fbpx
index.hu

Felmentették az Index újságíróját

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt Dezső András, amikor leleplezte a közmédiában panaszkodó „svéd nőt”.

Felmentette a bíróság az ügyészség által korábban személyes adattal való visszaélés vádjával bíróság elé állított indexes újságírót, Dezső Andrást, írja a hvg.hu és az Index, illetve erről számolt be az újságíró a Facebook-oldalán.

Dezső András, az Index újságírója
Dezső András újságíró. Fotó: facebook

A bíróság szerint Dezső András nem követett el bűncselekményt, amikor arról számolt be cikkében, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazamenekülő magyar nőt, Natalie Contessa af Sandeberget Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

Korábban a II. és III. kerületi ügyészség arra hivatkozva emelt vádat az újságíró ellen, hogy bűncselekmény a nő büntetett előéletéről írni. Az újságíró azzal érvelt, hogy nyilvános svéd adatbázisból szedte a nőre vonatkozó adatokat. Ezt a rendőrségi nyomozás is igazolta. Az ügyészség azonban nem értett egyet az érveléssel.

Az ügyészség ezért korábban egy év próbára bocsátást javasolt az újságíró ellen.

Joga van tudni a közvéleménynek

A bíróság Dezső Andrást először a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette nem jogerősen, egy tárgyalás nélküli eljárásban, de mivel Dezső András ragaszkodott hozzá, hogy ügyéről tárgyaláson döntsenek, az ügye egy másik bíróshoz került. Ezután született az a bírósági végzés, mely szerint

„a közvéleménynek joga van értesülni olyan, egyébként nyilvánosan és bárki által elérhető adatbázisban szereplő adatokról, amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését. Mindezek alapján a bíróságnak az a meggyőződése alakult ki, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így bűncselekmény-fogalmi elem hiánya miatt nem bűncselekmény.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások