fbpx
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022.11.9-i kormányinfón

Gulyás Gergely szerint nincs köze a kormánynak ahhoz, hogy Putyin üzeneteit szajkózza az Orbán Viktor által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA médiabirodalomhoz tartozó Origo

A Miniszerelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak nincs köze ahhoz, amit a KESMA munkatársai leírnak. A miniszter egyébként hülyeségnek nevezte az Origo egyik cikkét.

„Azt, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye, azt nem velem kell szembesíteni. Ön ír egy cikket, önnek meg más a véleménye. Sajtószabadság. Számtalan cikket olvasok, amivel nem értek egyet. Nem gondolom úgy, hogy sértve kellene éreznem magamat, ilyen a szabadság”

– ezt felelte Gulyás Gergely, amikor a mai, szerdai kormányinfón felvetette neki a 444.hu, hogy a kormánypárti médiabirodalomban (KESMA) egyre-másra oroszpárti üzenetek jelennek meg.

A 444 emlékeztetett: az Origo, mely több száz más médiumhoz hasonlóan a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik, mely úgy jött létre 2018-ban, hogy az Orbán-kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az ügyletet, hogy a kormányközeli médiavállalkozók odaajándékozzák több tízmilliárd forint értékű cégeiket.

Átment az Alkotmánybíróságon, hogy a kormányfő zöld lámpát kapcsolt a fideszes médiaholding megafúziójához

Az Origo az elmúlt hónapokban olyan címekben számolt be a háborúról, mint hogy:

  • „Harmadik világháborút akar Zelenszkij?”
  • „Így fenyegeti Zelenszkij a világot”
  • „Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen”

Utóbbi akkor jelent meg, amikor az ukrán hadsereg épp az oroszok által elfoglalt Herszont próbálta visszaszerezni (azóta sikerült is.)

Azt terjesztette az Origo, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot – álhír volt

Az Origo ezzel egy az egyben Vlagyimir Putyin üzeneteit közvetítette, mintha a megszállt területek Oroszország részét képeznék. A cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy Herszon amúgy Ukrajnában van, és az sem, hogy hogyan kerültek oda orosz katonák.

Miután Gulyás a sajtószabadsággal védekezett sajtótájékoztatóján, teljes tévedésnek nevezte azt is, hogy a 2018-as rendeleten keresztül éppen a kormány tett volna azért, hogy ilyen üzenetek keringjenek a nyilvánosságban.

„Ezek létező sajtótermékek voltak. Az, hogy emögött egyébként alapítvány áll, vagy egyesület vagy három egyesület, az egy technikai kérdés.”

A miniszter egy újabb kérdésre egyébként hülyeségnek nevezte, ami az Origón jelent meg, hogy Ukrajna megtámadta volna Oroszországot, de szerinte ezek a cikkek semennyire nem függnek össze azzal, hogy olyan helyen jelennek meg, amelyek a kormány jóváhagyásával működhetnek olyan formában, ahogy működnek.

Az Origo idén nyáron egyébként arról is írt rendkívüli hírként, hogy kitört a 3. világháború, ez azonban szintén átverés volt.

Az Origo kiírta, hogy kirobbant a harmadik világháború – álhír volt

Gyűjtemény készült arról, milyen módszerekkel tolja az Origo Vlagyimir Putyint és az orosz propagandát

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. Fotó: MTI/Soós Lajos (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások