fbpx
Balaton, mentőmellény

Néma marad a Rádió 1 a Balatonnál, nem segített a Médiatanács

Ha csak az nem jelent némi segítséget, hogy a Rádió 1 szempontjából igencsak kellemetlen döntést egyébként kihagyták a Médiatanács ülésének múlt heti összefoglalójából.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Úgy tűnik, amióta nem Andy Vajna a Rádió 1 tulajdonosa (azt továbbra sem árulják el, hogy ki van a Rádió 1 központi adását készítő Radio Plus Kft.-t tulajdonló, adóparadicsomi hátterű Cinergi cég mögött), a Médiatanács már nem olyan elnéző a Rádió 1 sokszor hibás pályázataival szemben, mint korábban, amikor például a grémium még attól sem riadt vissza, hogy súlyosan formai hibás Rádió 1-es pályázatot nyilvánítson győztessé például Békéscsabán és Velencén, sőt ha kellett, az ülése napirendi pontjait is módosította az utolsó pillanatban a Rádió 1 érdekében a Médiatanács.

Hogy már nem olyan „jó fej” a Médiatanács a Rádió 1-el szemben, abból most arra is következtethetünk, hogy hiába szeretett volna nagyon visszatérni a Balaton térségébe a Rádió 1  partnercégen keresztül, ez most nem jött össze. A Médiatanács ezúttal nem nézett félre a pályázaton.

Két céggel is pályáztak, mégis néma marad a Tihany 105,7 MHz

Hogy mindent megpróbált a Rádió 1, azt jól mutatja, hogy két, azonos székhelyű és azonos tulajdonosi körhöz (Oxygen Media Group) köthető cég, a győri Rádió 1-et működtető Lajta Rádió Kft. és a a hevesi Rádió 1-et működtető Hello Rádió Kft. is beadott rádiós pályázatot a Tihany FM 105,7 MHz frekvenciára vonatkozóan, ám a Médiatanács végül a múlt héten, május 28-án eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, vagyis a két cégből egyik sem kapta meg a médiaszolgáltatási jogosultságot. Igaz, a győri Lajta Rádió Kft. már az eljárás során visszavonta a pályázatát, hisz nem sok értelme volt beadni a pályázatot, mivel gyakorlatilag ugyanaz a tulajdonosi kör volt mindkét pályázó cég mögött.

A frekvenciáért folyó, ezek után már csak egyetlen cég részvételével zajló „versenyben” a Hello Rádió Kft. pályázatát azonban ezután tartalmilag hibásnak találta a Médiatanács, mely emiatt kizárta a pályázót a pályázati eljárásból. Nem maradt tehát egyetlen versenyző sem, a frekvencia kihasználatlan marad most egy darabig.

Érdekes az is, hogy ezúttal nem alaki, hanem tartalmi hiba okozta a gondot. Ez meglehetősen ritka a Médiatanács praxisában, a testület inkább alaki (formai) hibával szokott pályázókat kizárni.

Érdemes lett volna visszaszerezni a balatoni frekvenciát

Pedig a Rádió 1 sokáig jelen volt a Balatonnál, és a terület kiemelt jelentőségűnek számít a nyári turisztikai csúcsszezonban, amikor sokan töltik a szabadságukat a tó körül. Így azonban most például azok a budapestiek, akik itt töltik majd a szabadságukat, legfeljebb az interneten tudják majd hallgatni a műsort, ami a strandon legfeljebb mobilinternettel lesz lehetséges, illetve a környék más adótornyai felől, földrajzi és légköri viszonyoktól itt-ott átnyúló Rádió 1 rádiójelek megtalálásával lehet még kísérletezni, ha valakinek van egy jobb antennája, és van ehhez kedve.

A Rádió 1 kálváriája egyébként a Balaton körül már akkor elkezdődött, amikor a Médiatanács tavaly nem hosszabbította meg a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-vel partnerségben működő Life Essence Kft. médiaszolgáltatási jogosultságát ugyanerre a tihanyi 105,7 MHz-es frekvenciára. A Life Essence Kft. ezután bírósághoz fordult jogorvoslatért, de hiába, mert a bíróság is azt mondta ki, hogy a Médiatanács jogszerűen járt el, amikor nem hosszabbította meg a kft. jogosultságát.

A Médiatanáccsal tavaly pereskedő Life Essence Kft.-nek egyébként ugyanaz a cég tulajdonosa, amelyik a pályázatból most végül alaki hibával kizárt Hello Rádió Kft.-nek.

Rádió 1, Balázsék, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Jadi. Fotó: Rádió 1
Sebestyén Balázsékat legfeljebb mobiltelefonnal hallgathatják a strandon. Fotó: Rádió 1

A Médiatanács ülésének összefoglalójából kihagyták a döntést

Érdekességként tesszük hozzá hogy a Médiatanács múlt heti üléséről kiadott összefoglalójából a tihanyi frekvenciával kapcsolatos, a pályázatot eredménytelennek nyilvánító döntést kihagyták. Ebből úgy tűnik, a grémium már maga is kínosnak találja ezt az egész cirkuszt, ami a Balatonnál folyik.

Az NMHH egyébként mostanában a kínosabb döntéseinek egy részét egész egyszerűen kihagyja a sajtó számára átadott összefoglalókból, arra hivatkozva, hogy a jegyzőkönyvet majd utólag felteszik, illetve a sajtóanyag csak válogatást tartalmaz. Azonban a jegyzőkönyv feltöltése, mint jelen esetben is történt, sokszor késik.

Sikertelen lett a sátoraljaújhelyi rádiós frekvenciapályázat is

Az NMHH honlapjára rálépve egyébként az is kideríthető, hogy nemrég egy másik frekvenciapályázata is eredménytelenül zárt, bár ezt máshol egyelőre szintén nem kommunikálta a testület.

A Sátoraljaújhely és Sárospatak önkormányzatainak tulajdonában lévő Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatát ugyanis formai hibákra hivatkozva ugyancsak érvénytelenítette a Médiatanács.

Mivel az önkormányzati nonprofit cég egyedül pályázott a Sátoraljaújhely FM 104,9 MHz-re, így a hullámsáv kihasználatlan marad.

A Rádió 1-el függ össze az a tegnapi írásunk, mely szerint a budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. bírságot is kockáztatva nem tette közzé a pénzügyi helyzetét bemutató éves beszámolóját, ahogyan erre egyébként törvény kötelezte volna.

Egy másik mai hír, hogy milliós bírságot kap a Rádió 1 Sebestyén Balázsék miatt.

Borító: Nem dobott mentőmellényt a Médiatanács a Rádió 1-nek a Balatonnál. Fotó: Nikolett Szabo / Unsplash
Szóljon hozzá!