fbpx
Óra az NMHH tárgyalótermében. Az NMHH ennek a fotónak az elkészítését is megakadályozta volna. Fotó: Szalay Dániel, Media1

A Rádió 88 rádiósait az NMHH újabb kétértelmű válasszal tartja bizonytalanságban

Szeged leghallgatottabb helyi rádiója, a 29 éve működő Rádió 88 fennmaradása múlik azon, visszarendelik-e az egyébként szeptember 3-ig ülésezési szünetet tartó Médiatanács tagjait a szabadságukról. A Media1 pénteken végül választ kapott a médiahatóságtól, összehívják-e a testület rendkívüli ülését. A válasz meglehetősen kétértelmű.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról a Media1 július elején elsőként, majd azóta az ügy fejleményei kapcsán többször is beszámolt, egyre kétségesebb, folytathatja-e 29 éve tartó működését Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi adója, Szeged és térségének leghallgatottabb helyi rádiója, a Rádió 88.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ugyanis a jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva, nem bírálta el a médiatörvény szerinti határidőig a Rádió 88 Szeged FM 95,4 MHz-re vonatkozó médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét, így sem engedélyező, sem elutasító határozat nem született, a médiaszolgáltató tehát nem tudja, folytathatja-e működését szeptembertől, vagy be kell-e szüntetni az adást.

Augusztus 31-én a magyar tulajdonban lévő médiaszolgáltató rádióengedélye lejár, a Médiatanács pedig a napokban, július 24-től szeptember 3-ig elvonult tanácskozási szünetre anélkül, hogy bármiféle döntést hozott volna. Pedig a döntést már június végéig meg kellett volna hozni.

A Médiatanács a törvény adta feladat teljesítése nélkül elvonult pihenni

Vagyis míg a Médiatanács tagjai, köztük a Fidesz javaslatára az NMHH élén immáron évi bruttó 48 millió forint fizetésre jogosulttá vált Karas Monika elnök talán épp valamelyik tengerpartján sütkérezve kipiheni az év során felgyülemlett fáradtságot, Szeged rádiósai és a Rádió 88 rajongói még most is azon izgulhatnak, esetleg visszarendelik-e a mulasztásban lévő Médiatanács tagjait, ha már június végéig, a törvény szerinti határidőig nem hozott döntést a grémium az ügyben, sőt Karas Monika döntése miatt még napirendre sem került a téma.

A szegedi rádiósok most abban próbálnak reménykedni, hogy bár a Rádió 88 rádióengedélye augusztus 31-én lejár, addig még valamelyik héten sor kerül egy rendkívüli ülésre, ahol meghozzák a velük kapcsolatos, reményeik szerint pozitív döntést.

Lesz-e rendkívüli médiatanácsi ülés?

A Media1 még csütörtökön megkérdezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, tervezi-e a Médiatanács, hogy rendkívüli ülést tart a szeptember 3-ig tartó tanácskozási szünet ellenére.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságától pénteken délelőtt érkezett válasz azonban valójában nyitva hagyja a kérdést. Az NMHH szó szerint a következő három mondatos választ adta a kérdéseinkre:

„A Médiatanács arról döntött, hogy 2019. július 24-e és szeptember 3-a között tanácskozási szünetet tart. Természetesen, ha indokolt, a tanács tarthat rendkívüli ülést, erre az ügyrendjének 5.1 pontja lehetőséget ad. A rendkívüli ülés napirendi javaslatát – csakúgy, mint a rendes ülés napirendi javaslatát – az ügyrend 4.2 pontja alapján a hatóság az ülés megkezdéséig a honlapján közzéteszi.”

Valaki megvette volna a Rádió 88-at

A Media1 több, egymástól független iparági forrásból is hallotta azt az információt, hogy még tavaly Fidesz-közelből megpróbálták megszerezni a tulajdonos Tóth Gézától a rádiót, hogy azt már a közelgő önkormányzati választás előtt a Fidesz-propaganda szolgálatába állítsák. Forrásaink tudomása szerint azonban nem született meg az egyezség.

Egyesek azt feltételezik, hogy összefüggés lehet a létre nem jött adás-vétel és aközött, hogy a Médiatanács nem hozott döntést a rádiós frekvencia használatának ügyében. A feltételezés szerint, ha Tóth hajlandó lenne átadni a rádióját, a tanács még akár az utolsó pillanatokban is úgy dönthet, hogy meghosszabbítja a médiaszolgáltató jogosultságát.

Sem a rádió tulajdonosa, sem az NMHH nem beszél

Hogy mi igaz a szárnyra kapott feltelezésekből, azt azonban nem tudni, ugyanis a Media1 július elején és tegnap is hiába kereste Tóth Gézát a Rádió 88 ügyében, a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni. Tóth Géza a rádió médiapartnerének oldalán, a szegedma.hu internetes oldalon július elején próbálta nyugtatni a rádióért aggódókat, de azóta nyilvánosan nem szólalt meg az ügyben.

Az NMHH-nál sem válaszolnak arra, hogy miért nem döntöttek legkésőbb a jogszabály szerinti június végi határidőig a Rádió 88 hosszú hónapok óta a testület előtt lévő beadványa ügyében. A médiahatóság mindössze annyit közölt a Media1 kérdésére, nem reagálhat, egy meg nem hozott médiatanácsi döntésről nem kommunikálhat. (Vagyis az NMHH arra hivatkozva nem mondja el, miért nem tartja be a jogszabályt és miért nem hozott meg akár egy elutasító vagy engedélyező döntést, mert nem döntött, vagyis a hatóság meg sem próbált érvelni a késlekedése mellett.)

Frissítés 16:25

A Media1 nem hivatalos, de több belső forrás által is megerősített információja szerint a mai napon rendkívüli stábértekezleten közölték a Rádió88 munkatársaival: felbontják szerződéseiket, a Rádió88 augusztus 31-én beszünteti adását ellehetetlenülés miatt. 30 ember veszíti el állását.

Frissítés 2019.07.28.

Megszólalt Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója a rádió körüli helyzet kapcsán. A rádiós megszólalásáról külön cikkben számoltunk be, elérhető ide kattintva.

A Rádió 88 ügyében született korábbi írásainkat ide kattintva érhetik el. További rádiós híreket találnak olvasóink a Media1 rádió rovatában.

Borítókép: Óra az NMHH tárgyalótermében. Ha a Médiatanács nem tart rendkívüli ülést, lehet, hogy meg vannak számlálva a Rádió 88 percei. Fotó: Szalay Dániel, Media 1
Szóljon hozzá!