fbpx
Radiocafe (Radiocafe 98)

Megszólalt Budapest legújabb rádiója, a Radiocafé

A Media1 értesülése szerint beüzemelték a hétvégén a közel három éve elnémított Civil Rádió egykori frekvenciáján, a Budapest FM 98 MHz-en az induló legújabb rádió, a Radiocafé adóját és kezdetét vette a sugárzás. Az új közösségi rádió szoros kapcsolatban működik a Trend FM-mel, szlogenje és arculata pedig a több éve megszűnt Radiocafe 98.6 szellemiségét viszi tovább.

A Media1 elsőként számolt be még augusztus végén, hogy körülbelül két hónap múlva elindulhat Budapest legújabb rádiója, méghozzá Radiocafé néven. Így is lett. Tapasztalataink szerint a hosszú hétvégén ugyanis a cafésok bekapcsolták az adót, így megkezdődött a sugárzás – igaz, egyelőre még csak zenék szólnak, de várhatóan néhány órány belül ez is változni fog.

Az adás a Budapest 98,0 MHz FM-frekvencián keresztül érhető el. Ez a frekvencia az utóbbi közel három évben, 2019 decemberétől kihasználatlan volt, „éteri csendet” sugárzott, mivel a frekvencia korábbi birtokosát, a Civil Rádiót elnémította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa arra hivatkozva, hogy működése során szabálytalanságokat követett el, és ilyen esetben a médiatörvény tiltja, hogy hosszabbítást kapjanak. A Civil Rádió a TASZ közreműködésével próbálta peres úton visszaszerezni frekvenciáját, de ez sikertelennek bizonyult, így a Civil Rádió végleg frekvencia nélkül maradt. Végül 2020 második felében pályáztatni kezdte az FM 98-at a Médiatanács. Egy eredménytelen pályázati eljárás utáni újabb eljárásban 2022 márciusában sikerült végül döntést hozni, ki kapja a frekvenciát.

Régi-új név

Radiocafe 98.6 néven több mint egy évtizeddel ezelőtt volt már egy főváros és környékén fogható, főleg fiatalok körében népszerű rádió, de a története akkor szomorú véget ért, hiszen 2011-ben díjtartozás miatt elnémította örökre a médiahatóság a Budapest FM 98,6 MHz-en és akkorra már a munkatársak fizetésével is elmaradásba került az akkori üzemeltető.

A most induló új rádió üzemeltetője eltér az egykori Radiocafe 98.6-tól, a Budapest FM 98,0 MHz frekvenciapályázatot médiatanácsi pályázaton elnyerő, 2010-ben létrejött Match Point Official Kft. van mögötte mint médiaszolgáltatóként, de a rádió honlapjának arculata nagyon hasonló, mint amit a régi Radiocafe használt. A Match Point Official Kft. egyébként a Radiocafe védjegyet Komáromi Balázs újságíróval, a Trend FM tulajdonosával és főszerkesztőjével kötött szerződéses megállapodás alapján használja. Ugyanis mint a Media1 megírta, Komáromi még 2016-ban levédte a nevet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH).

Komáromi még augusztusban megerősítette a Media1-nek, hogy a Radiocafé nevet a Szőke Tibor tulajdonában lévő Match Point Official Kft. részére használatra átadta. Sőt szavaiból az is kiderült, hogy két rádió, a Trend FM és az induló Radiocafé között ennél szorosabb kapcsolat is van, ugyanis a Trend FM stúdióját használják az új rádió műsorainak gyártásához. Azt mondta, hogy a két rádió a tervezett közös stúdióhasználat révén meg tudja majd osztani a műsorgyártáshoz kapcsolódó rezsiköltségeket, amelyek a mostani energiaválság miatt amúgy folyamatosan emelkednek, így viszont hatékonyabban tud működni mindkét beszélő rádió. Egy induló rádió számára emellett nyilván nem elhanyagolható előny továbbá, hogy nem kell most minden stúdióberendezést beszereznie. Ugyanakkor azt is mondta, hogy tulajdonosi szinten nincs összefonódás a két rádió között.

Kulturális vonalat képviselnek

Szőke Tibor, a Match Point Official Kft. tulajdonosa arról beszélt augusztusban a Media1-nek, hogy kulturális tematikájú rádiót terveznek, és sok pozitív élményt szeretnének nyújtani a hallgatóknak, akik sok értékes beszélő műsorra számíthatnak majd. Azt mondta, azért is választották a Radiocafé nevet, mert az még sok emberben ébreszt pozitív emlékeket, akik ismerték a régi rádiót.

A radiocafe98.hu honlapon mostanra már meg is találhatjuk, milyen műsorokat indítanak és kikből áll a stáb.

A Mintaapák egykori sztárja és néhány Trend FM-es is csatlakozott a Radiocafe stábjához

A műsorvezetők között találjuk Oláh Andreát, a Klubrádió egykori főszerkesztő-helyettesét, akinek az elmúlt években már a Trend FM-en van könyvekről szóló műsora, de a Radiocafe98-nál dolgozik Fehér Mariann, aki az elmúlt években a Manna FM 98.6-nál dolgozott, de szintén volt klubrádiós is régebben, ahogy Kutasi Judit is, aki egyébként a Trend FM főszerkesztő-helyetteseként is ismert*. Az új Radiocafe stábjának tagja Szabó Kimmel Tamás színész (a Mintaapák egykori egyik főszereplője), Bogyó Tamás, Khell Bogdán, McMenemy Márk, Nagy R. Attila “Rozsda”, Rétalji Igor, Winkler Nóra, Temesi Berci, Machán-Csetvei Frigyes „Nesta”, Nyul Zsuzsa, Marosi Viktor, Veress Dóra, Bényi László és Behumi Dóri is.

A TV2 Mintaapák című sorozatának távozó főszereplője, Szabó Kimmel Tamás
Szabó Kimmel Tamás színész a TV2 Mintaapák című sorozatának főszereplőjeként
fotó: TV2 sajtószoba

Az új rádió honlapján lévő bemutatkozásban ez áll:

„A radiocafé nevében és tartalmában a várossal együtt növekvő és mára vele eltéphetetlenül összefonódott kávéházat, a kávéházi pezsgést idézi. Szellemi otthon és műhely, felfedezés, kikapcsolódás régi és új barátokkal, olyan közösség, ahol soha nem unatkozik az ember. A barátokkal mindenről beszélhetünk.
A radiocafé olyan emberekről szól, akik segítenek eligazodni mindennapi és nem mindennapi ügyeinkben. Melyik a legjobb könyv és színházi előadás most a városban, hogyan lehet tájékozódni a gazdaság és az adózás útvesztőiben, ki a legjobb menedzser és mit lehet tőle tanulni, mit jelent a mesterséges intelligencia és ez hogyan érinti az életünket, mit tehetünk a fenntarthatóságért otthon és a munkahelyen, mi a megoldás a környezetbarát közlekedésre.

Hallgatóink a világra nyitott, tudatos, a jövőjéről felelősen gondolkodó, a kultúrára érzékeny és az újdonságokra fogékony nők és férfiak. Olyanok, akik kedvelték az egykori radiocafé szellemiségét, de a változásokkal lépést tartva szívesen fogadják az új impulzusokat. Kíváncsiak arra, amiben élnek, így műsoraink témái: tudatos fogyasztás, értékválasztás, minőségi szórakozás (könyv, zene, színház), a modern kor nyújtotta új platformok (filmes streaming, szolgáltatások, podcastek, zenék). Célunk, hogy megjelenítsük mindazt a szellemi és kulturális gazdagságot, ami Budapest lényege és éltető eleme. Fontos számunkra a nyitottság, így szeretnénk megnézni, hogy a mindennapjainkat érintő kérdésekről hogyan beszélnek másutt a világban Párizstól Londonig vagy éppen Balitól Kanadáig. A radiocafé közösségében leginkább azokra számítunk, akik szemlélődők és aktívak, akik maguk is hatással lehetnek környezetükre, akár azért, mert ilyen a munkájuk, akár csak azért, mert úgy gondolják, tehetnek érte, szeretik a jó zenét és az izgalmas beszélgetést.”

Reggeli napindító műsorukat egyébként Süssfelnap címmel indítják, műsorvezetője pedig Fehér Mariann és Szabó Kimmel Tamás. Indul egyébként portréműsor, gamer magazinműsor, Dzsungelharc címmel kkv-kvak szóló műsor, és hajótulajdonosoknak szóló műsor is – a teljes műsorstruktúra ITT érhető el.

A rádió szlogenje egyébként a Van barátod lett, hasonlóan a régi radiofe 98.6-hoz, és a rádió nevét a weblapján éppúgy kisbetűvel írják, mint ahogy a régi arculatában is szerepelt.

Frissítés 09:33

A Trend FM főszerkesztő-helyettese lett a radiocafé főszerkesztője

* Kutasi Judit, a Trend FM főszerkesztő-helyettese egyben az új rádió, a radiocafé főszerkesztője is lett – ez úgy derült ki, hogy e minőségében nyilatkozik a Telexnek. Kutasi arról beszélt a lapnak, hogy csütörtökön indulnak el a műsoraikkal.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: a Radiocafe honlapja, a radiocafe98.hu egy részlete
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások