index.hu

Felmentették az Index újságíróját

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt Dezső András, amikor leleplezte a közmédiában panaszkodó „svéd nőt”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Felmentette a bíróság az ügyészség által korábban személyes adattal való visszaélés vádjával bíróság elé állított indexes újságírót, Dezső Andrást, írja a hvg.hu és az Index, illetve erről számolt be az újságíró a Facebook-oldalán.

Dezső András, az Index újságírója
Dezső András újságíró. Fotó: facebook

A bíróság szerint Dezső András nem követett el bűncselekményt, amikor arról számolt be cikkében, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazamenekülő magyar nőt, Natalie Contessa af Sandeberget Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

Korábban a II. és III. kerületi ügyészség arra hivatkozva emelt vádat az újságíró ellen, hogy bűncselekmény a nő büntetett előéletéről írni. Az újságíró azzal érvelt, hogy nyilvános svéd adatbázisból szedte a nőre vonatkozó adatokat. Ezt a rendőrségi nyomozás is igazolta. Az ügyészség azonban nem értett egyet az érveléssel.

Az ügyészség ezért korábban egy év próbára bocsátást javasolt az újságíró ellen.

Joga van tudni a közvéleménynek

A bíróság Dezső Andrást először a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette nem jogerősen, egy tárgyalás nélküli eljárásban, de mivel Dezső András ragaszkodott hozzá, hogy ügyéről tárgyaláson döntsenek, az ügye egy másik bíróshoz került. Ezután született az a bírósági végzés, mely szerint

„a közvéleménynek joga van értesülni olyan, egyébként nyilvánosan és bárki által elérhető adatbázisban szereplő adatokról, amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését. Mindezek alapján a bíróságnak az a meggyőződése alakult ki, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem veszélyes a társadalomra, így bűncselekmény-fogalmi elem hiánya miatt nem bűncselekmény.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

ITBN 2019

Jön az ITBN, álhírekkel és médiás workshoppal

Az idén már 15. alkalommal megrendezendő Informatikai Biztonság Napján a budapesti Groupama Arénában több ezer érdeklődő gyűlik össze, hogy a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről szerezzen információkat. Lesz médiás workshop is.

Steiner Kristóf, a Kristóf’s Kitchen in The Studios leendő műsorvezetője és Nimród Dagan

Steiner Kristóf YouTube-on indít műsort

Tizenegy év után vegán gasztroformátummal tér vissza műsorvezetőként Steiner Kristóf, a címe: Kristóf’s Kitchen in The Studios. A műsort azzal a céggel közösen készíti, amelyik az RTL Klub kutyás műsorát is gyártja.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!