Rádió 1

Visszatáncol a Rádió 1 Győrben

Sokat sejtető válasz jött a médiahatóságtól arra a kérdésre, hogy hogyhogy nem lépett fel amiatt, hogy Győrben a Rádió 1 szól a 103,1 MHz-en, holott azon a frekvencián több mint egy hete helyi rádióadásnak kellene lennie, míg a 96,4 MHz-en már szólnia kellene a Rádió 1-nek, de a frekvencia mégis néma maradt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Korábban a Media1-en részletesen is írtunk már arról, milyen különös helyzet alakult ki a győri éterben. A Rádió 1 a Lajta Rádió Kft. közvetítésével Győrben az FM 103,1 MHz-en volt fogható, ám a helyi médiaszolgáltató és a Rádió 1 központi cége, a Radio Plus Kft. közösen arra kérte a Médiatanácsot, hadd csatlakozzon ki a Lajta Rádió Kft. rádiója a Rádió 1 hálózatból, és hadd használhassa a frekvenciát tovább helyi rádióként, azon 24 órás helyi adást készítve. (Az iparágban sokan arra számítottak, hogy a Best FM-et indítanák el a frekvencián, ezért válnak le a Rádió 1-ről.)

A Médiatanács ezek után még július 23-án, az egy hónapos szabadsága előtti utolsó ülésén határozatot is hozott arról, hogy 24 órás helyi adás legyen az említett győri frekvencián, a grémium erről szóló határozata alapján augusztus 22. óta teljesülnie kellene a helyi adásra vonatkozó vállalásnak.

Csakhogy mint megírtuk, a médiaszolgáltató nem tett eleget a Médiatanács határozatának. Az említett 103,1 MHz-es győri frekvencián 8 napja illegálisan hálózatba kapcsolódva jelenleg is a Rádió 1 központi adása fogható.

A másik frekvencián már szólnia kellene a Rádió 1-nek, de ott meg nem indult el

A történet másik szála, hogy a Rádió 1 egyik vezetőjének tulajdonába került Fehérvár Rádió Kft. a győri FM 96,4 MHz-en augusztus 23., azaz múlt péntek óta köteles lenne médiaszolgáltatást nyújtani a Rádió 1 központjával hálózatba kapcsolódva. Erről szintén a Médiatanács július 23-i ülésén született döntés.

A frekvencia azonban az augusztus 23. óta eltelt egy hét ellenére is néma, azon semmiféle rádió nem fogható, amit győri olvasóink és segítőink közül többen is megerősítettek.

Többszörös jogsértés

Mindez azt jelenti, hogy a Lajta Rádió Kft. esetében felmerül, hogy megsérti a Médiatanács azon határozatát, mely szerint már helyi rádiós adást kellene készítenie. Mivel a médiatanácsi engedély nélküli hálózatba kapcsolódás a Médiatanács eddigi eljárási gyakorlata szerint súlyos jogsértésnek minősül, a kft.-t szankcionálnia kellene a testületnek. A Fehérvár Rádió Kft. is mulaszt, amikor az erre irányuló médiatanácsi döntés ellenére nem sugároz a 96,4 MHz-en.

Ez alapján még múlt héten, vasárnap a Media1 kérdést küldött a médiahatóságnak, tervezi-e, hogy fellép a médiaszolgáltatókkal szemben, hiszen a hatóság feladata lenne, hogy betartassa a saját határozatait. A hatóság erre szolgáló elektronikus felületén panaszt is benyújtottam, hogy első kézből származó információim legyenek arról, hogy a médiahatóság betartatja-e a médiatörvényt és a saját július 23-i határozatait, vagy szemet huny a történtek felett.

Hogyhogy nem lép az NMHH?

Ezek után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága arra a múlt vasárnapi kérdésre, hogy a hatóság fellép-e az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt, továbbá amiatt, hogy nem szól adás a másik frekvencián, tegnap azt közölte az NMHH a Media1 érdeklődésére:

„Az érintettek levélben tájékoztatták a Médiatanácsot a szándékukról, és annak megfelelően beadványokat terjesztettek elő. A beadványokat a tanács jelenleg vizsgálja, azokról a közeljövőben fog döntést hozni”.

Az NMHH hozzátette, mivel az eljárás még folyamatban van, annak részleteiről a hatóság harmadik személynek nem ad tájékoztatást.

Ezért furcsa a válasz

A médiahatóságtól kapott válasz furcsasága, hogy ezek szerint a médiahatóság azért nem lép fel az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás, a jogszerűtlen működés ügyében, mert a Médiatanácsot az érintették levélben tájékoztatták arról (ki tudja mikor, hisz ez nem derül ki a válaszból), hogy nem szándékoznak a Médiatanács július 23-i, a hálózatból történő kikapcsolódásra vonatkozó határozatát betartani. Holott egyébként korábban a médiaszolgáltató még maga kérte a júliusi határozatot is.

Ilyen persze előfordulhat, hogy valaki kéri, hogy ki szeretne csatlakozni egy hálózatból, de aztán valami miatt visszavonja a kérelmét, mielőtt döntés születik. De ha a döntés már megszületett, legfeljebb egy újabb, hálózatba kapcsolódási kérelem pozitív elbírálása után szólhatna ismét hálózatba kapcsolódva az adás. Azonban a Médiatanács nem hozott a korábbi döntését megváltoztató újabb döntést, amivel engedélyezte volna, hogy a Lajta Rádió Kft. újra a Rádió 1 hálózathoz kapcsolódjon, a 103,1 MHz-re ne készüljön helyi adás.

Mi lesz most az üresen maradt frekvenciával?

Az NMHH-t egyébként megkérdeztük arról is, hogy a némán maradt győri 96,4 MHz-es frekvenciával mi a terve ezek után a Médiatanácsnak, kiírnak-e rá új pályázatot, de az NMHH erre egyetlen szót sem fecsérelt a válaszban.

A Media1 természetesen kereste a Rádió 1-et is, de a sajtókapcsolati munkatárs e-mail címére múlt vasárnap küldött kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem költözött át a Rádió 1 arra a frekvenciára, ahová a Rádió 1 kérelmére megszületett júliusi médiatanácsi döntés alapján kellett volna.

Szóljon hozzá!