index.hu

Felmentették az Index újságíróját

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt Dezső András, amikor leleplezte a közmédiában panaszkodó „svéd nőt”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Felmentette a bíróság az ügyészség által korábban személyes adattal való visszaélés vádjával bíróság elé állított indexes újságírót, Dezső Andrást, írja a hvg.hu és az Index, illetve erről számolt be az újságíró a Facebook-oldalán.

Dezső András, az Index újságírója
Dezső András újságíró. Fotó: facebook

A bíróság szerint Dezső András nem követett el bűncselekményt, amikor arról számolt be cikkében, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazamenekülő magyar nőt, Natalie Contessa af Sandeberget Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

Korábban a II. és III. kerületi ügyészség arra hivatkozva emelt vádat az újságíró ellen, hogy bűncselekmény a nő büntetett előéletéről írni. Az újságíró azzal érvelt, hogy nyilvános svéd adatbázisból szedte a nőre vonatkozó adatokat. Ezt a rendőrségi nyomozás is igazolta. Az ügyészség azonban nem értett egyet az érveléssel.

Az ügyészség ezért korábban egy év próbára bocsátást javasolt az újságíró ellen.

Joga van tudni a közvéleménynek

A bíróság Dezső Andrást először a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette nem jogerősen, egy tárgyalás nélküli eljárásban, de mivel Dezső András ragaszkodott hozzá, hogy ügyéről tárgyaláson döntsenek, az ügye egy másik bíróshoz került. Ezután született az a bírósági végzés, mely szerint

„a közvéleménynek joga van értesülni olyan, egyébként nyilvánosan és bárki által elérhető adatbázisban szereplő adatokról, amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését. Mindezek alapján a bíróságnak az a meggyőződése alakult ki, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így bűncselekmény-fogalmi elem hiánya miatt nem bűncselekmény.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Magyar Reklámszövetség, MRSZ

Új elnökségi tagok az MRSZ-ben, változás a reklámtorta körül

Az idén 45 éves Magyar Reklámszövetség közgyűlése a két új elnökségi tag megválasztása mellett meghirdette 2020-as programját, melynek részeként megújul a 20 éves reklámtorta, közzétesznek a közterületi fehérlistát, és a reklámipar fenntarthatósága és az önszabályozás kerül az MRSZ fókuszába.

Mészáror Lőrinc nyilatkozik az ATV-nek

Mészáros Lőrinc embereihez került a Rádió 1 és a Best FM

Tulajdonost váltott a korábban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1 és a Best FM. Változás volt a kesmás Retro Rádió műsorgyártójaként is ismert RadioFactory nevű műsorgyártó cégnél is. A rádiós vállalkozások Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti cimborájának (a gázszerelőből lett nemzetközi hírű milliárdos) embereihez kerültek.

Friderikusz Sándor, István Dániel és Bochkor Gábor Music FM Önindító c. műsorában

Összevissza beszélnek Bochkor Gábor rádiós jövőjéről

Egyre ellentmondásosabb információk érkeznek arról, merre folytatja tovább rádiós karrierjét a tavaly elnémított Music FM Önindítójának volt műsorvezetője. A napokban újabb verzió látott napvilágot, amit sokan máris kész tényként kezelnek, pedig a leírtak még közel sem tűnnek biztosnak.