fbpx
Néhány oroszbarát tartalom az Origón

Gyűjtemény készült arról, milyen módszerekkel tolja az Origo Vlagyimir Putyint és az orosz propagandát

Egy olvasónkat, Pétert annyira feldühítette, amilyen módszerekkel a Gábor László főszerkesztette Origo dolgozik annak érdekében, hogy megtolja az Oroszországgal kapcsolatos propagandisztikus, gyakran valótlanságokra épülő tartalmakat, hogy elkezdte az így közölt „rendkívüli híreket” fényképekkel dokumentálni. Péter a gyűjteménye 1. részét eljuttatta a Media1-nek.

Még júniusban mi is beszámoltunk arról, hogy az Origo rendkívüli hírként felelőtlenül azzal riogatta a lakosságot, hogy „bejelentették”, kirobbant a 3. világháború (szerencsére a lap hírével szemben nem tört ki a világháború).

„Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború” című cikk az origo.hu címlapján 2022. június 8-án.
„Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború” című cikk az origo.hu címlapján 2022. június 8-án.

Beszámoltunk arról is, amikor az Origo azt állította, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot – csakhogy valójában annyi történt, hogy az ukrán hadsereg egyre közelebb került az Ukrajnában található Herszon megye központjához, vagyis ahhoz a területhez, amelyet az oroszok foglaltak el Ukrajnában, miután február 24-én megtámadták az országot.

„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” című hír az Origo.hu címlapján.
„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” című hír az Origo.hu címlapján. Fotó: Kasza János / Media1.

Ezzel a címadással a kormánypárti portál Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetét közvetítette, mivel ezeket a megszállt ukrán területeket Oroszország a saját részének tekinti.

Azonban mint azt az alábbi, Péter nevű Media1-olvasó által készített fotógalériából látni fogjuk, ezek az esetek egyáltalán nem számítanak egyedülállónak az Origónál, ahol mindennaposak a hasonló rendkívüli (ál)hírek. Közös jellemzőjük, hogy az oroszokat áldozatként mutatják be az egyébként általuk indított háborúban (például ilyen manipulatív és nem ritkán minősítő jelzőket is tartalmazó címadásokkal: „Így provokálják az oroszokat”, „Megvan az eddigi legőrültebb oroszellenes ötlet”). Az ukrán elnök követeléseit és terveit (illetve szinte mindent, ami Zelenszkijhez kapcsolódik) „elképesztőnek” mutatják be az origo.hu munkatársai.

Az Origo narratívája szerint Putyin a jó, az erős, néha az áldozat, Zelenszkij a rossz

Az Origo Putyint erősnek, míg az ukránokat rettegősnek láttatja címadásaiban, és persze az Oroszország ellen az EU 27 tagállama, köztük Magyarország kormánya által is megszavazott brüsszeli szankciókról is negatív szóhasználattal írnak, de például botrányosnak minősítették egy hír címében Németország döntését is az oroszokkal kapcsolatban.

Néhány napja egyébként a 444 megkérdezte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, mit gondol a kormány arról, ami a 2018-ban egy kormányrendelettel nemzetstratégai jelentőségűvé minősített KESMA / Mediaworks médiabirodalomhoz tartozó Origón folyik, vagyis hogy az orosz propagandát szajkózzák. Gulyás válaszában arról beszélt, hogy a kormánynak nincs köze ehhez.

Gulyás Gergely szerint nincs köze a kormánynak ahhoz, hogy Putyin üzeneteit szajkózza az Orbán Viktor által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA médiabirodalomhoz tartozó Origo

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások