fbpx
Császár Attila a HírTv egyik adásában korábban

Bayer Zsolt és Huth Gergely után „Jótollú” lett Császár Attila is – a kormányközeli Nézőpont Intézet szerint is előnyben részesíti a kormányt a közmédia, de szerintük ez így van rendjén

A Sajtószabadság Magyarországon 2023 elnevezésű, kormányközelből megrendezett médiakonferencián ötödik alkalommal adták át az úgynevezett Jótollú magyar újságíró díjat, amit idén Császár Attila, az MTVA riportere kapott, aki nemrég lehazaárulózta az ellenzék egyik politikusát egy sajtótájékoztatón. A konferencián felszólaló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint Magyarországon az egyik legtisztább szabályozási rendszer van a médiában, míg a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője a közmédia működését elemezte.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ csütörtöki budapesti rendezvényén, a Sajtószabadság Magyarországon 2023 című konferencián, hogy

„Nyugat-Európában nem független a sajtó, politikai fegyverré akarják tenni, sőt részben már akként is működik”.

Így működik a sajtó Nyugaton az államtitkár szerint

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára  arról beszélt, hogy Nyugat-Európában – például Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban vagy Svédországban – a kormányok sajtónyomás alatt, a „hatalmi ágként” működő média nyomása alatt vannak.

Habár nyugaton erre azt mondják, hogy független sajtó, valójában ez a sajtó csak a közvéleménytől független, ugyanis ott a sajtó és a politika nem azt képviselik, amit az emberek szeretnének, amit a közvélemény valójában gondol, hanem az „odaáramló pénzeket”, amelyekért valamilyen politikai beavatkozást várnak el – mondta a politikus.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, ezek a nyugati médiumok nagy jelszavak, témák mögé bújnak, valójában azonban nem akarnak az adott témával foglalkozni, mert nem a tartalom, hanem a politikai eszköz a fontos, amelynek érdekében a témát és a sajtót használják.

Ellenben Magyarországon

Magyarországon az egyik legtisztább szabályozási rendszer van Európában, ezt azonban egyetlen nyugati médium sem fogja elismerni, hiába bizonygatják nekik – jelentette ki az államtitkár.

Kovács Zoltán államtitkár a bezárt Népszabadsággal a háta mögött adott interjút a Deutsche Wellének

Boros Bánk Levente, a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, a Médiapiac nevű lap tulajdonosa azt hangsúlyozta a konferencián, hogy Magyarországon

„technikailag, jogilag és tartalmában is sajtószabadság van”.

Elbocsátotta a Médiapiac teljes szerkesztőségét a kormánypárti új tulajdonos, Boros Bánk Levente

Ezt az állítást tíz állítással igyekezett alátámasztani, idézve az intézet Növekvő sokszínűség – 10 tény a magyar médiáról című tanulmányának megállapításait. Azt állíŧotta, hogy szerinte Magyarországon valamennyi hírforráshoz bárki könnyen hozzáférhet és politikai egyensúly van a médiapiacon,

ugyanannyian fogyasztják a kormánybarát és a kormánykritikus sajtót

– folytatta, hozzátéve: a médiumok döntően magyar tulajdonban vannak, igaz, a kormánykritikus médiumok körében szerinte erősödik a külföldi befolyás. Állította azt is, hogy a 2010-es kormányváltás óta növekszik a kormánykritikus médiumok súlya, a számuk 34-ről 52-re emelkedett 2010 óta.

Boros Bánk Levente kiemelte továbbá, hogy

a magyarországi újságírók tabuk nélkül, bármilyen témában és bárkiről szabadon írhatnak, a magyar médiahatóság függetlensége pedig az uniós gyakorlathoz képest is erős.

Tiltás alá került Szakács Árpád kormánypárti főszerkesztő cikke az egyik fideszes nagykutya „durva liberális vircsaftjáról”

Utolsó pillanatban kivetetett a Kossuth Rádió csatornaigazgatója egy Győrffy Miklósról szóló beszélgetést a Gondolat-jel című műsorból és az azóta sem került adásba

Beszámolt arról is, hogy szerinte a kormányzati tájékoztatás és a közérdekű adatokhoz hozzáférés az uniós tagállamok gyakorlatával összhangban működik Magyarországon, a kormányzat teljesen transzparens módon tevékenykedik, a közmédia pedig – mondta – több uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is az aktuális kormányt részesíti előnyben. Utóbbi megállapítással kapcsolatban emlékeztetett az Alkotmánybíróság vonatkozó, 2021-es határozatára, amely kimondta, hogy a közmédia teljesíti a kiegyensúlyozott tájékoztatás kritériumát.

Szívet rajzolt a köztévé Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin köré

Adott a hozzáférés

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon valamennyi hírforráshoz bárki könnyen hozzáférhet, azaz a technikai lehetősége adott annak, hogy a polgárok elérjék a médiumokat. Ráadásul – tette hozzá – a hozzáférés a hírforrásokhoz jobb az európai uniós átlagnál.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszédet mond a Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzés bemutatóján Budapesten 2023. március 9-én.
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszédet mond a Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzés bemutatóján Budapesten 2023. március 9-én. MTI/Illyés Tibor

A szakértő ismertetett egy közvélemény-kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogy egy adott országban minden információt megkaphat-e a polgár a saját országa médiájától. A kérdésre a magyarok 45 százaléka válaszolt igennel (hasonlóan a románokhoz, az osztrákokhoz és a lengyelekhez), ez pedig a „média minőségének a bizonyítéka” – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel.

Kitért arra is, hogy felmérések szerint a lakosság 80 százaléka rendszeresen néz televíziót, 75 százaléka rendszeresen internetezik, 43 százaléka rádiózik és 19,5 százaléka olvas nyomtatott sajtót. A televíziós piacon adott a lehetőség 16 csatorna ingyenes hozzáféréséhez, tehát anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek van lehetősége a különböző tévécsatornák híradóinak megtekintéséhez, a háztartások 83 százaléka pedig rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, és ez magasabb, mint az uniós átlag – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Csak 20 százalékot érdekel, hogy mit mond a másik oldal

A Nézőpont Intézet vezetője annak bizonyítékaként, hogy Magyarországon politikai egyensúly van a médiapiacon, szintén egy felmérés eredményeit ismertette. Ennek alapján a felnőtt magyar lakosság 91 százaléka fogyaszt valamilyen médiatartalmat, 20 százaléka pedig egyaránt néz, olvas vagy hallgat kormánybarát, kormánykritikus és közszolgálati tartalmakat.

Kormánybarát médiumot a teljes felnőtt népesség 75,5 százaléka szokott nézni/hallgatni/olvasni, kormánykritikust pedig 80 százaléka. Kizárólag kormánybarát médiát 6,2 százaléka, csak kormánykritikust pedig 14 százaléka – ismertette.

Erős a médiaipar, stabil és nagy a jólét

Kohut Balázs, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője előadásában arról beszélt, hogy a médiumok számára adott a lehetőség a profitszerzésre, és ezzel az elmúlt években élni is tudtak, szerinte ráadásul korántsem csak a kormánnyal szimpatizáló cégek.

Magyarországon a kormánykritikus médiumok is nyereségesek – jelentette ki, hozzátéve: 2015 és 2021 között 54,6 milliárd forintról 85,5 milliárd forintra emelkedett a kormánykritikus médiumok bevétele, és 2021-ben 32 milliárd forint pozitív adózás utáni eredményt értek el a kormánykritikus médiumokat kiadó társaságok.

Kiderült, mennyit kereshet egy újságíró az Indexnél

Németh Balázs 8 milliós végkielégítést kapott a közmédiától a saját maga által kezdeményezett távozása után

Jelentősen megemelik a Médiatanács elnökének havi 4 milliós és a grémium tagjainak 2 milliós fizetését

Császár Attila is Jótollú lett

A rendezvényen ötödik alkalommal adták át az úgynevezett Jótollú magyar újságíró díjat. Az elismerést idén Császár Attila, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerkesztő-műsorvezetője kapta.

Boros Bánk Levente méltatásában azt mondta, hogy Császár Attila „mindenhol dolgozott, ahol ebben a szakmában érdemes dolgozni”, testközelből tudósított a rendszerváltozásról és a médiaháborúról, valamint „médiatörténelmet” írt 2006-ban, amikor a HírTV-nek az utcáról tudósított a „brutális terrorról”.

A Médianéző Központ díját tavaly Bayer Zsolt publicista (a Fidesz egyik alapítója), azt megelőzően Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és Villányi Károly, a Mediaworks hírcentrumának főszerkesztője kapta.

Császár Attila 2006-ban, az MTV Szabadság téri épülete elleni ostrom idején készített tudósításában a HírTV munkatársaként a zavargást a forradalom kitörésének értékelte. A HírTv után minisztériumi sajtós volt, jelenleg az állami média egyik munkatársa. Nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy sajtótájékoztatón lehazaárulózta a baloldali pártokat.

Lehazaárulózta az állami M1 tévé egyik ismert munkatársát a DK-s EP-képviselő azután, hogy a médiamunkás is lehazaárulózta a „baloldalt” egy sajtótájékoztatón

Magyarok a tulajdonosai a HVG Kiadó hollandiai bejegyzésű anyavállalatának

Lezárult az Orosz Barbara és Kovács Zoltán államtitkár, valamint a TV2 tulajdonosa és egy másik fideszes potentát közötti erotikus chatek publikálása miatti nyomozás

Bayer Zsolt Jótollú magyar újságíró díjat kapott a kormánypárti Médianéző Központtól, majd azonnal bírálni kezdte a független újságírást

A közmédia vezérigazgatója nem lát problémát abban, hogy az M1 Híradó egy konteós riportjában olyanokat állított, hogy Gyurcsány szervezte az október 23-i tanártüntetést

Vita alakult ki Császár Attila, az M1 riportere és Hadházy Ákos között az utcán

Német nagykövet: Ne a kormány ellenőrizze a médiát!

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Császár Attila a HírTv egyik adásában korábban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások