fbpx
Jazzy Rádió vs Radiocafe 98.0 - egymásnak feszülnek

Perrel fenyegeti a Jazzy Rádió a Radiocafét a Millásreggeli név használata miatt és letiltatta a műsor Facebook-oldalát – a műsort 2011 óta gyártó Millásreggeli Kft. panaszt tesz

Eldurvult a háború a Jazzy Rádió és a Radiocafe között, miután a Millásreggeli stábja átigazolt a Radiocaféhoz. Mindkét fél, a ma már a műsorait a Radiocafé számára gyártó stáb és a Jazzy Rádió is úgy érzi, egyedüli jogos tulajdonosa a névnek. A Jazzy most elérte, hogy a folyamatban lévő jogvita végét le sem zárva a Facebook azonnal letiltsa a Millásreggeli Facebook-oldalát és a Media1 információi szerint kártérítési pert fontolgat a Radiocafé ellen, valamint a műsorvezetők tulajdonában lévő, a rádióműsort 2011 óta vállalkozói szerződés keretében készítő gyártócég, a Millásreggeli Kft. ellen. A Millásreggeli Kft. is jogi lépéseket tett: ők a Jazzy Rádió ellen. Szerintük a Jazzy Rádió el akarja orozni a nevüket, amit ők találtak ki és jegyeztettek be.

Elérhetetlenné vált a Millásreggeli című rádióműsor Facebook-oldala tegnap, szerdán – értesült a Media1. Megtudtuk azt is, hogy az ügy hátterében a Jazzy Rádió és a november 2-án indult Radiocafé és a Millásreggeli Kft. közötti jogvita, háborúskodás áll.

Az ügy előzménye, hogy 2022 végéig a Jazzy Rádióban volt hallható a Millásreggeli című műsor, ám mint azt már megírtuk, a reggeli műsor stábja és a Magyar Jazzy Rádió Kft. nem tudott megegyezni a folytatást illetően és a Millásreggeli Kft. 2022. szeptember 30-án felmondta a vállalkozói szerződést. A Millásreggeli stábja, Ács Gábor, Gede Balázs, Kántor Endre és Mihálovits András átigazolt a Radiocaféhoz és ott is ezen a néven gyártanak műsort a produkciós cégükkel 2023. január 2-tól.

Radiocafe 98.0
Radiocafe 98.0

Jogvita lett abból, ki is a márkanév jogos tulajdonosa: a műsorvezetők tulajdonolta Millásreggeli Kft., amelyik még 2011-ben levédette azt, vagy a Jazzy Rádiót működtető cég, mely a műsort sugározta és 2022-ben védte le a nevet

A Milliásreggeli stábja úgy gondolja, hogy jogszerűen jár el akkor, amikor a Jazzy-vel való együttműködés lezártával továbbra is Millásreggeli néven készíti el a műsort, de immáron a Radiocafénál.

Mihálovits András és a többi műsorvezető ugyanis még 2011. július 18-án alapította műsort a gyártócéget gyártócéget, melyet eredetileg Profit&Roll Kft. néven próbáltak bejegyeztetni, de a cégbíróság elutasító végzése miatt nem sokra rá végül a Millásreggeli Kft. nevet választották, amit a bíróság be is jegyzett.  Még 2011. július 18-án a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTN) a műsorvezetők tulajdonában lévő Profit&Roll Kft. (a későbbi Millásreggeli Kft.) gyártócég a produkció nevét levédette. A műsorokat a millasreggeli.hu honlapra töltötték fel, utóbbi domént az Internetszolgáltatók Tanácsának adatbázisa, a nic.hu szerint nem a Jazzy Rádió, hanem egy bizonyos GG Solutions Kft. birtokolta ugyan, de a honlap tartalmát a reggeli műsor stábja, a Millásreggeli Kft. frissítette.

A műsor stábja szerint egyértelműen ők találták ki a műsor nevét, ezért az őket illeti. Az egykori Profit&Roll Kft. által szerzett védjegyoltalom 2021 augusztusában lejárt az SZTNH-nál, és feltehetőleg figyelmetlenségből a hatóság figyelmeztető levele ellenére nem kérték a védjegy meghosszabbítását. Ez látszik a hivatal e-nyilvántartásában is. A Profit&Roll Kft. / Millásreggeli Kft. ezzel elvesztette a védjegyét.

A Milkovics Pál és a sajtóban Rogán Antal barátjaként emlegetett Schabi Michaeli (Schabtai Michaeli) érdekeltségében lévő Michaeli, Schwartz & Brit Media tulajdonába 2022 január elsejétől átkerülő Jazzy Rádió teljes mértékben vitatja Mihálovitsék névhasználathoz fűződő jogát.

A Media1 információi szerint a Magyar Jazz Rádió Kft. tavaly, 2022. október 6-án – azaz egy héttel azután, hogy a gyártócég, azaz Millásreggeli Kft. és rádió nem tudott megegyezni a folytatásról és sor került a szerződésbontásra – új védjegyoltalmi regisztrációt indított, kihasználva, hogy egy évvel korábban lejárt a Millásreggeli védjegyoltalom.  Erre hivatkozva állítja azt a Magyar Jazz Rádió Kft., hogy őt magát, nem pedig a Millásreggeli Kft.-t illeti meg a névhasználathoz fűződő jog, illetve állítja azt a Jazzy, hogy a Radiocafé úgymond védjegybitorlást valósít meg.

Jazzy Rádió
Jazzy Rádió

A ma már a Radiocafén hallható reggeli rádióműsor készítői, tehát Mihálovits Andrásék Milkovicsék után közel két hónappal később, 2022. december 12-én az előző évben lejárt, a Millásreggeli Kft. jogelődjének tekinthető Profit&Roll Kft. által levédett védjegye miatt ismét védjegyoltalmi regisztrációt kezdeményeztek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Mivel a hivatal gyakorlata szerint azé a védjegy, aki előbb foglalta le a nevet, így a Jazzy Rádió ezen oknál fogva is magáénak érzi a nevet, de mint említettük, a műsorvezetők gyártócége valójában már több mint tíz évvel korábban, 2011-ben levédette a nevet az SZTNH-nál, amit igazolni tudnak.

A Radiocaféba átigazoló rádiósok észrevételt (jogi kifogást) nyújtottak be az SZTNH-hoz a Milkovicsék által indított védjegyregisztráció ellen, valamint egy december 15-i levélben felszólították a Jazzy-t, hogy nem használhatják a Millásreggeli nevet, mert azzal úgymond védjegybitorlást valósítanak meg.

Mindkét fél próbálja levédeni a nevet, de a Facebook ki sem várta a hivatal döntését

Jelenleg két Millásreggeli védjegyoltalmi eljárás is folyamatban van. Az SZTNH azonban (mely december 22. óta január 6-ig jelenleg hivatali szünetet tart) nem döntötte el, hogy Milkovicséknak vagy pedig Mihálovitséknak van-e igaza, azaz melyik védjegyet jegyzi be.

A Millásreggeli védjegyek nyilvántartása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában
A Millásreggeli védjegyek nyilvántartása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisában. Fotó: képernyőkép / Media1

Több tízmilliós kártérítési perrel fenyegeti a Jazzy Rádió a Radiocafét és a Millásreggeli Kft.-t

A Jazzy Rádió láthatóan nagy rossz néven vette, hogy a műsorvezetői egy másik rádióban használják tovább a Millásreggeli nevet. A vélt védjegybitorlásra hivatkozva a Facebookon letiltatták a ma már a Radiocafé által használt műsor oldalát, pedig egyelőre nincs is bírósági ítélet, vagy akár SZTNH-s állásfoglalás az ügyben.

A Media1 egy névtelenséget kérő, a Jazzy Rádiónál dolgozó forrása elárulta, hogy valóban tett jogi lépéseket a Jazzy, és kijelentette, ez még csak a kezdet. Az illető azt állította, hogy a Radiocafe és a Millásreggeli előzetesen figyelmeztetést kapott, mely szerint védjegybitorlást valósít meg, erre a figyelmeztetésre bőven a Radiocaféhoz átkerülő műsor elindítása előtt sor került. Forrásunk kijelentette, hogy egy több tízmillió forint összegű kártérítési per várható az úgymond „jogosulatlan névhasználat miatt”.

A Jazzy Rádió a folyamatban lévő jogvitára tekintettel nem nyilatkozik

A Media1 kereste az ügyben a Jazzy Rádiót is, hogy valóban ők kezdeményezték-e a Facebookon a Millásreggeli nevű oldal letiltását, de azt közölték, a folyamatban lévő jogvitáról nem adhatnak felvilágosítást, így nem voltak hajlandók nyilatkozni, információinkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Portálunk elérte Mihálovits András műsorvezetőt, a Millásreggeli Kft. társtulajdonosát is szerdán a késő esti órákban, aki azt mondta, szerinte igenis megilleti őket a Millásreggeli név, hiszen azt ők találták ki, és ezt be is tudják bizonyítani. Mihálovits megerősítette, hogy jogi kifogást nyújtottak be Milkovics Pálék védjegyregisztrációs eljárása ellen. Szerinte arról van szó, hogy a Facebook egy még le sem zárt jogvitáról hozott döntést és tette elérhetetlenné az oldalt. Hozzátette: a Facebookkal felveszik a kapcsolatot, hogy továbbiakban is használhassák a Millásreggeli nevet, pláne, hogy a jogvita még el sem dőlt. Mihálovits bírálta a Facebookot, amiért a több mint tíz éven át használt rádióműsor nevében most nem tudnak kommunikálni.

Csütörtökön is Millásreggeli néven fognak rádiózni és panaszt tesznek a Facebooknál

Kérdésünkre, hogy csütörtök reggel is Millásreggeli néven fognak-e rádiózni, Mihálovits azt mondta, természetesen igen, hiszen igenis őket illeti a név, ők fizették ki a védjegyoltalmi eljárás árát 2011-ben, illetve a kft. birtokolta a védjegyet 10 éven át, és arra számítanak, hogy az SZTNH számukra kedvező döntést hoz. Szerinte védjegybitorlásról már csak azért sem lehet szó esetükben, hiszen még Milkovicsék védjegyoltalmi regisztrációja sem zárult le.

A Millásreggeli Kft. álláspontja szerint egyébként éppen Milkovics Pálék követhettek el védjegybitorlást, amikor a gyártópartnerük, a Millásreggeli Kft. nevére „rámozdultak”.

A Jazzy Rádió egyébként azután, hogy Mihálovitsék stábja távozott, nemrég Business Class címmel indított reggeli rádióműsort egy új stábbbal – erről itt írtunk.

Balogh Petya és László Csaba is műsorvezető lesz a Jazzy új reggeli rádióműsorában

A Radiocafét tavaly novemberben indította el Szőke Tibor a Budapest FM 98,0 MHz-en, a Médiatanács által  még 2019-ben elnémított Civil Rádió egykori frekvenciáján. A Radiocafe műsorait a Trend FM stúdióiból készítik, és több személyi összefonódás is van a Komáromi Balázs érdekeltségébe tartozó Trend FM-mel. A két rádió közötti szoros együttműködésről tavaly augusztusban Komáromi Balázs a Media1-nek nyilatkozott.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket Telegramon és RSS segítségével is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások