Rádió 88, Szeged

A Rádió 88 is Fidesz-közelbe kerülhet?

Állítólag a helyi Fidesz, ezen belül a Szegeden újabban különösen aktív Kubatov Gábor pártigazgatóhoz köthető erők próbálják a Médiatanács által szorongatott helyi rádiót megszerezni a tulajdonostól, a korábban egy NER-lovaggal és Lázár államtitkárával is együtt dolgozó Tóth Gézától.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Media1 elsőként még július elején beszámolt, teljesen bizonytalanná vált a szegedi Rádió 88, Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádiójának jövője. Ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, szembe menve a Médiatörvény vonatkozó előírásával, nem bírálta el a médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására hónapokkal korábban beadott kérelmét az erre a törvény szerint rendelkezésre álló határidőig, sőt a testület azóta elvonult több mint egy hónapos, szeptember 3-ig tartó nyári szabadságára, miközben a rádió eddigi médiaszolgáltatási jogosultsága augusztus 31-én lejár.

30 rádiós család izgulhat

A rádió tulajdonosa, Tóth Géza (teljes nevén Tóth-Harasztos Géza), július 26-án már jelezte is a Rádió 88 körülbelül harminc munkatársának, hogy kénytelen elbocsátani őket. Igaz, a Media1 úgy tudja, Tóth hagyott azért egy opciót a felmondás során arra az esetre, ha a Médiatanács mégis pozitívan bírálná el a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmet, és emiatt nem kellene lekapcsolni az adást augusztus 31-én. Ebben az esetben a rádió továbbra is várná dolgozni a munkatársakat szeptemberben is.

Úgy tudjuk, a rádió munkatársai közül még mindig vannak, akik reménykednek, hátha a Médiatanács esetleg az utolsó pillanatban rendkívüli ülést tart legkésőbb a jövő hét első felében a Rádió 88 érdekében, ennek azonban egyelőre semmi jele nem látszik. Az NMHH pedig kétértelmű választ adott a Media1 érdeklődésére, tart-e a testület rendkívüli ülést addig.

Ha dönt is a Médiatanács augusztusban, az a határozat már határidőn túli

Ráadásul ha a Médiatanács meg is hozná végül a döntését a szegedi FM 95,4 MHz kapcsán, az a határozat már jogilag ugyancsak aggályos lesz, ugyanis erre a Médiatörvény alapján legkésőbb a médiavállalat médiaszolgáltatási jogosultságának lejárta (jelen esetben augusztus 31.) előtt 2 hónappal, azaz június végéig lett volna lehetősége a testületnek.

A törvény ugyanis úgy fogalmaz: „A Médiatanács a jogosultság megújításáról a jogosultság lejárta előtt legkorábban 4 hónappal, legkésőbb 2 hónappal dönt.”

A törvény szövegéből azonban aligha indulhatunk ki egy olyan Médiatanács esetében, mely jól láthatóan nagy ívben tesz a jogszabályokra.

A tulajdonos hallgat

Érdekesség, hogy Tóth Gézát hiába kereste a Media1 több alkalommal, minden esetben azt mondta, nem kíván nyilatkozni. Egyedül a kormányközeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó szegedma.hun, a Rádió 88 médiapartnerének oldalán nyilvánult meg, de ott is csak egy közleményt adott ki arról, hogy köszöni az aggódást a rádióért, de arra kérte a rádió megmentése érdekében utcai demonstrációt szervező pártokat (ez akkor a Jobbik volt), hogy ne sajátítsák ki a rádió ügyét.

A Jobbik által szervezett demonstráció ezek után elmaradt, de a rádió hallgatói közül sokan egy Facebook-csoportot hoztak létre, ahol pillanatok alatt több mint tízezer hallgató gyűlt össze a Rádió 88 megszűnése ellen online tiltakozva. A csoportban később Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója nyilvánult meg a rádió részéről, Tóth Géza, a tulajdonos nem.

Nacsa Norbert, a szegedi Rádió 88 programigazgatója
Nacsa Norbert, a szegedi Rádió 88 programigazgatója. fotó: radio88.hu

Az NMHH-nál tiltakoznak a hallgatók, a politikusok egy része is kiállt a rádióért

Többen a hallgatók közül az NMHH-nak tiltakozó írást is eljuttattak a Rádió 88 megmentése érdekében, de a testületet láthatóan ez egyelőre nem hatotta meg.

A hallgatókon kívül több szegedi polgármesterjelölt is kiállt a rádióért, az Országszerte Átlátszó felidézte, hogy tiltakozott Szabó Bálint, és a jobbikos Tóth Péter is (ő szervezte volna a Tóth Géza kérésére lefújt tüntetést), és Botka László szocialista polgármester is egy posztot tett közzé, melyben azt írta, hogy a „Fidesz tönkreteszi Szeged kedvenc rádióját is. Szégyelljék magukat!” 

Ugyanakkor az egyébként Szeged gazdaságáért aggódó, Fidesz-támogatta Nemesi Pál polgármester-jelölt eddig hallgatott, és az Átlátszó blogjának sem válaszolt a kérdéseire.

Így a Rádió 88 egyelőre teljesen bizonytalanságban kénytelen működni, mivel csak reménykedni próbálnak a munkatársak, hogy az utolsó pillanatban esetleg összeül érdekükben a grémium.

Fidesz-közeli emberek elvitték volna a szegedi 95,4 MHz-et

A Media1 júliusban beszámolt arról is, hogy eljutottak hozzá olyan információk, hogy vételi ajánlat érkezett a rádióra még korábban, de Tóth Gézával nem tudtak megegyezni a vételáron.

Ezt a szálat viszi tovább az Országszerte Átlátszó, melynek szerzője egy mai írásában azt állítja, hogy az ügy mögött az állhat, hogy a Rádió 88-at a helyi Fidesz, ezen belül a Szegeden újabban különösen aktív Kubatov Gábor pártigazgatóhoz köthető erők próbálják megszerezni.

Az oldal megemlítette, hogy a Rádió 88 az elmúlt időszakban saját helyi, szegedi híreket szolgáltatott, és azok alapján a rádió nem volt egyértelműen besorolható sem kormányoldalra, sem ellenzékire.

A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden
A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden. Fotó: Google Utcakép

Tóth Géza, a tulajdonos kapcsolatai a NER-rel

Az Átlátszó blogja ugyanakkor azt is felidézte, hogy Tóth Géza, a rádió tulajdonosa korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökség államtitkárával, Csepreghy Nándorral is együtt dolgozott, sőt Csepreghy és Tóth között cégkapcsolat is fellelhető, mindketten érdekeltek (vagy azok voltak) egy szegedi autós vállalkozásban, emellett Csepreghy és Tóth 2014-ben a Rádió 88 színeiben indult a 7. Balaton Classic Ramada Grand Prix-n, az egyik legnagyobb hazai oldtimer találkozón.

Nem mellékesen arról a Csepreghy Nándorról van szó, aki tavaly többek között Rákay Philippel együtt vette meg a hódmezővásárhelyi Rádió 7-et.

A blog felidézte azt is, amikor Tóth Géza 2016-ban a kormányközeli KOD Mediánál a  helyi rádiós hálózat operatív vezetője lett. Ekkoriban a cég portfóliójába tartozott közel 60 regionális rádióadó, továbbá az MTVA által üzemeltetett Petőfi, Kossuth, Dankó és Bartók Rádió reklámidejét is a KOD Media árulta. A KOD tulajdonosa volt a Rogán Antal lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba, az állami hirdetések egyik nagy haszonélvezője, akit a blog NER-lovagként aposztrofál.

A Fidesz már korábban is próbálkozott

Az Országszerte Átlátszó írt arról is, hogy egyébként nem új dolog, hogy a Fidesz szeretné köreiben tudni a Rádió 88-at, illetve annak frekvenciáját, az FM 95,4 MHz-et. 2012-ben ugyanis a Rádió 88 Kft.-n kívül három másik pályázó is jelentkezett a Rádió 88 által használt frekvenciára: a Leonardo Kft. – hozzájuk tartozott akkor a szegedma.hu hírportál, a Telin Televízió és a Déli Szó –, egy Mészáros Máté nevű szegedi, de Budapesten élő magánszemély, illetve egy szegedi oktatási betéti társaság, a KLEIÓ Bt.

Az Országszerte blog szerint az is lehet, hogy ha a Médiatanács mégis engedélyezi a hosszabbítást a Rádió 88-nak, akkor azt az új médiatörvényre hivatkozva már megpróbálják nem 5, hanem 7 évre odaadni.

A Rádió 88 1990 óta üzemel, épp a napokban ünnepelte fennállásának 29. évfordulóját.

A Rádió 88-ról megjelent korábbi írásainkat ide kattintva érhetik el.

Frissítés

Egy nappal a fentiek után megszólalt Tóth-Harasztos Géza, a rádió tulajdonosa, aki egy közleményt tett közzé. A Rádió 88 tulajdonosának közleményéről egy külön hírben számoltunk be.

 

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában. A rovat legfrissebb hírei között olvashatnak arról, hogy Lotfi Begi ezentúl minden hétköznap jelentkezik a Rádió 1-en, illetve beszámoltunk arról is, hogy Zalaegerszegen, ahol egyetlen kormánykritikus rádió sincs az FM-sávon, megjelent egy újabb kormányközeli rádió, a Best FM.

Szóljon hozzá!