fbpx
Dezső András

Dezső András: Megéri bestseller könyvet írni, már tervezem is a következő kötetet

Dezső András újságíró, a Maffiózók mackónadrágban és a nemrég megjelent Magyar kóla – A magyar kokain útja Magyarországon című, hamar bestsellerré vált könyv szerzője, az Index nyáron távozó egykori és a HVG jelenlegi munkatársa volt a Media1 hétfői műsorának vendége. Összefoglaló és hanganyag.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Sikerkönyvet, bestsellert írni megérni, elvben tudnám ezt akár főállásban is csinálni, de az újságírást sem szeretném abbahagyni – mondta Dezső András a Media1 hétfő este sugárzott, és ide kattintva visszahallgatható műsorában az október végén megjelent A Magyar kóla – A magyar kokain útja című könyve kapcsán, mely hamar a toplista élére került.

Dezső András, az Index újságírója
Dezső András. Fotó: facebook

Az ország egyik legismertebb oknyomozó újságírója, akinek nevével egyre többször találkozhatunk könyvszerzőként is, a műsorban elmondta azt is, hogyan élte meg az Indextől a nyáron a stáb egészével történt távozását és az azt megelőző időszakot. Azt mondta, régóta számítottak rá, hogy előbb-utóbb történik valami az Index kapcsán, vége lehet az „áldott időszaknak”, amikor a lap már egy „beteges” tulajdonosi rendszerben működött, de nem fordult elő, hogy a tartalomba beleszóltak volna, bármilyen témát letiltottak volna, szerencsére nagyon kemény sztorikat hozhattak le. Idén nyáron viszont már végképp nem kaptak megnyugtató válaszokat a kérdéseikre, és olyan emberek kezdtek el felbukkanni a cég körül, ami érthetetlen volt.

Elmondta azt is, ő miért nem ment a volt indexesek többségével ellentétben a Telexhez, miért választotta inkább a HVG-t. Ennek oka többek között az volt, hogy a később Telex néven létrejött médium elindulása akkor még igencsak bizonytalannak tűnt. Szerinte ez is bizonyítéka annak, hogy nem igaz, hogy a távozások oka az volt, hogy az indexesek le akarták volna nyúlni az Indexet, hogy csináljanak egy újat, és a távozásuk előre eltervezett lett volna. Dezső nem látta még a távozása után sem, hogy lett volna egy tuti B terve a távozóknak, inkább úgy érezte, hogy bizonytalan minden, ő pedig a könyvírás miatt is olyan helyet keresett, ahol biztosabbak a körülmények. Dezső András egyébként elismerősen szólt arról a munkáról, amelynek végén a Telex végül elindulhatott október elején.

Kérdeztük azt is, mit gondol az Indexről a mostani formájában, milyennek látja azt.

A Dezső Andrással készült több mint 40 perces interjú során szó esett a tényfeltáró újságírás kapcsán arról is, hogy oknyomozó cikkeivel összefüggésben többször is bíróság elé kellett állnia, sőt még jelenleg is folyamatban van ellene egy régóta húzódó büntetőeljárás, amiért még az Indexen leleplezte a közmédiában többször bemutatott svéd nő eltitkolt múltját. Korábban már volt olyan bíró, aki kimondta Dezső ártatlanságát, de ezt az ügyészség megfellebbezte, ez az oka az ügy elhúzódásának. Az efféle pereket Dezső András a munkája velejárójaként emlegette.

Dezső András a beszélgetés végén elárulta azt is, hogy már tervezi a következő, remélhetőleg szintén bestseller könyvét.

A Media1 legutóbbi műsora itt hallgatható vissza.

Ha szeretne még több ilyen interjút hallani, itt járulhat hozzá a Media1 működéséhez. Érdemes feliratkozni a Media1 műsor podcastjára a Spotify-on, az iTunes-on vagy a Google Podcasten, hogy ne maradjon le a következő adásról sem, mely két hét múlva, november 23-án lesz legközelebb.

Addig is visszahallgathatja a Media1 korábbi műsorait a Vipcast felületén, és feliratkozhat a Media1 napi hírlevelére.

További híreket találhat a Media1-en!

Szóljon hozzá!