fbpx
Dezső András, a HVG oknyomozó újságírója átveszi a Joseph Pulitzer-emlékdíjat 2021.09.26-án, a háttérben Kepes András és a kuratórium többi tagja

Jogerősen felmentette a bíróság Dezső András tényfeltáró újságírót a vádak alól

A bíróság döntése szerint az újságíró valójában mégsem élt vissza egy svédországi magyar nő személyes adataival és rágalmazást sem követett el, amikor cikket írt a múltjáról egy, a magyar közmédiát leleplező anyagban. Több éve tartó, az újságíró elleni kriminalizációs folyamat ért véget ezzel.

Tudomásul vette az ügyészség a Fővárosi Törvényszék döntését, és ezzel jogerőre emelkedett a másodfokon eljáró bíróság határozata, melyben felmentették Dezső Andrást, a HVG jelenlegi munkatársát – számolt be az újságíró mostani munkahelye, a hvg.hu.

Az újságíró különleges személyes adattal való visszaélés vádja miatt került a vádlottak padjára, amiért a 2018-as választási kampányban még a (régi) Index újságírójaként cikket írt arról a Svédországból hazatelepülő magyar nőről, Natalie Contessa af Sandebergről, aki a közmédiának adott interjújában arról beszélt, hogy azért volt kénytelen Magyarországra visszaköltözni, mert a bevándorlók miatt nagyon rossz lett a közbiztonság Svédországban. Az interjút a közmédia többször is leadta, Dezső pedig egy nyilvánosan elérhető svéd adatbázisból lehívta az interjút adó nő előéletéről fellelhető dokumentumokat, és megírta, hogy az illetőt Svédországban egyebek mellett zaklatásért és rágalmazásért ítélte el a bíróság.

Valójában semmilyen bűncselekményt sem követett el Dezső András, amikor feltárta a közmédia által megkérdezett interjúalany különös hátterét

Az írás megjelenése után a BRFK nyomozást rendelt el, és meg is gyanúsította Dezső Andrást. Gyanúsítotti kihallgatásán az újságíró azzal védekezett, hogy nem követett el bűncselekményt, a bűnügyi adatokat pedig nyilvánosan elérhető adatbázisból szerezte meg. A rendőrség azonban vádemelési javaslattal továbbadta az ügyet az ügyészségnek, amely vádat emelt.

Az első fokon eljáró bíróság a különleges személyes adattal való visszaélésben felmentette az újságírót, de rágalmazásért elítélte és kötelezte a fordítási munkák miatt félmillió forintra rúgó bűnügyi költség megtérítésére. Az ügyet másodfokon szerdán tárgyaló Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa azonban részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és bűncselekmény hiányában a rágalmazás vádja alól is felmentette az újságírót.

Az ítélet tegnap, csütörtökön emelkedett jogerőre. Egyébként az alaptalanul megvádolt újságíró jogi képviseletét a büntetőeljárásban még az egykori lapja, az Index által megbízott jogi képviselő látta el.

Korábban Dezső András újságíró (aki tavaly szeptemberben Pulitzer Emlékdíjat kapott) a Media1 podcast- és rádióműsorában részletesen is beszélt az ügyről – a beszélgetés itt érhető el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Dezső András, a HVG oknyomozó újságírója átveszi a Joseph Pulitzer-emlékdíjat 2021.09.26-án, a háttérben Kepes András és a kuratórium többi tagja. Fotó: Szalay Dániel / Media1 (mobiltelefonos felvétel)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások