fbpx
Julia Gross, Németország budapesti nagykövete.

Német nagykövet: Ne a kormány ellenőrizze a médiát!

Interjút készített az Átlátszó Németország budapesti nagykövetével, Julia Gross-szal, akivel szóba kerültek a magyar sajtószabadságot érintő kérdések is.

Gross nem rejtette véka alá, és már a beszélgetés elején megjegyezte, hogy jelenleg sok vitás téma van Magyarország és Németország között.

Ezek a viták elmondása szerint uniós és NATO-szinten is zajlanak, és „természetesen visszahatnak a kétoldalú kapcsolatokra is”. A nagykövet szerint azon pontok kapcsán, amelyek miatt jelenleg a német kormány aggódik, más tagállamok is kritizálják.

„Az EU-Bizottság az EU-tagállamok többségének támogatásával elindította azt az eljárást, amelynek célja, hogy megerősítse a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció-ellenes harcot és a média szabadságát”

– szögezte le a német diplomata.

Vitában Orbán Balázzsal

Az interjút készítő újságíró megkérdezte arról a közelmúltbeli esetről is a nagykövetet, amikor kormányközeli médiumok megtámadták az Átlátszót, azt állítva, hogy az oknyomozó hírportál „nemzetbiztonsági kockázat”.

Julia Gross erre reagálva úgy fogalmazott, hogy a szabad média minden demokrácia egyik központi oszlopa, a szabad sajtó védelmének nagyon nagy jelentősége van. Szerinte a jogi kereteknek biztosítaniuk kell a sajtó önrendelkezési jogát, biztosítani kell, hogy a teljes politikai spektrumban az összes médiának egyenjogú hozzáférése legyen az információkhoz és ne akadályozzák őket az oknyomozás során.

Azt is kiemelte a diplomata, hogy az összes médiának egyenlő hozzáférése kell hogy legyen a finanszírozási forrásokhoz, például a reklámköltéseken keresztül.

„Fontosnak tartjuk, hogy minden média számára azonos feltételek álljanak rendelkezésre.”

A német diplomata e ponton szóba hozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója minapi beszédét, melyben azt mondta, hogy aki ellenőrzi az országban a médiát, az ellenőrzi az országot.

Gross ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy ugyan még nem volt lehetősége arra, hogy beszéljen Orbán Balázzsal arról, mit is ért pontosan ezalatt, ám „az nem a mi közös, EU-n belüli sajtószabadság-értelmezésünk, hogy a kormányok ellenőrizzék a médiát. Az ellenkezője igaz: a médiának kell a demokrácián belül egy ellenőrző funkciót betöltenie”.

Az Átlátszó főszerkesztője a Media1-nek: „A putyini Oroszország módszereivel összehangolt kampányt indítottak ellenünk kormányközelből”

Orbán Balázs: Azért jó a nemzeti tulajdon a médiában, mert ezzel uralni lehet az országot és annak gondolkodását

Megkérdezték a miniszterelnök politikai igazgatóját, ő is nemzetbiztonsági kockázatnak tartja-e az Átlátszót

Magyarországon a legrosszabb az uniós országok között a médiaszabadság helyzete

EU-s vizsgálóbizottság Budapesten: A választások kimenetelét is befolyásolhatja, ha az Európai Bizottság eltűri, hogy Magyarországon a kormány kémkedik az újságírók telefonjában

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Julia Gross, Németország budapesti nagykövete. Forrás: Német Nagykövetség.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások