban most például azok a budapestiek, akik itt töltik majd a szabadságukat, legfeljebb az interneten tudják majd hallgatni a műsort, ami a strandon legfeljebb mobilinternettel lesz lehetséges, illetve a környék más adótornyai felől, földrajzi és légköri viszonyoktól itt-ott átnyúló Rádió 1 rádiójelek megtalálásával lehet még kísérletezni, ha valakinek van egy jobb antennája, és van ehhez kedve.

A Rádió 1 kálváriája egyébként a Balaton körül már akkor elkezdődött, amikor a Médiatanács tavaly nem hosszabbította meg a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-vel partnerségben működő Life Essence Kft. médiaszolgáltatási jogosultságát ugyanerre a tihanyi 105,7 MHz-es frekvenciára. A Life Essence Kft. ezután bírósághoz fordult jogorvoslatért, de hiába, mert a bíróság is azt mondta ki, hogy a Médiatanács jogszerűen járt el, amikor nem hosszabbította meg a kft. jogosultságát.

A Médiatanáccsal tavaly pereskedő Life Essence Kft.-nek egyébként ugyanaz a cég tulajdonosa, amelyik a pályázatból most végül alaki hibával kizárt Hello Rádió Kft.-nek.

Rádió 1, Balázsék, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Jadi. Fotó: Rádió 1
Sebestyén Balázsékat legfeljebb mobiltelefonnal hallgathatják a strandon. Fotó: Rádió 1

A Médiatanács ülésének összefoglalójából kihagyták a döntést

Érdekességként tesszük hozzá hogy a Médiatanács múlt heti üléséről kiadott összefoglalójából a tihanyi frekvenciával kapcsolatos, a pályázatot eredménytelennek nyilvánító döntést kihagyták. Ebből úgy tűnik, a grémium már maga is kínosnak találja ezt az egész cirkuszt, ami a Balatonnál folyik.

Az NMHH egyébként mostanában a kínosabb döntéseinek egy részét egész egyszerűen kihagyja a sajtó számára átadott összefoglalókból, arra hivatkozva, hogy a jegyzőkönyvet majd utólag felteszik, illetve a sajtóanyag csak válogatást tartalmaz. Azonban a jegyzőkönyv feltöltése, mint jelen esetben is történt, sokszor késik.

Sikertelen lett a sátoraljaújhelyi rádiós frekvenciapályázat is

Az NMHH honlapjára rálépve egyébként az is kideríthető, hogy nemrég egy másik frekvenciapályázata is eredménytelenül zárt, bár ezt máshol egyelőre szintén nem kommunikálta a testület.

A Sátoraljaújhely és Sárospatak önkormányzatainak tulajdonában lévő Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatát ugyanis formai hibákra hivatkozva ugyancsak érvénytelenítette a Médiatanács.

Mivel az önkormányzati nonprofit cég egyedül pályázott a Sátoraljaújhely FM 104,9 MHz-re, így a hullámsáv kihasználatlan marad.

A Rádió 1-el függ össze az a tegnapi írásunk, mely szerint a budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. bírságot is kockáztatva nem tette közzé a pénzügyi helyzetét bemutató éves beszámolóját, ahogyan erre egyébként törvény kötelezte volna.

Egy másik mai hír, hogy milliós bírságot kap a Rádió 1 Sebestyén Balázsék miatt.

Borító: Nem dobott mentőmellényt a Médiatanács a Rádió 1-nek a Balatonnál. Fotó: Nikolett Szabo / Unsplash
Szóljon hozzá!